Quantcast

Mirė per koncertą ant scenos subadytas Gdansko meras

Mirė Lenkijos šiaurinio Gdansko uostamiesčio meras Pawelas Adamowiczius (Pavelas Adamovičius), kuris sekmadienį vakare buvo subadytas ant scenos per didelį labdaros koncertą šimtų žmonių akivaizdoje, pirmadienį pranešė šalies sveikatos apsaugos ministras ir žiniasklaida.

„Nepaisant visų mūsų pastangų, mums nepavyko jo išgelbėti“, – Gdansko universitetinės ligoninės direktorių chirurgą Tomaszą Stefaniaką (Tomašą Stefaniaką) citavo lenkų naujienų agentūra PAP.

Pasak Lenkijos sveikatos apsaugos ministro Lukaszo Szumowskio (Lukašo Šumovskio), politikas mirė nuo sužeidimų širdies ir pilvo srityje, nepaisant penkias valandas trukusios operacijos ir kraujo perpylimo.

„Kova dėl jo gyvybės pralaimėta“, – pridūrė L. Szumowskis.

53 metų politikas apie 20 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku buvo subadytas peiliu per kasmetinės lėšų rinkimo akcijos, organizuotos svarbiausios šalies labdaros organizacijos – Didžiojo šventinės pagalbos koncerto (WOSP), finalą.

Filmuotoje medžiagoje matyti, kaip užpuolikas įsiveržė ant scenos ir prišoko prie P. Adamowicziaus, mojavusio šaltosiomis ugnelėmis kartu su kitais žmonėmis.

Kelis kartus smogęs peiliu, vyras atsigręžė į minią ir triumfuodamas iškėlė rankas, bet greitai buvo parblokštas apsaugininkų ir suimtas.

Greitosios pagalbos gydytojai gaivino P. Adamowiczių scenoje ir vėliau išvežė jį į ligoninę, kur jis buvo operuotas.

Merui buvo sužeista širdis, diafragma ir pilvo ertmės organai, sakė jį operavęs T. Stefaniakas.

Lenkijoje po šios atakos planuojami prieš smurtą nukreipti mitingai.

„Agresijos atmosfera“

Išgirdę, kad P. Adamowicziui buvo perpilta 15 litrų retos O (I) Rh- grupės kraujo ir jo reikia daugiau, Gdansko gyventojai užplūdo kraujo donorų centrus.

„Lenkijoje tvyro agresijos atmosfera“, – naujienų agentūrai AFP sakė Zygmundu prisistatęs kraujo donoras, kalbėdamas apie išpuolio aplinkybes.

Vienas vietos policijos atstovas informavo, kad sulaikytas įtariamasis yra 27 metų Gdansko gyventojas. Šiame Baltijos pajūrio mieste gyvena apie pusė milijono žmonių.

Atakos vaizdo įraše, paskelbtame per „YouTube“, matyti, kad mikrofoną sugriebęs užpuolikas nuo scenos šaukė buvęs be kaltės įkalintas, kai šaliai vadovavo liberalios partijos „Pilietinė platforma“ (PO), kuriai anksčiau priklausė Gdansko meras, vyriausybė. Jis tvirtino, kad patyrė kankinimų.

„Štai kodėl Adamowiczius mirs“, – pridūrė jis.

Vienas įvykio liudininkas sakė televizijai TVN, kad vyras atrodė „džiūgaujantis dėl to, ką padarė“.


Du dešimtmečius buvo meras

P. Adamowiczius buvo Gdansko meras nuo 1998 metų. Jis priklausė demokratinės opozicijos judėjimui „Solidarumas“, 9-ame dešimtmetyje susikūrusiam šiame mieste vadovaujant Lechui Walesai (Lechui Valensai).

Jo perrinkimą 2018 metų savivaldos rinkimuose palaikė opozicinė „Pilietinė platforma“(PO), arši valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) varžovė.

P. Adamowiczius buvo laikomas progresyvių pažiūrų veikėju ir pasisakydavo už LGBT bendruomenės teises bei mažumų toleranciją. Be to, jis demonstravo solidarumą su žydų bendruomene, kai praeitais metais buvo išdaužyti miesto sinagogos langai, ir griežtai pasmerkė šį vandalizmo atvejį.

Nuo atėjimo į valdžią 2015 metais PiS nuolat kaltino PO politikus dėl daugybės dalykų – nuo sukčiavimo pridėtinės vertės mokesčiais iki prezidentinio lėktuvo katastrofos Rusijoje 2010 metais, per kurią žuvo tuometinis prezidentas ir PiS lyderio Jaroslawo Kaczynskio (Jaroslavo Kačinskio) brolis dvynys Lechas Kaczynskis (Lechas Kačinskis).

Abejonės dėl psichikos būklės

Kaip praneša lenkų teisėsauga, įtariamasis buvo nuteistas kalėti ilgiau kaip penkerius metus už keturis ginkluotus bankų apiplėšimus Gdanske.

Pranešimuose sakoma, kad atliekant bausmę jo psichikos būklė smarkiai pablogėjo.

Policija aiškinasi, kaip užpuolikas galėjo praeiti apsaugą ir pasiekti sceną, žurnalistams sakė vietos policijos atstovė Joanna Kowalik-Kosinska (Joana Kovalik-Kosinska).

„Žinome, kad jis naudojosi atpažinimo kortele su užrašu „Žiniasklaida“, – sakė ji. – Dabar turime nustatyti, kaip ji buvo gauta – ar akreditacija buvo suteikta jo vardu ir ar jis iš tikrųjų turėjo teisę būti ten tuo metu.“

Tokie išpuoliai Lenkijoje yra reti. Per panašų incidentą 2010 metais  ginkluotas užpuolikas nušovė vieną PiS regioninės būstinės darbuotoją ir dar vieną subadė peiliu. Pastarasis išgyveno.

Palaikymo banga

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas ir buvęs Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas, vienas iš PO įkūrėjų ir kilęs iš Gdansko, per „Twitter“ anksčiau rašė: „Visi melskimės už merą Adamowiczių. Pawelai, mes su tavimi.“

Kiti lyderiai irgi reiškė palaikymą P. Adamowicziui.

Prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) pabrėžė, kad nors jo ir mero politinės pažiūros skyrėsi, „besąlygiškai esu su juo ir jo mylimais žmonėmis, kaip, tikiuosi, ir visi mūsų tėvynainiai. Meldžiuosi, kad jis visiškai pasveiktų.“

Grasinimai Poznanės ir Vroclavo merams

Pirmadienį Lenkijos policija sulaikė 41 metų vyrą, kuris tviteryje grasino Poznanės ir Vroclavo merams Jacekui Jaskowiakui ir Jacekui Sutrykui. Tai žurnalistams pranešė Poznanės policijos atstovas spaudai Andrzejus Borowiakas.

„Vyrą, kuris tviteryje grasino Poznanės ir Vroclavo merams, sulaikė Poznanės policijos komisariato pareigūnai. Jis taip pat turės atsakyti už neapykantos kurstymą“, – sakė atstovas spaudai.

Po sekmadienį įvykusio Gdansko mero Pawelo Adamowicziaus užpuolimo sulaikytas 41 metų Poznanės gyventojas tviteryje parašė: „Dar Jaskowiaką (Poznanės merą) ir Vroslavo merą. Jie tampa savo kairuoliško ir bedieviško požiūrio į savo postus aukomis“.

Lenkijos Seimo deputatai atkreipė policijos dėmesį į šį įrašą, jo autorius buvo operatyviai sulaikytas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o kas

o kas portretas
nubaus Vagis …?

kažkoks

kažkoks portretas
narkaša Anonimas. parūkė, bet pamiršo nuleisti padangą.

Anonimu

Anonimu portretas
turėtų susidomėti ŽEK, policija, saugumas. Žmogus viešai skatina smurtauti , kviečia susidoroti nužudant . Toks žestas demokratinėje visuomenėje turi būti įvertintas ir kaltininkas nubaustas.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių