Quantcast

Belgijoje suimta pora, kaltinama bandžiusi surengti išpuolį Prancūzijoje

  • Teksto dydis:

Belgijoje buvo pareikšti kaltinimai vienai sutuoktinių porai, planavusiai per savaitgalį Prancūzijoje vykusį iraniečių opozicijos grupės renginį įvykdyti išpuolį, pirmadienį pranešė prokurorai.

Belgijos piliečiai Amiras S. ir Nasimeh N. (Nasimė N.) „įtariami bandę surengti sprogdinimo ataką“ šeštadienį Paryžiaus Vilpento priemiestyje, kur vyko Irano liaudies modžahedų organizuota konferencija, sakoma Belgijos federalinio prokuroro pranešime.

Pasak prokuroro, ši „iraniečių kilmės“ pora buvo suimta, kai elitinis policijos būrys sustabdė juos viename gyvenamajame Briuselio rajone; jųdviejų automobilyje „Mercedes“ buvo aptikta apie pusę kilogramo TATP (acetono peroksido arba tricikloacetono peroksido) ir detonatorius.

Juos sulaikiusi policija atliko kratas dar penkių įtariamųjų namuose, tačiau detalių apie jas nepateikiama.

Prokurorai nurodė, kad Prancūzijoje buvo sulaikytas įtariamas minėtų Belgijos piliečių bendrininkas, o dar du asmenys po apklausos prancūzų policijoje buvo paleisti. Vokietijoje dar buvo sulaikytas vienas Austrijos sostinėje dirbantis iraniečių diplomatas, minimos poros kontaktinis asmuo.

Pareiškime sakoma, kad šeštadienio mitinge Prancūzijoje dalyvavo maždaug 25 tūkst. žmonių.

Irano liaudies modžahedų organizacija (MEK), suformuota 7-ajame dešimtmetyje Irano šachui nuversti, po 1979-ųjų Islamo revoliucijos kovojo su musulmonų dvasininkų iškilimu Teherane.

JAV Valstybės departamentas 1997 metais įtraukė ją į teroristinių organizacijų sąrašą. Europos Sąjunga iš „juodųjų“ sąrašų MEK išbraukė 2008 metais, o Vašingtonas – 2012-aisiais.

Belgijoje nuo 2015-ųjų sausio, kai Vervjė mieste buvo išardyta ataką prieš policiją planavusi teroristų kuopelė, galioja aukšto laipsnio parengtis. Ji buvo dar labiau padidinta po tų metų lapkričio atakų Paryžiuje; Belgijos sostinė Briuselis tuomet buvo uždaryta savaitei.

2016 metų kovą ir Belgijoje – Briuselio oro uoste ir vienoje metropoliteno stočių – buvo įvykdytos „Islamo valstybės“ mirtininkų atakos, per kurias žuvo 32 žmonės. Per abi atakas buvo panaudoti sprogmenys TATP.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių