Quantcast

Danija dėl žurnalisto nužudymo sustabdė ginklų pardavimą Saudo Arabijai

  • Teksto dydis:

Danija ketvirtadienį sustabdė ginklų pardavimą Saudo Arabijai ir tapo antrąja po Vokietijos šalimi, priėmusia tokį sprendimą dėl žurnalisto Jamalo Khashoggi (Džamalo Chašogdžio) nužudymo.

„Užsienio reikalų ministerija sustabdo visą ginklų ir karinės įrangos pardavimą Saudo Arabijai“, – sakė užsienio reikalų ministras Andersas Samuelsenas.

„Tikiuosi, kad danų sprendimas gali suteikti papildomą postūmį“, – pridūrė jis.

Užsienio reikalų ministerijos atstovas sakė, kad Kopenhaga kol kas nesvarsto kitų sankcijų.

Pirmadienį Vokietija nusprendė uždrausti 18-ai Saudo Arabijos pareigūnų, siejamų su J. Khashoggi nužudymu, atvykti į jos teritoriją ir Šengeno zoną.

Spalio mėnesį Berlynas paragino Europos Sąjungos šalis pasekti jo pavyzdžiu ir kol kas sustabdyti ginklų pardavimą Saudo Arabijai. Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) tokią galimybę atmetė.

JAV gyvenęs Saudo Arabijos pilietis J. Khashoggi, kuris rašydavo laikraščiui „The Washington Post“ ir kritiškai vertindavo Saudo Arabijos sosto įpėdinį princą Mohammedą bin Salmaną (Mohamedą bin Salmaną), spalio 2 dieną buvo atviliotas į karalystės konsulatą Turkijos Stambulo mieste ir ten nužudytas. Pranešama, kad jo palaikai buvo supjaustyti.

Ilgai neigę bet kokias sąsajas su J. Khashoggi dingimu, Saudo Arabijos pareigūnai galiausiai pripažino, kad žurnalistas konsulate buvo nužudytas, ir sakė, kad dėl to buvo suimtas 21 žmogus. Tačiau JAV žiniasklaida pranešė, kad nutekintoje CŽV analizėje yra kaltinamas Saudo Arabijos sosto įpėdinis.

Karalystės užsienio reikalų ministras Adel al Jubeiras (Adel Džubeiras) trečiadienį pareiškė, kad princo Mohammedo kritika tiriant žurnalisto nužudymą yra neperžengtina „raudona linija“, o raginimai sosto įpėdinį patraukti atsakomybėn dėl šios šiurpios žmogžudystės nebus toleruojami.

ES pozicija

Europos Sąjungos diplomatijos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) ketvirtadienį pareiškė, kad visi už žurnalisto Jamalo Khashoggi (Džamalo Chašogdžio) nužudymą „iš tikrųjų atsakingi“ asmenys turi būti apkaltinti.

„Tie, kas yra atsakingi, iš tikrųjų atsakingi už šį baisų nužudymą, turi būti atskaitingi“, – F. Mogherini sakė Ankaroje per bendrą spaudos konferenciją su turkų užsienio reikalų ministru Mevlutu Cavusoglu (Mevliutu Čavušohlu).

Paraginusi atlikti „visiškai skaidrų ir patikimą tyrimą“, ji pridūrė: „Mums atskaitomybė nereiškia keršto.“

„Mes visuomet nepritardavome, pavyzdžiui, bet kokiam mirtie bausmės taikymui, bet remdamiesi savo principais, vertybėmis, praktikomis... tikimės visapusiško, skaidraus ir teisingo ištyrimo“, – sakė F. Mogeherini.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių