Quantcast

Viduržemio jūroje nuskendo laivas su 700 migrantų, ieškoma gyvųjų

  • Teksto dydis:

Būgštaujama, kad prie Maltos krantų apvirtus vienam žvejybiniam laivui, gabenusiam į Europą patekti norinčius migrantus, galėjo žūti iki 700 žmonių, sekmadienį pranešė Jungtinių Tautų vyriausiojo pabėgėlių komisaro (JTVPK) biuras.

Išsigelbėjo tik 28 žmonės

JTVPK atstovė spaudai Carlotta Sami (Karlota Sami) naujienų kanalui „Skytg24“ sakė, kad iš laivo, nuskendusio rajone visai prie pat Libijos teritorinių vandenų, už 193 km į pietus nuo pietinės Italijos Lampedūzos salos, išsigelbėjo tik 28 žmonės.

Pasak atstovės, išsigelbėjusieji tvirtino, kad laivu plaukė per 700 žmonių.

Apie nelaimę buvo pranešta maždaug vidurnaktį.

LRT Radijo korespondentė Italijoje Daiva Lapėnaitė pranešė, jog šalies žiniasklaida skelbia, kad tai yra didžiausia iki šiol įvykusi tragedija Viduržemio jūroje. Pirminiais duomenimis, 30-ies metrų ilgio imigrantų prigrūstas žvejybinis laivas apvirto po to, kai artėjant dideliam Portugalijos prekybiniam laivui imigrantai pradėjo panikuoti ir susitelkė į vieną juos kėlusio laivo pusę. Tai lėmė, jog patys keleiviai šį laivą ir apvertė.

Į gelbėjimo operaciją įsitraukė Italijos ir Maltos laivai bei sraigtasparniai, taip pat ir privatūs laivai. Ši gelbėjimo operacija yra milžiniška, dirba keliasdešimt kelių šalių laivų, Italijos pakrančių gelbėjimo tarnybai padeda kiti keleiviniai bei žvejybiniai laivai.

Tai - jau ne pirma panaši nelaimė šiame regione šią savaitę. Spėjama, kad beveik 400 pabėgėlių iš Libijos nuskendo laivui patyrus nelaimę. Iš viso šiais metais žuvo apie 900 migrantų. Daugybė žmonių iš Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų žuvo pastaraisiais mėnesiais, mėgindami perplaukti Viduržemio jūrą ir pasiekti Europą, kad ištrūktų iš konfliktų zonų.

BBC skelbia, kad praėjusią savaitę Italijos pareigūnai išgelbėjo maždaug 10 tūkst. į bėdą jūroje patekusių pabėgėlių. 2014 metais 170 tūkst. pabėgėlių iš Afrikos pasiekė Italijos krantus.

Gelbėtojai tebeieško gyvųjų

Viduržemio jūros vietoje, kur įvyko migrantus gabenusio laivo tragedija, galėjusi nusinešti 700 žmonių gyvybių, gelbėtojai tarp vandenyje plūduriuojančių kūnų tebeieško išgyvenusiųjų, sekmadienį pranešė Maltos ministras pirmininkas Josephas Muscatas (Džozefas Muskatas).

„Tarp vandenyje plūduriuojančių žuvusiųjų jie tiesiog mėgina rasti gyvų žmonių. Tai veikiausiai bus didžiausia tragedija, įvykusi Viduržemio jūroje“, - per vieną politinį susirinkimą sakė J.Muscatas.

„Žuvo vaikai, vyrai ir moterys“, - teigė jis.

Tragedijos vietoje tarp 17 laivų yra ir vienas Maltos patrulinis laivas.

Italijos pakrantės apsauga nurodė, kad iki šiol turimais duomenimis, išsigelbėti iš apvirtusio laivo, kuris iš Libijos į Italiją gabeno šimtus migrantų, pavyko 28 žmonėms. Pakrantės apsauga taip pat teigė, kad ištraukti 24 žmonių palaikai – tiek pat, kiek buvo skelbiama prieš kelias valandas.

J.Muscatas sakė, kad ši tragedija dar kartą įrodo, kad Italijai ir Maltai reikia daugiau Europos partnerių paramos sprendžiant migrantų krizę.

„Nors ir regime drąsinančius ženklus iš Europos politikų, reikia imtis veiksmų, - sakė jis. – Viduržemio jūroje vyksta tragedija.“

„Ateis laikas, kai Europa bus griežtai teisiama dėl savo neveiklumo, kaip buvo teisiama, kai užsimerkė prieš genocidą“, - pridūrė jis.

ES šaukia skubų susirinkimą

Europos Sąjunga (ES) sekmadienį sušaukė skubų bloko ministrų susirinkimą aptarti šį savaitgalį laivą su migrantais ištikusią nelaimę, kurią vienas aukštas ES diplomatas pavadino „nepriimtina“ tragedija.

Europos Komisija nurodė, kad šiame susirinkime dėl tragedijos, kai Viduržemio jūroje apvirtus žvejų laivui galėjo nuskęsti iki 700 žmonių, dalyvaus visų 28 bloko narių užsienio ir vidaus reikalų ministrai, bet tikslios jo datos nenurodė.

„Tikrovė yra negailestinga ir mūsų veiksmai turi būti drąsūs. Ant kortos padėtos žmonių gyvybės, ir Europos Sąjunga, kaip visuma, turi moralinę ir humanišką pareigą imtis veiksmų“, - išplatintame pranešime spaudai sako ES vykdomoji institucija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių