Quantcast

Amžiaus apiplėšimas: ginkluota gauja pagrobė apie 40 mln. dolerių

  • Teksto dydis:

Paragvajaus pietryčiuose kelios dešimtys įtariamų brazilų nusikaltėlių pirmadienį įsilaužė į saugyklą su keliasdešimt milijonų dolerių ir nužudė vieną policininką, o pareigūnai šį nusikaltimą pavadino „amžiaus apiplėšimu“.

50 ginkluotų plėšikų

Apie 50 plėšikų, ginkluotų sprogmenimis ir kariuomenės ginklais, po naktį surengto, dvi valandas trukusio išpuolio saugumo kompanijoje ir policijos būstinėje, paspruko iš Siudad del Estės miesto, tapusio panašiu į karo zoną, pranešė pareigūnai ir įvykio liudininkai.

Šalies pasienyje, netoli garsiojo Igvasu krioklio, per bendrą Paragvajaus ir Brazilijos policijos operaciją, nukreiptą į pasprukusius užpuolikus, buvo nukauti trys įtariamieji ir „sulaikyti mažiausiai keturi“ asmenys, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Paragvajaus vidaus reikalų ministerijos atstovai.

Ministerija socialiniame tinkle taip pat pasidalijo nuotrauka, kurioje matomas policininkas, stovintis prie vyro sukruvintais drabužiais lavono. Kitose tviteryje paskelbtose ministerijos nuotraukose matomi policijos sustabdyti bėglių automobiliai bei konfiskuoti ginklai ir neperšaunamos liemenės.

Brazilų pareigūnai patvirtino, kad įvyko pražūtingas susirėmimas, tačiau daugiau detalių nepateikė.

„Įvyko susišaudymas, – naujienų agentūrai AFP sakė šaltinis iš Paranos valstijos federalinės policijos. – Yra žuvusiųjų ir sužeistųjų, tačiau kol kas nepateiksime daugiau informacijos. Tebeieškome tų žmonių.“

Brazilijos prezidentas Michelis Temeras (Mišelis Temeras) savo ruožtu pažadėjo padėti Paragvajaus policijai „visais reikalingais ištekliais“.

„Brazilijos vyriausybė reiškia solidarumą su šios nusikalstamos veikos aukomis, ypač su žuvusio Paragvajaus policininko artimaisiais“, – sakė jis.

„Kaip bombos per karą“

Sukrėsti Paragvajaus pareigūnai sakė, kad ši svarbiame prekybiniame Siudad del Estės mieste surengta ataka neturi precedento. Šis netoli pasienio su Brazilija ir Argentina esantis miestas yra įsikūręs teritorijoje, kur aktyviai veikia narkotikų kontrabandininkų gaujos.

Nusikaltėlių taikinys buvo saugiu grynųjų pinigų pervežimu užsiimanti kompanija „Prosegur“. Užpuolikai ne tik apėjo apsaugą kompanijoje, bet ir surengė mieste kelis dėmesį atitraukiančius išpuolius – padegė kelis automobilius, kad užblokuotų kelius, bei detonavo sprogmenų šalia policijos būstinės.

„Triukšmas griaudėjo mieste kaip bombos per karą“, – AFP sakė įvykio liudininkas Antonio del Puerto (Antonijus del Puertas).

Per televiziją buvo parodyti vaizdai iš įvykio vietos. Ten buvo matomas visiškai sugriautas „Prosegur“ pastatas, aplink jo teritoriją išmėtyti iššauti raketiniai granatsvaidžiai, o gatvėse riogsojo sudegę automobiliai.

Policijos pranešimuose sakoma, kad tarp užpuolikų buvo vieno galingiausių Brazilijos narkotikų kartelių „Sostinės pirmoji komanda“ (PCC) narių. Šios gaujos pagrindinė teritorija – San Paulas, o Rio de Žaneire ji kovoja su kitomis gaujomis dėl įtakos. Be to, PCC nariai stengiasi užsitikrinti vadovavimą tarp Brazilijos kalėjimuose laikomų nuteistųjų.

Prokurorė Denise Duarte (Denisė Duartė) sakė, kad užpuolikai dėvėjo kaukes ir kalbėjo portugališkai. Ši kalba yra vartojama Brazilijoje.

Saugykla buvo pilna

Kol kas nežinoma, kiek pinigų pavyko pagrobti užpuolikams.

D.Duarte teigimu, apiplėšimo metu „Prosegur“ saugykla „buvo pilna“. Policijos duomenimis, joje galėjo būti iki 40 mln. dolerių grynaisiais, tačiau pareigūnai kol kas nepatvirtino, kiek iš tikrųjų ten buvo pinigų.

Nusikaltimo vietoje plėšikai paliko keletą automobilių, tarp kurių buvo ir šarvuotų sunkvežimių, o viename jų, kaip pranešama, buvo netgi priešlėktuvinis ginklas.

„Saugumo firmos pastatas buvo suniokotas, o ataka mieste sukėlė chaosą ir terorą“, – žurnalistams sakė Alto Paranos valstijos gubernatorius Justo Zacarias (Chustas Zakarijas).

„Iki šiol Paragvajuje nėra nutikę nieko panašaus“, – sakė jis.

Paragvajaus policijos vadas Luisas Rojasas (Luisas Rochasas) teigė, kad „labai tikėtina“, jog užpuolikams padėjo policijos pajėgų atstovai.

Pasak jo, buvo susisiekta su saugumo pajėgomis iš Brazilijos ir Argentinos, kurios pažadėjo padėti sugauti plėšikus.

„Ruošiuosi ieškoti išteklių ir geriausių pareigūnų, kad būtų sugauti tie žmonės“, – pareiškė L.Rojasas.


Šiame straipsnyje: Paragvajusapiplėšimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių