Quantcast

Filipinų prezidentas teigia paauglystėje mirtinai subadęs žmogų

  • Teksto dydis:

Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte (Rodrigas Dutertė) ketvirtadienį pareiškė, kad būdamas paauglys yra mirtinai subadęs žmogų.

Šį prisipažinimą jis išsakė aštrioje kalboje apie savo paskelbtą karą narkotikams, artėjant Maniloje vyksiančiam pasaulio lyderių susitikimui.

Kalbėdamas vietos filipiniečių bendruomenei Vietnamo mieste Danange R. Duterte taip pat pagrasino skelti antausį Jungtinių Tautų žmogaus teisių pranešėjai, jeigu ją kada nors susitiks, ir išplūdo savo vykdomos pražūtingos kampanijos prieš narkotikus kritikus.

„Kai buvau paauglys, tai patekdavau į kalėjimą, tai iš jo išeidavau. Tai vienur, tai kitur įsiveldavau į muštynes“, – sakė R. Duterte, atvykęs į Danange prasidedantį Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimo (APEC) viršūnių susitikimą.

Jis tęsė: „Būdamas 16-metis jau buvau kažką nužudęs. Tikrą žmogų – (per) muštynes, subadymą. Buvau tik 16-metis. Viskas įvyko tik dėl kreivo žvilgsnio.“

R. Duterte pernai laimėjo prezidento rinkimus, žadėdamas išnaikinti narkotikų rykštę ir pradėti precedento neturintį susidorojimą, galintį nusinešti iki 100 tūkst. žmonių gyvybių.

Policijos duomenimis, per R. Duterte vadovavimo 16 mėnesių vykdant operacijas prieš narkotikus žuvo 3 967 žmonės. Dar 2 290 žmonių buvo nužudyti per nusikaltimus, susijusius su narkotikais, o tūkstančiai kitų nužudymų lieka neišaiškinti, rodo vyriausybės statistika.

72 metų R. Duterte tebėra populiarus tarp daugelio filipiniečių, manančių, kad toks valstybės vadovas didina visuomenės saugumą.

Vis dėlto kritikai namuose ir užsienyje perspėja, kad prezidentas organizuoja neteisminių žudymų kampaniją, vykdomą korumpuotų policijos pareigūnų ir samdomų linčiuotojų.

Kai kada R. Dutertė neigia kurstantis policiją arba kitus žmones žudyti, bet jo šiurkštūs ir provokuojantys pareiškimai, teisinantys karą su narkotikais, nuolat patekdavo į žiniasklaidos pirmuosius puslapius.

Pernai R. Duterte sakė, kad „mielai iššskerstų“ 3 mln. narkomanų, o jo karą su narkotikais sukritikavusį tuometį JAV prezidentą Baracką Obamą (Baraką Obamą) išvadino „kekšės vaiku“.

Pernai gruodį R. Duterte taip pat tvirtino asmeniškai šaudęs įtariamus nusikaltėlius, kai buvo pietinio Davao miesto meras, kad parodytų pavyzdį policijai.

Vėliau jo atstovas aiškino, kad tie asmenys buvo nukauti per „teisėtus policijos veiksmus“.

Žudikas ar prasimanėlis?

Žurnalas „Esquire“ citavo vieną R. Duterte interviu, duotą dar prieš jam tampant prezidentu, kad jis būdamas 17-metis „galbūt“ nudūrė kažkokį žmogų. Tikėtina, kad šis incidentas yra tas pats, kurį prezidentas minėjo Danange.

Per vieną rinkimų kampanijos mitingą R. Duterte taip pat sakė, kad jį pašalino iš koledžo dėl incidento, kai jis esą pašovė vieną jį įžeidinėjusį studentą. Pastarasis esą liko gyvas.

R. Duterte padėjėjai ne kartą sakė žurnalistams netikėti viskuo, ką kalba prezidentas. Anot jų, valstybės vadovas dažnai juokauja ir nevengia „sutirštinti spalvų“.

Jo naujasis atstovas spaudai Harry Roque (Haris Rokė) užsiminė, kad pastarasis pareiškimas apie neva nudurtą žmogų irgi galbūt neatitinka tikrovės.

„Manau, tai tebuvo pokštas. Prezidentas vartoja spalvingą kalbą, (bendraudamas) filipiniečiais užsienyje“, – sakoma H. Roque žinutėje.

Danange R. Duterte taip pat užsipuolė JT specialiąją pranešėją neteisminių žudymų klausimu Agnes Callamard (Anjes Kalamar), dažnai kritikuojančią jo karą su narkotikais.

„Šita pranešėja... Trenksiu jai antausį jūsų akivaizdoje. Kodėl? – Todėl, kad mane įžeidinėji“, – sakė jis.

R. Duterte naujausi pareiškimai nuskambėjo prieš jo organizuojamą Pietryčių Azijos šalių asociacijos (ASEAN) lyderių susitikimą, kuriame taip pat dalyvaus JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

Į Manilą D.Trumpas ir daugelis kitų lyderių atskris iš Vietnamo sekmadienio vakarą, prieš dvi dienas truksiančias derybas.

D. Trumpas gyrė R. Duterte kampaniją prieš narkotikus ir balandį kalbėdamasis telefonu pareiškė, kad Filipinų lyderis atlieka „puikų darbą“.

Žmogaus teisių aktyvistai sakė, kad šis viršūnių susitikimas Filipinų prezidentui bus viešųjų ryšių pergalė ir kad D. Trumpas bei kiti lyderiai veikiausiai ignoruos R. Duterte karo su narkotikais ekscesus.

„Per artėjantį viršūnių susitikimą Duterte džiaugsis Rytų Azijos lyderio diskretišku tylėjimu dėl jo žudikiško karo su narkotikais“, – naujienų agentūrai AFP sakė nevyriausybinės organizacijos „Human Rights Watch“ padalinio Azijoje direktoriaus pavaduotojas Phelimas Kine'as (Felimas Kainas).

„Viršūnių susitikimas siųs pakilią žinią apie visiem naudingus ekonomikos laimėjimus ir ignoruos faktą, kad Duterte surengė masinių žudymų be teismo kampaniją“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Jis, ką, jautis?.. tai reikia jį į Ispaniją gabent kol ten korida neuždrausta.

Fuba

Fuba portretas
Laukiniai.

pasaulis

pasaulis portretas
butu kitoks jei i valdzios olimpa nepatektu agresyvus tipai uztat ka turime ta matome...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių