Quantcast

Berlynas: Vokietijos aktyvisto sulaikymas Turkijoje nepagrįstas

  • Teksto dydis:

Šešių žmogaus teisių aktyvistų, įskaitant ir Vokietijos piliečio, sulaikymas, anot Berlyno yra „nepagrįstas“. Asmenys sulaikyti dėl jų tariamos pagalbos teroristinei grupuotei.

„Esame kartu su Peteriu Steudtneriu (Piteriu Štoidneriu), kuris nepagrįstai sulaikytas Turkijoje ir ginsime jį visais įmanomais būdais“, – „Twitter“ žinutėje rašė Angelos Merkel (Angelos Merkel) atstovas Steffenas Seibertas (Štefenas Zeibertas).

Užsienio reikalų ministerija atskirame pranešime pasmerkė šešių aktyvistų sulaikymą ir ragina „kuo greičiau juos paleisti“.

„Neteisinga sieti tokio kovotojo ir atstovo žmogaus teisėms bei demokratijai kaip P.Steudtneris su teroristinių grupuočių rėmėjais, – pranešime sakė ministerijos atstovė. – Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ ir kitos nevyriausybinės organizacijos įneša neįkainojamą indėlį į daugumos, demokratijos ir žmogaus teisių gynybą Turkijoje.

„Amnesty International“ Turkijoje direktorius Idilis Eseris (Idil Esaš) suimtas liepos 5 dieną kartu su septyniais aktyvistais ir dvejais instruktoriais iš užsienio, įskaitant P.Steudtnerį, per skaitmeninės saugos ir informacijos valdybos paskaitą saloje į pietus nuo Stambulo.

Turkijos teismas antradienį „paleido keturis aktyvistus paskyręs jiems teisminę kontrolę, bet šeši aktyvistai liko suimti“, – AFP sakė „Amnesty International“ tyrėjas Turkijoje Andrew Gardneris (Endrius Gardneris).

P.Steudtneriui sulaikymo vietoje teikiama konsulinė parama, sakė diplomatinis Vokietijos šaltinis.

Santykiai tarp Turkijos ir Vokietijos, kur gyvena apie tris milijonus etninių Turkų, įtempti, ypač po prieš metus įvykusio nesėkmingo pučo prieš Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą (Redžepą Tajipą Erdohaną).

Berlynas išreiškė didelį susirūpinimą dėl masinių suėmimų ir įtariamų pučo sąmokslininkų atleidimų, bei daugelio kitų nesutarimų dėl civilinių teisių.

Vienas toks ginčas susijęs su Denizu Yuceliu (Denizu Judželu), vokiečių-turkų kilmės žurnalistu dirbančiu laikraščiui „Die Welt“, kuris šiais metais Turkijoje apkaltintas sąsajomis su terorizmu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių