Quantcast

Filipinuose per sprogimą prekybos centre žuvo mažiausiai du žmonės

  • Teksto dydis:

Filipinų pietuose prie vieno prekybos centro įėjimo sprogus bombai, kurią veikiausiai per atstumą detonavo musulmonų kovotojai, žuvo mažiausiai du žmonės, o dar apie 35 buvo sužeisti, pranešė policija.

Kaip pranešė kariuomenės generolas majoras Cirilitas Sobejana (Sirilitas Sobechana), sprogimas driokstelėjo šalimais Kotabato mieste esančio prekybos centro „South Seas“ įėjimo, žmonėms apsiperkant Naujųjų metų išvakarėse.

Vietos policijos atstovas Rowellas Zafra (Rovelas Zafra) nurodė, kad po sprogimo pareigūnai apieškojo pastatą ir rado dar vieną nesprogusį užtaisą bei jį sunaikino,.

Per sprogimą žuvo viena gatvės prekiautoja ir vyras. Daugelis sužeistųjų yra žmonės, išėję apsipirkti tradicinėms Naujųjų metų sutiktuvėms.

Pasak pareigūnų, trijų sužeistųjų būklė yra kritinė.

Tarp įvykio vietoje išsibarsčiusių daiktų buvo prekių, skirtų Naujųjų metų šventėms, pavyzdžiui, kartoninių ir plastikinių ragelių bei supakuotų dovanėlių. Prieš prekybos centro įėjimo gulėjo kruvinas moteriškas batelis.

Sprogimo banga taip pat išdaužė langų aplinkiniuose pastatuose, sakė įvykio liudininkai.

Tyrėjai kol kas negalėjo atsakyti, kokio pobūdžio sprogmuo buvo panaudotas arba įvardyti kokių nors įtariamųjų.

Tačiau C. Sobejana sakė televizijai ABS-CBN, kad prieš sprogimą buvo pastebėtas kažkoks vyras, palikęs prie prekybos centro fasado atsineštą dėžę. Praėjus nedaug laiko paketas detonavo.

Kaip telefonu sakė C. Sobejana, preliminarus tyrimas parodė, kad sprogstamasis užtaisas panašus į bombas, naudojamas musulmonų kovotojų, prisiekusių ištikimybę džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“ (IS).

Pasak jo, kariškiai nagrinėja keletą „gijų“, bet daugiau informacijos nepateikė.

Sukilėlių grupuotės

Filipinų, kurių gyventojų daugumą sudaro katalikai, pietinę dalį jau dešimtmečius krečia musulmonų separatistų grupuočių smurtas. Tarp šių ekstremistų esama ir kovotojų, susijusių su IS.

Šis sukilimas nusinešė jau daugiau kaip 100 tūkst. žmonių gyvybių, rodo vyriausybės statistika.

Be to, šis regionas yra nukentėjęs nuo banditizmo, kruvinų vaidų tarp įtakingų klanų ir komunistų partizanų veiksmų.

Rugpjūtį ir rugsėjį buvo įvykdyta mažiausiai tris gyvybes nusinešusių sprogdinimu Isulano mieste, esančiame už 77 km į pietus nuo Kotabato.

Pareigūnai sakė, kad pagrindinė įtariamoji yra IS palaikanti grupuotė „Bangsamoro islamo laisvės kovotojai“ (BIFF).

Sausį pietų Filipinuose bus rengiamas referendumas dėl musulmoniško autonominės srities įkūrimo, siekiant pažaboti separatistų sukilimą.

Daugelis su IS susijusių grupių atvirai atmetė šias taikos pastangas.

Kotabato merė Cynthia Sayadi (Sintija Sajadi) sakė, kad nepaistant naujausio išpuolio „mėginsime užtikrinti žmones, kad... jų teisė balsuoti (plebiscite) bus apsaugota“.

Prezidentas Rodrigo Duterte (Rodrigas Dutertė) iki 2018-ųjų pabaigos įvedė pietiniame Mindanao regione karo padėtį, IS šalininkams pernai užgrobus Maravio miestą.

Anksčiau šį mėnesį įstatymų leidėjai pritarė, kad karo padėtis būtų pratęsta iki 2019 metų pabaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių