Quantcast

Ciklono nuniokota Australija primena karo zoną

  • Teksto dydis:

Keli galingo ciklono nuniokoti šiaurės Australijos miestai liko be elektros, o jachtos, išmestos į pakrantę ir vėjo nuplėšyti namų stogai priminė „karo zoną“.

Ketvirtosios kategorijos pagal penkiabalę skalę audra pasiekė sausumą antradienio popietę ties Bovenu ir Erli Biču, esančiais Kvynslando valstijoje, sakoma Australijos Meteorologijos biuro pranešime. Ciklonas „Debbie“ atnešė smarkų vėją ir smogė kelioms turistų mėgstamoms vietoms šiame regione.

Vėliau ciklonas susilpnėjo iki atogrąžų audros, tačiau Meteorologijos biuras vis dar perspėjo apie smarkius vėjo gūsius su „intensyviu“ lietumi, keliančiu potvynių grėsmę.

„Ši liūtis šią savaitę gali sukelti didžiulį upės potvynį didelėje teritorijoje“, – nurodė meteorologai.

Kai kuriose vietovėse iškrito 1 000 milimetrų lietaus vos per dvi paras. Kaip nurodo Meteorologijos biuras, paprastai tiek kritulių tose vietose iškrenta per pusmetį.

Keliai į Boveno, Erli Bičo ir Prozerpinos miestus tapo nepravažiuojami, o daugiau kaip 60 tūkst. namų daugelyje vietovių liko be elektros, vandens ir ryšio.

Policijos teigimu, smarkiausiai nuo ciklono nukentėjusios pakrantėje esančios vietovės bus pasiektos vandens transportu.

Australijos Kvynslando valstijos premjerė Annastacia Palaszczuk (Anastasija Palaščuk) sakė, kad nuostoliai dar tik pradėti vertinti. Ji prisipažino esanti sunerimusi, kad kur nors gali būti sužeistų žmonių, negalėjusių susisiekti su pagalbos tarnybomis.

„Mes tiesiog nežinome, kiek žmonių yra sužeista, kokia jų namų būklė. .. Matome, kad buvo padaryta žalos statiniams tokiose vietose kaip Prozerpina“, – sakė ji.

Visgi būta ir džiugesnių įvykių – Sekminių salose siaučiant audrai greitosios pagalbos stotyje vienai šeimai gimė mergaitė.

„Žinote, kai tarp viso šito matome mažą stebuklą, manau, tai atneša šypseną į daugelį veidų“, – teigė A.Palaszczuk.

Kol kas negauta pranešimų, kad ciklonas „Debbie“ būtų nusinešęs kiek nors gyvybių. Vienas vyras buvo sunkiai sužeistas, kai antradienį ant jo užvirto sienos griuvėsiai.

Vaizdas „primena karo zoną“

Turistų mėgstamos Didžiojo barjerinio rifo salos taip pat smarkiai nukentėjo nuo audros.

„Daydream Island Resort“ atstovai sakė, kad audra smogė jų įstaigai, ir ji patyrė nemažai žalos. Nukentėjo kurorto prieplauka bei gyvenamieji korpusai.

„Sąlygos buvo ekstremalios, smarkiai lijo, o stiprūs vėjo gūsiai padarė žalos kurortui ir jo apylinkėms“, – sakoma jo atstovų pranešime. Jame priduriama, kad svečiams viskas gerai, tik kurorte pradeda stigti geriamojo vandens.

Išaušus audros nuniokotose vietovėse pasimatė jos padaryta žala.

Socialiniuose tinkluose paskelbtose nuotraukose buvo matomas apsivertęs lengvasis lėktuvas, kelios į krantą išmestos jachtos, daugybė išvartytų elektros stulpų ir ant namų užvirtusių medžių.

Sekminių salų regiono tarybos meras Andrew Willcoxas (Endrius Vilkoksas) sakė, kad ciklono nuniokoto Boveno miesto vaizdas „primena karo zoną“.

„Šis gražus pajūrio miestas dabar yra pusiau suniokotas, bet mes jį atstatysime“, – sakė jis televizijai „Channel Nine“.

Kalnakasyba garsėjančiame Kolinsvilio mieste buvo pranešta apie daugybę vėjo nuplėšytų namų stogų. Vietos gyventojai skundėsi, kad kelias valandas siautėjęs vėjas buvo emociškai sekinantis.

„Esu emociškai ir fiziškai nukamuota. Patyriau blogiausią parą per savo 53 metus“, – televizijai „Australian Broadcasting Corporation“ sakė Julie (Džuli) prisistačiusi vietos gyventoja.

Ciklono „Debbie“ centre vėjo gūsių greitis siekė 270 km per valandą.

„Debbie“ – katastrofa

Pagalbos tarnybos nuostolius vertinti ėmėsi vos prašvitus, o padėti taip pat yra pasirengę federalinės vyriausybės kariai, sraigtasparniai ir lėktuvai.

Australijos ministras pirmininkas Malcolmas Turnbullas (Malkolmas Ternbalas) sakė „parengęs didžiausią Australijos gynybos pajėgų išankstinį dislokavimą prieš gamtos nelaimę“.

Gyventojai, kurie anksčiau jau yra patyrę ciklonų, buvo pasiruošę „Debbie“, ir vos išgirdę perspėjimus apie artėjančią stipriausią audrą nuo 2011 metų, ėmė stiprinti savo namus lentomis. Prieš šešerius metus šalyje siautėjęs ciklonas „Yasi“ sugriovė daugybę namų iki pat jų pamatų ir suniokojo daug pasėlių.

Prieš atslenkant „Debbie“ į aukščiau esančias vietoves evakavosi arba iš regiono išvyko dešimtys tūkstančių žmonių.

Ciklonas „Yasi“, 2011 metais smogęs ne taip tankiai apgyvendintoms šalies vietoms, padarė žalos už 1,4 mlrd. Australijos dolerių (apie 990 mln. eurų).

Australijos draudimo taryba oficialiai paskelbė „Debbie“ katastrofa, todėl apdraustųjų paraiškoms dėl šio ciklono padarytų nuostolių bus teikiama pirmenybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių