Quantcast

Belgijoje sulaikytas vyras, bandęs automobiliu rėžtis į minią

  • Teksto dydis:

Belgijoje ketvirtadienį sulaikytas vyras mėginęs automobiliu rėžtis į minią Antverpeno uostamiestyje, pranešė policijos vadovas.

Sulaikytasis yra kilęs iš Šiaurės Afrikos ir vairavo automobilį su prancūziškais registracijos numeriais, sakė policijos viršininkas Serge'as Muyters (Seržas Meitersas).

Šio incidento išvakarėse Londone prie Britanijos parlamento rūmų per išpuolį žuvo trys žmonės, ketvirtasis, užpuolikas – nušautas. Taip pat sukanka metai nuo atakų Briuselyje, kur žuvo 32 žmonės.

„Automobilis su prancūziškais numeriais dideliu greičiu mėgino įvažiuoti į Meirą (prekybos gatvę); vyras kamufliažiniais rūbais sulaikytas“, – sakė S.Muytersas per spaudos konferenciją.

„Pėstiesiems teko šokte šokti į šalį“, – pridūrė jis.

„Reiškiu padėką viso Antverpeno vardu kariams, kurie įsikišo, policijos tarnyboms ir specialiosioms intervencijos pajėgoms“, – parašė tviteryje Antverpeno meras Bartas de Weveris (Bartas de Veveris).

Prokuroras nurodė, kad automobilio vairuotojas turėjo Prancūzijos pilietybę, o jo automobilyje buvo rastas šautuvas ir šaltųjų ginklų.

„Bagažinėje rasta įvairių ginklų: aštriabriaunių ginklų, kovos su riaušininkais šautuvas, kanistras su vis dar nenustatytu skysčiu“, – sakoma federalinės prokuratūros pranešime.

Nebuvo ekstremistų sąraše

„Įtariamasis yra Mohamedas R., gimęs 1977 metų gegužės 8 dieną, prancūzas, Prancūzijos gyventojas“, – nurodoma pranešime.

Prancūzijoje gyvenęs tunisietis, kuris buvo sulaikytas, kai bandė automobiliu rėžtis į minią Belgijoje, anksčiau nebuvo stebimas kaip radikalizavęsis, sakė Prancūzijos teisėsaugos šaltinis.

Antverpene sulaikytas 39-ių Mohamedas R. gyvena Šiaurės Prancūzijos mieste Lense, esančiame netoli Belgijos sienos.

Jis buvo policijos įskaitoje, tačiau jo nusižengimai buvo smulkūs, nurodė šaltinis.

„Jo gyvenamoje vieta yra Lense ir, kiek mums šiuo metu žinoma, jis nėra įvykdęs sunkių nusikaltimų“, - sakė jis.

„Jo ankstesni nusižengimai buvo smulkūs, kaip, pavyzdžiui, vairavimas išgėrus ar narkotikų vartojimas“, - pridūrė šaltinis.

„Jis nebuvo žinomų Prancūzijos ekstremistų sąraše ir nebuvo stebimas kaip radikalizavęsis“, - kalbėjo pareigūnas.

,,Išliekame budrūs“

Ministras pirmininkas Charles Michelis (Šarlis Mišelis) pareiškė, kad vyriausybė „stebi, kaip plėtojasi įvykiai“ daugiausiai flamandiškai kalbančioje šiaurinėje šalies dalyje.

„Mes išliekame budrūs. Mūsų saugumo tarnybos puikiai atliko savo darbą Antverpene, dėkoju“, – prašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

Meiras yra parduotuvių gatvė Antverpeno istoriniame centre, kuriame paprastai būna daugybė pėsčiųjų. Tai vienas garsiausių parduotuvių rajonų visoje šalyje.

Saugumas Belgijoje lieka sustiprintas nuo praėjusių metų kovo 22 dienos, kai per mirtininkų sprogdintojų išpuolius Zaventemo uoste ir metropoliteno stotyje žuvo 32 žmonės ir dar daugiau nei 320 buvo sužeista.

Dar vieno smūgio Belgija sulaukė rugpjūčio mėnesį, kai mačete ginkluotas vyras užpuolė dvi policijos pareigūnes pramoniniame Šarlerua mieste, šaukdamas „Allahu akbar“. Vienai iš pareigūnių jis sunkiai sužalojo veidą, tačiau buvo nukautas trečio pareigūno.

IS kovotojai grįžta namo

Pastaraisiais mėnesiais atsakomybę už virtinę automobiliais įvykdytų išpuolių Europoje prisėmė „Islamo valstybės“ grupuotė. Ne išimtis buvo ir trečiadienio ataka Londone.

Praėjusių metų liepą Prancūzijos Nicos kurorte sunkvežimio vairuotojas mirtinai sutraiškė beveik šimtą šventinių fejerverkų susirinkusių stebėti žmonių. Kitas teroristo vairuojamas sunkvežimis rėžėsi į šurmuliuojančią kalėdinę mugę Berlyne.

Anksčiau Briuselio Zaventemo oro uoste karalius Philippe (Filipas) ir karalienė Mathilde (Matildė) drauge su premjeru Ch.Micheliu ir vyriausybės ministrais tylos minute pagerbė praėjusių metų Briuselio išpuolių aukas. Atsakomybę už jas taip pat prisiėmė IS.

Vidaus reikalų ministras Janas Jambonas, artėjant šios nelaimės metinėms, naujienų agentūrai AFP sakė, kad dėl sugriežtinto saugumo Belgija šiemet yra saugesnė nei prieš metus.

Tačiau jis taip pat perspėjo dėl toliau keliamos islamistų, kurie yra radikalizuojami namuose arba sugrįžta kaip užkietėję kovotojai iš kovos laukų Artimuosiuose Rytuose, grėsmės.

Belgijos federalinis prokuroras Fredericas Van Leeuwas (Frederikas Van Levas) lapkritį sakė, kad sprogdinimus Briuselyje surengusi kuopelė buvo susijusi su išpuoliais Paryžiuje ir gaudavo nurodymus iš IS vadovybės.

Belgija yra laikoma didžiausia vadinamų užsienio džihadistų „eksportuotoja“ Europos Sąjungoje pagal tai, kiek jų tenka vienam šalies gyventojui. Nors šalyje jų priskaičiuojama apie 500, Jambonas patikino, kad nuo 2016 metų nė vienas islamistų neišvyko kovoti į Artimuosius Rytus.


Šiame straipsnyje: BelgijaautomobilisMiniapolicija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių