Quantcast

D. Trumpo komentarai apie „Brexit“ piktina Europos Sąjungą

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos (ES) įstatymų leidėjai trečiadienį pasipiktino išrinktojo JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) komentarais, kad Didžiosios Britanijos sprendimas palikti Bendriją galiausiai bus puikus dalykas ir kad daugiau šalių paseks jos pavyzdžiu.

„Tai beprotiška“, – sakė didžiausios Europos Parlamente liberalų frakcijos ALDE lyderis Guy Verhofstadtas (Gi Verhofstatas). Jis pareiškė laikąs tokius pareiškimus kišimusi į Europos politiką ir pareikalavo daug griežtesnės ES reakcijos.

„Kas nutiktų Jungtinėse Valstijose, kai Europos lyderiai imtų kalbėti: „Oi, manome, kad Kalifornija atsiskirs“, – retoriškai klausė jis ir pridūrė, kad Vašingtonas tuoj pat išsikviestų ES ambasadorių ir jį išbartų.

Centro dešiniosios Europos liaudies partijos (EPP) frakcijos, kuri yra didžiausia Europos Parlamente, lyderis Manfredas Weberis (Manfredas Veberis) sakė, kad niekas neturėtų nuvertinti ES kaip ekonomikos milžinės pasaulinėje arenoje.

„Noriu pabrėžti, kad ekonomikos požiūriu ES yra tokia pat didelė kaip ir JAV“, – pareiškė M. Weberis.

Europos Sąjunga nerūpi

Savaitgalį per interviu su dviem Europos laikraščiais D. Trumpas pareiškė, kad jam nerūpi, išliks ES vientisa, ar ne. Tokia jo pozicija ryškiai skiriasi nuo kadenciją baigiančio Baracko Obamos (Barako Obamos) administracijos, per Britanijos referendumą raginusios britus balsuoti už pasilikimą Bendrijoje.

„Manau, kad išlaikyti ją vientisą nebus taip lengva, kaip daugelis mano“, – sakė D. Trumpas.

Pasak respublikono, britų išėjimas iš ES „galiausiai bus puikus dalykas“.

ES narių sostinėse D. Trumpo interviu nebuvo sutiktas palankiai, nes jame buvo kritikuojama ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel, ir Europos šalys – NATO sąjungininkės.

„Pirmiausia – Europa“

„Privalome pasakyti tiems, kas grasina europiečiams, ypač Europos kompanijoms, kad mes taip pat galime JAV kompanijoms užduoti sudėtingų klausimų“, – sakė M. Weberis, kurio partija yra artimai susijusi su A. Merkel.

„Jeigu JAV sako „Pirmiausia – JAV“, tai ir mums galima sakyti „Pirmiausia – Europa“, – pareiškė jis.

Ir M. Weberis, ir G. Verhofstadt sakė, kad D. Trumpo prezidentavimas turėtų paskatinti ES imtis veiksmų ir priversti ją pademonstruoti daugiau vienybės.

Visgi ES Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas sakė, kad džiaugtis dar per anksti.

„Bijau, kad turėsime pernelyg daug galimybių pakomentuoti jau ne išrinktojo JAV prezidento, o prezidento D.Trumpo žodžius“, – įstatymų leidėjams trečiadienį sakė D. Tuskas. „Bijau, kad tai bus kasdienis mūsų darbas“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sitas

sitas portretas
marionete dar priskaldys/malku/ ne tik europai ir sau bet ir pasauliui nes masonai europa /sujunge/ kad galetu suskaldyti o jav paliko visus /ant ledo/ dar su pasiulymu naikinti nato tai juk akivaizdus kelias i 3p.k. ir tai kazkokio beprocio tikslas be abejo seno nes jaunas to nedarytu nes noretu gyventi
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių