Quantcast

Filipinuose per Naujųjų sutiktuves nukentėjo beveik 200 žmonių

  • Teksto dydis:

Filipinuose per tradiciškai triukšmingas Naujųjų metų sutiktuves buvo sužeista beveik 200 žmonių, nors prezidentas Rodrigo Duterte (Rodrigas Dutertė) yra įsakęs apriboti pirotechnikos priemonių naudojimą, pirmadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministras.

Birželį pasirašytu prezidento įsakymu, bandant išgyvendinti šventimo tradiciją, dėl kurios kasmet žūsta ar nukenčia dešimtys filipiniečių, triukšmingas pirotechnikos priemones galima naudoti tik bendruomenių rengiamiems fejerverkams.

Dauguma filipiniečių yra katalikai, bet Naujuosius metus sutinka itin triukšmingai – žmonės šaudo iš ginklų ir sprogdina galingas pirotechnikos priemones. Šios paprotys remiasi senoviniais prietarais ir kinų tradicijomis; tikima, kad dideliu triukšmu galima nubaidyti piktąsias dvasias ir nesėkmes.

Šalies sveikatos apsaugos ministras Francisco Duque (Fransiskas Dukė) sakė, kad per 2018-ųjų sutiktuves buvo sužeistas 191 žmogus – 77 proc. mažiau nei pastarųjų penkerių metų vidurkis. Tačiau F. Duque pridūrė, jog jo ministerija gali rekomenduoti visiškai uždrausti pirotechnikos priemones, kad nebūtų jokių aukų ir nukentėjusiųjų.

„Mes santykinai patenkinti. Santykinai todėl, kad vis tiek buvo sužeistųjų, bet patenkinti, nes reikšmingai sumažėjo su fejerverkais susijusių sužeidimų“, – dėkodamas prezidentui už minėtą įsakymą žurnalistams sakė ministras.

Paklaustas, kaip toliau mažinti sužeidimo atvejų skaičių, F. Duque atsakė: „Galvoju, kad galutinis tikslas iš tikrųjų yra visiškai uždrausti fejerverkus.“

72 metų R. Duterte rinkimus 2016-iaisiais laimėjo žadėdamas, kad privers uoliai laikytis įstatymų ir įves griežtas tvarkos priemones. Jis taip pat vykdo beprecedentį karą su narkotikais, kuris jau nusinešė tūkstančius gyvybių. Žmogaus teisių organizacijos perspėja, kad kai kurie prezidento paskelbtos kampanijos ekscesai galbūt prilygsta nusikaltimams žmoniškumui.

Minėtame prezidento įsakyme nurodoma, kad pirotechnikos priemones galima naudoti tik vietos valdžios patvirtintose vietose ir prižiūrint apmokytiems, licencijas turintiems žmonėms.

F. Duque sakė, kad šiemet daugiausiai žmonių buvo sužeista sostinės Manilos gatvėse ir kad pagrindinė priežastis yra uždraustos degtuko dydžio petardos „Piccolo“.

Tarp sužeistųjų yra 11 mėnesių kūdikis, pridūrė ministras.

R. Duterte 2016 metais sakė, kad pirotechnikos priemonių nulemti sužeidimai yra „labai rimtas visuomenės sveikatos klausimas“, ir pridūrė, kad nerimauja dėl labiausiai nukenčiančių vaikų.

2002 metais, kaip Davao miesto meras, jis pasirašė įsaką, kuriuo uždraudė mieste gaminti, pardavinėti, platinti, laikyti ir naudoti pirotechnikos priemones.

R. Duterte atstovas pirmadienį sakė, kad prezidentas gali svarstyti visišką pirotechnikos uždraudimą visoje šalyje.

„Jis galėtų, bet tam gali prireikti įstatymo pataisos“, – naujienų agentūrai AFP sakė atstovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių