Quantcast

Afganistane per JAV bombos sprogimą žuvusių džihadistų padaugėjo iki 90

  • Teksto dydis:

Džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojų, žuvusių per didžiulės JAV aviacijos bombos sprogimą Afganistano rytuose, skaičius padidėjo mažiausiai iki 90, šeštadienį pranešė afganų pareigūnai.

Bomba „GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast“ (MOAB), dar žinoma kaip „Visų bombų motina“ (Mother Of All Bombs) ketvirtadienį smogė IS stovyklai Ačino rajone rytinėje Nangarharo provincijoje.

Šis ginklas, pirmąkart panaudotas kovinėmis sąlygomis, buvo numestas atokioje vietovėje ant kovotojų buveinių kalnuose – tunelių ir urvų komplekso. Saugumo pajėgos negalėjo jo atakuoti, nes kompleksas buvo smarkiai užminuotas.

„Per bombardavimą žuvo mažiausiai 92 „Daesh“ (IS) kovotojai“, – naujienų agentūrai AFP sakė Ačino rajono administracijos vadovas Esmailas Shinwari (Esmailas Šinvaris). Pasak jo, bomba buvo numesta Momand Daros vietovėje.

Nangarharo provincijos administracijos atstovas Attaullah Khogyani (Ataula Chogjanis) savo ruožtu nurodė, kad žuvo mažiausiai 90 džihadistų.

Anksčiau afganų pareigūnai sakė, kad per šį antskrydį žuvo 36 IS kovotojai.

E.Shinwari tvirtino, kad „nebuvo visiškai jokių aukų tarp karių ir civilių“.

Saugumo ekspertai sakė, kad IS tvirtovė buvo netoli civilių namų, bet Afganistano vyriausybė tvirtino, kad tūkstančiai vietos šeimų jau buvo pasitraukę iš tos vietovės dėl pastaraisiais mėnesiais ten vykusių kautynių.

Prezidentas Ashrafas Ghani (Ašrafas Ganis) išreiškė palaikymą šiam bombardavimui.

Vis dėlto kai kurie jo aplinkos pareigūnai smerkė, anot jų, Afganistano teritorijos naudojimą amerikiečių ginklų bandymams. Be to, MOAB buvo panaudota prieš kovotojų grupuotę, kontroliuojančią mažytę teritoriją ir nekėlusią didelės grėsmės.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) anksčiau pareiškė, kad ši misija buvo „labai, labai sėkminga“.

Afganistano prezidentūra nurodė, kad buvo imtasi atsargumo priemonių, jog per antskrydį nenukentėtų civiliai.

Didžiulės bombos, numestos iš karinio transporto lėktuvo MC-130, sprogimo galia prilygsta 11 tonų trotilo. Šis ginklas buvo sukurtas daugiausiai kaip priemonė priešams įbauginti ir didelėms teritorijoms išvalyti.

„GBU-43/B yra didžiausia kada nors kovinėmis sąlygomis panaudota nebranduolinė bomba“, – sakė JAV karinių oro pajėgų atstovas pulkininkas Patas Ryderis (Patas Raideris).

Nangarhare, besiribojančiame su Pakistanu, aktyviai veikia „Islamo valstybės“ kovotojai. JAV pajėgos nuo praeitų metų rugpjūčio tame regione surengė jau ne vieną antskrydį prieš džihadistų bazes.

IS, liūdnai pagarsėjusi dėl valdymo teroru savo kontroliuojamose teritorijose Sirijoje ir Irake, pastaraisiais metais taip pat skverbėsi į Afganistaną. Šiam judėjimui pavyksta pritraukti nepatenkintų Pakistano ir Afganistano Talibano narių, taip pat uzbekų islamistų.

Vis dėlto šios grupuotės kontroliuojamos teritorijos nuolat mažėjo dėl puolimo, vykdomo JAV aviacijos ir afganų antžeminių pajėgų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaip

kaip portretas
taip galima, nuplaukė laivas, apšaudė Siriją, nuskrido lėtuvas numetė superbombą, o jai Š.Korėja apšaudys JAV miestus, pvz. branduoliniais ginklais, kur taip pat žus milijonai taikių gyventojų, tada amerikiečiai gal pajus, kaip jaučiasi nuo JAV padarinių kita pasaulio pusė

Bronius

Bronius portretas
Ten vaikai jau gimsta džichadistais, užtat ir priskaičiuota tiek.

Anonimas

Anonimas portretas
,,talibano -islamistu,, vyriausybes pranesimu -- nezuvo nei vienas talibano kovotojas ,sugriauti keli pastatai virs tuneliu ir apgadintas kelias y tuneliu labirintus ...sprogimo efektas NULINIS , beje kaip ir ,,tamohawk,,, raketu smugis is laivu y sirijos aerodroma kur zuvo 7 zmones is ju 4 vaikai.. tuo metu valge valgykloje y kury pataike raketa.....Todel siuo metu vyksta Phenjane karinis paradas Kim er Seno garbei , didely dedant ant jankiu armados pluduriuojancios netoli korejos krantu....
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių