Quantcast

Floridos šiaurę talžęs uraganas slenka per JAV pietryčius

  • Teksto dydis:

Uragano „Michael“ genamos bangos Floridoje trečiadienį tvindė gatves ir prieplaukas, švilpiantys vėjai draskė medžius ir stogus, o ketvirtadienį audra slenka per Džordžiją link abiejų Karolinų, dar neatsigavusių po didžiulių uragano „Florence“ potvynių.

„Michael“, galingiausias visų laikų uraganas, pasiekęs Floridos šiaurės vakarų dalį, paliko nusiaubtą ruožą ir nusinešė mažiausiai vieną gyvybę. Pareigūnai pranešė, kad Floridoje žuvo mažiausiai vienas žmogus, kai ant namo užgriuvo medis.

Pranešama, kad paieškos ir gelbėjimo komandos turi spartinti pastangas pasiekti labiausiai nukentėjusius rajonus ir ieškoti po nuolaužomis įstrigusių ar sužeistų žmonių.

Kitą dieną po to, kai itin galingas „Michael“ Floridoje užgriuvo balto smėlio paplūdimius, žvejų miestelius ir karines bazes, audra jau nebebuvo 4-osios kategorijos monstras, nešantis vėjus, kurių greitis siekė 250 km per valandą. Anksti ketvirtadienį virš pietinės Džordžijos dalies sistema susilpnėjo iki atogrąžų audros, bet JAV pietryčiams vis tiek tebegresia liūtys, gūsingas vėjas ir viesulai.

Nacionalinis uraganų stebėjimo centras (NHC) Majamyje pranešė, kad vidurnaktį „Michael“ centras buvo maždaug 48 km į pietvakarius nuo Meikono centrinėje Džordžijos dalyje ir judėjo į šiaurės rytus 27 km per val. greičiu. Audros vėjo greitis siekė 112 km per valandą.

Ketvirtadienį išaušus Šiaurės Floridos gyventojai dar tik pradeda vertinti nelaimės mastą.

Panama Sityje, esančiame netoli vietos, kur „Michael“ trečiadienį po pietų pasiekė krantą, žala tokia didelė, kad kone visur matyti nulaužti ar išversti medžiai bei elektros stulpai. Daug kur nuplėšti stogai, namai perplėšti nuvirtusių medžių, ant žemės mėtosi sulamdyti kelio ženklai.

Per audros piką be elektros liko daugiau kaip 380 tūkst. namų ir firmų.

Minėtas vyras Floridos šiaurės vakaruose žuvo ant namo užvirtus medžiui, sakė Gadsdeno apygardos šerifo įstaigos atstovė Anglie Hightower (Engli Haitauer). Tačiau ji pridūrė, kad gelbėtojams, bandžiusiems pasiekti tą namą, trukdė kelius blokavę išversti medžiai ir nuolaužos.

Nuolaužos kelia problemų daugelyje pakrantės miestelių, o šimtai tūkstančių žmonių vis dar neturi elektros.

Gubernatorius Rickas Scottas (Rikas Skotas) paskelbė, kad tūkstančiai teisėsaugos pareigūnų, komunalinių tarnybų darbuotojų ir paieškos bei gelbėjimo specialistų dabar pereis prie padarinių likvidavimo režimo ir kad prasidės „agresyvios“ paieškų ir gelbėjimo pastangos.

„Uraganas „Michael“ negali palaužti Floridos“, – pareiškė R. Scottas.

„Michael“ savaitgalį buvo atogrąžų depresija, bet virš Meksikos įlankos smarkiai sustiprėjo. Antradienį tai buvo 2 kategorijos audra, bet prieš pasiekdama pakrantę trečiadienį sustiprėjo iki 4 kategorijos.

Uraganas privertė evakuotis daugiau kaip 375 tūkst. gyventojų ir judėjo labai greitai, todėl žmonės neturėjo daug laiko pasirengti, o pareigūnai skundėsi, kad daug kas ignoravo perspėjimus ir tikriausiai manė galintys pralaukti audrą.

Pagal centrinės dalies barometrinį slėgį „Michael“ buvo trečias pagal galingumą uraganas, smogęs JAV žemyninei daliai. Šiuo požiūriu jis atsilieka tik nuo pavadinimo neturinčios 1935 metų Darbo dienos (rugsėjo pirmojo pirmadienio) audros ir 1969 metų „Camille“. Pagal vėjo greitį „Michael“ yra ketvirtas, po minėto Darbo dienos uragano (296 km per val.), „Camille“ ir 1992-ųjų „Andrew“.

„Michael“ taip pat kėlė pavojingų štorminių jūros potvynių pavojų. Tūkstantį gyventojų turinčiame Meksiko Biče audra daužė namus, vanduo pakilo taip aukštai, kad matėsi beveik tik namų stogai.

Keliomis valandomis anksčiau, audrai intensyvėjant, meteorologai priblokšti stebėjo iš palydovų darytas nuotraukas.

„Mums tai nauji dalykai, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė NHC meteorologas Dennisas Feltgenas (Denisas Feltgenas). – Istoriniai įrašai nuo 1851-ųjų rodo, kad joks 4-osios kategorijos uraganas niekada nebuvo pasiekęs Floridos šiaurės vakarų dalies.“

„Michael“ tikriausiai pakurstys debatus dėl pasaulinio atšilimo. Mokslininkai sako, kad klimato šiltėjimas yra atsakingas už intensyvesnius ir dažnesnius ekstremalius oro reiškinius, tokius kaip audros, sausros, potvyniai ir miškų gaisrai.

Tačiau be nuodugnių studijų nė vieno atskiro meteorologinio įvykio negalima tiesiogiai susieti su klimato kaita.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

...?

...? portretas
O ką Klaipėda? Toliau krauna Vilniui pinigus ir uosto naftą
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių