Quantcast

Afganistane išpuolių aukų padaugėjo iki 80

  • Teksto dydis:

Pietryčių Afganistane per antradienį įvykdytas dvi atskiras mirtininkų ir ginkluotų užpuolikų atakas prieš saugumo pajėgas žuvusių žmonių skaičius išaugo iki 80, o dar 300 žmonių sužeisti, trečiadienį pranešė pareigūnai.

Šios atakos paženklino kruviniausią dieną šalyje per beveik penkis mėnesius.

Daugiausiai aukų pareikalavęs išpuolis nukreiptas prieš policijos kompleksą Gardezo mieste Paktijos vilajete, kur policininkais apsimetę talibų kovotojai susprogdino tris užminuotus automobilius – tarp jų sunkvežimį ir visureigį „Humvee“. Sprogimai atvėrė kelią 11 ginkluotų užpuolikų patekti į komplekso vidų.

Sprogimai ir po jų apie penkias valandas trukęs mūšis pareikalavo mažiausiai 60 žmonių gyvybių. Tarp aukų buvo policijos vadas Toryalai Abdyanis (Torialajus Abdjanis) ir dokumentų atsiimti laukiantys civiliai, AFP sakė Gardezo visuomenės sveikatos apsaugos departamento direktorius Hedayatullah Hamidi (Hedajatula Hamidis).

Per išpuolį dar apie 236 žmonės buvo sužeisti, sakė H. Hamidi.

„Užminuotas sunkvežimis susprogdintas prie pirmo komplekso patikros punkto. Tada į teritoriją įvažiavo du automobiliai; vienas sprogo prie antrojo patikros punkto, o kitas atsitrenkė į policijos vado biurą ir užmušė T. Abdyanį bei jo asmens sargybinius“, – sakė Paktijos gubernatoriaus atstovas Abdullah Hasratas (Abdula Hasratas).

Anot A. Hasrato, užpuolikai vilkėjo policijos uniformas ir turėjo suklastotus dokumentus. Tokią taktiką užpuolikai dažnai naudoja, kad patektų į vyriausybinių įstaigų ar saugumo tarnybų teritorijas.

Policijos atstovas Sardaras Walis Tabasumas (Sardaras Valis Tabasumas) informavo apie du areštuotus saugumo pajėgų narius, kaip įtariama, susijusius su išpuoliu. Tai leidžia manyti, kad užpuolikams buvo padedama iš vidaus.

„Manome, kad Talibanas šiuos automobilius (visureigį „Humvee“ ir policijos sunkvežimį) gavo, kai rugpjūčio mėnesį užėmė Džani Kelio rajoną, esantį už 50 km į rytus nuo Gardezo miesto“, – AFP sakė S. V. Tabsumas.

Per antrą išpuolį kaimyninėje Gazni provincijoje, esančioje maždaug už 100 km į vakarus nuo Gardezo, oficialiai paskelbtas aukų skaičius sumažintas iki 20. Žuvo 15 saugumo pajėgų narių ir penki civiliai, AFP sakė Gazni gubernatoriaus atstovas Harefas Noori (Harefas Nuris).

Per šį išpuolį sužeisti 46 žmonės. Atakų scenarijus labai panašus į ankstesnius išpuolius: sukilėliai susprogdina užminuotą visureigį prie policijos būstinės, o tada įsiveržia į pastato vidų, sakė H. Noori. Iš viso nukauti šeši užpuolikai.

Anksčiau buvo suskaičiuota 30 žuvusiųjų ir 10 sužeistų.

Vakarykščiai išpuoliai yra pražūtingiausios atakos Afganistane nuo gegužės 31 dienos, kai 1,5 tonos sprogmenų gabenęs sunkvežimis buvo susprogdintas sostinės Kabulo diplomatinių atstovybių kvartale. Tada žuvo apie 150 žmonių, dar daugybė buvo sužeista. Dauguma aukų ir nukentėjusiųjų buvo civiliai.

Kabulo policija šeštadienį sustabdė sunkvežimį, vežusį 2,7 tonos sprogmenų, paslėptų po pomidorų dėžėmis.

Praėjus mažiau nei dviem dienoms pareigūnai viename kelyje į Kabulą sustabdė automobilį, vežusį 300 kg sprogmenų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių