Quantcast

Ukrainos separatistai rengiasi rinkimams: priešprieša Maskvos ir Vakarų auga

  • Teksto dydis:

Prorusiški separatistai, kontroliuojantys dideles teritorijas rytų Ukrainoje, sekmadienį ruošiasi surengti savo vadovybės rinkimus, kuriuos Maskva žada pripažinti, nors dėl to buvo pasmerkta Kijevo ir Vakarų šalių.

Nors sukilėlių lyderiai tikisi, kad pirmieji rinkimai jų paskelbtose „liaudies respublikose“ pademonstruos visuomenės palaikymą, Ukraina ir Vakarai baiminasi, jog tuo balsavimu siekiama rytinį pramonės regioną, kuriame gyvena daugiausiai rusakalbiai, pastūmėti toliau nuo provakarietiškos Kijevo vyriausybės.

„Rinkimai leis mums sukurti teisėtą vyriausybę“, – sakė sukilėlių vadas Aleksandras Zacharčenka, pasiskelbęs separatistinės „Donecko liaudies respublikos“ premjeru.

Kaip ir jo kolega kaimyninėje Luhansko srityje Igoris Plotnickis, A.Zacharčenka laikomas favoritu laimėti rinkimus teritorijose, kurias kontroliuoja jo ginkluoti kovotojai.

Nuo pat prorusiškų jėgų sukilimo pradžios balandį Donecko ir Luhansko sritis, kuriose išvystyta akmens anglių kasybos ir metalurgijos pramonė, krečia kruvinas konfliktas, per kurį Kijevo ir separatistų pajėgų kovos nusinešė jau per 3,7 tūkst. žmonių gyvybių.

Planuojami rinkimai dar giliau įvarys pleištą tarp Rusijos ir Kijevo bei jį palaikančių Vakarų šalių, kaltinančių Maskvą, kad ji kurstė šį konfliktą ir siuntė pajėgas į kaimyninę šalį.

Rusijos vyriausybė tikisi, kad „rinkimai vyks kaip sutarta“, o Maskva „žinoma, pripažins rezultatus“, šią savaitę sakė užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.
Tas pareiškimas išprovokavo aštrų tarptautinės bendruomenės atsaką.

Jungtinės Tautos (JT), Europos Sąjunga (ES) ir Jungtinės Valstijose pasmerkė planuojamus separatistų rinkimus, o Ukrainos prezidentas Petro Porošenka perspėjo, kad jie „kelia grėsmę visam taikos procesui“.

Ukrainos, Vokietijos ir Prancūzijos lyderiai penktadienį dar kartą paragino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną nepripažinti šio balsavimo.

„Ukraina, Vokietija ir Prancūzija išreiškė bendrą ir aiškią poziciją, kad jie nepripažins rinkimų, kuriuos planuoja separatistai ... ir paragino Rusiją nepripažinti šių rinkimų“, - sakoma Ukrainos prezidentūros pranešime, išplatintame po keturšalio pokalbio telefonu tarp V.Putino, P.Porošenkos, Prancūzijos prezidento Francois Hollande'o (Fransua Holando) ir Vokietijos kanclerės Angelos Merkel.

Rinkimų kampanija menkai pastebima 

Sukilėlių rinkimų kampanija buvo menkai pastebima, o konkurencija dėl postų – minimali.

Donecke matėsi tik keli A.Zacharčenkos plakatai, o kituose miestuose nebuvo beveik jokių ženklų, kad artėja balsavimas.

Įvairius kandidatus, pretenduojančius į vadovybės ir vietos parlamentų rinkimus, vienija bendras tikslas – visiška nepriklausomybė nuo Kijevo ir integracija su Rusija.

Nors sukilėlių vadovybė paskyrė rinkimų komitetą ir netgi organizavo išankstinį balsavimą internetu žmonėms, kurie išvyko iš to regiono, bendras rinkėjų skaičius nėra aiškus.

Teoriškai prieš krizę ten gyveno apie 5 mln. rinkėjų, bet šimtai tūkstančių žmonių dėl karo veiksmų paliko savo namus.

Siekdami geresnės statistikos, sukilėliai paskelbė, kad balsuoti galės rinkėjai nuo 16 metų amžiaus.

Balsavimas vyks neprižiūrint tarptautiniams stebėtojams, nors Rusija paskelbė, kad tą procesą norėtų stebėti kai kurie jos parlamentarai.

Kai kuriems gyventojams karo nuniokotoje sukilėlių tvirtovėje šis balsavimas yra galimybė būti išgirstiems.

„Balsuosiu, kad nebebūtų bombardavimų mano rajone“, – sakė 62 metų Oksana Vasiljevna, gyvenanti netoli Donecko oro uosto, kuriame tebevyksta įnirtingos kautynės.

Tačiau kiti nusiteikę labiau skeptiškai.

„Neturime nei elektros, nei vandens. Neįmanoma žiūrėti televizijos ir sužinoti naujienas. Ką turėčiau jums papasakoti apie tuos rinkimus ir kandidatus?“ – klausė 68 metų vyras, vardu Nikolajus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Balys

Balys portretas
Lietuvoje dar gyva atmintis apie 1940 m rinkimus į "Liaudie Seimą", okupavus šalį raudonajai kariaunai. Ir to seimo atstovų parvežtą iš Maskvos "Stalino saulę" jaučiame ligi šiol. Ta sTALINO SAULĖ tai ne vaizduotės išdava, tai žodžiai, kurie mirgėjo tų dienų sovietinės spaudos puslapiuose.

dr. Jonas Ramanauskas

dr. Jonas Ramanauskas portretas
Elementari rinkimu Donecke ir Luhanske esme yra tame, kad tos Ukrainos sritys yra NELOJALIOS Ukrainos valstybingumui ir teritoriniam vientisumui. Rusijos pasirengimas pripazinti tuos rinkimus reiskia, kad Rusija turi plana uzgrobti dali Ukrainos teritorijos siuo laikotarpiu. Dali jau uzgrobe, turiu omenyje Kryma, tai dar nori uzgrobti ir Donecko ir Luhansko sritis. Jei sugebes apzioti, tai eis dar toliau. Agresoriui niekada negana, kol negauna i kaulus. Besiziojant toliau, kazina ar neplys zandikauliai? Didesnes zalos rusams, kurie dabar jau tapo agresoriais, putinas padaryti jau nebegali. Manau, kad putinas veikia pries rusijos ir rusu interesus, nes draugiskas sugyvenimas su kaimynais ir gero gyvenimo garantas, o nedraugiskas elgesys issaukia akivaizdziai humanitarines katastrofas, ka ir matome rytu Ukrainoje. Uzkariaut tai uzkariavo, o valgyti ir atsigerti tai neduoda. Tai dabar matysime ar rytu ukraina balsuos uz humanitarines katastrofos pratesima? Suprantama, kad ten jokiu rinkim

kuo daugiau

kuo daugiau portretas
bus tokių ruskių teroristų išpuolių, neteisėtų rinkimų ir pan., tuo geriau bus Ukrainai, nes tuo daugiau NATO, JAV ir ES palaikys Ukrainą ir, labai tikiuosi, tuo daugiau sankcijų bus taikoma ruskiams. dabar rusija ir jos liliputinas, kaip sužeistas žvėris, vis bando kuo daugiau pakenkti Ukrainai ir ES, bet viskas atsisuka prieš pačią rusiją. Reikia kuo daugiau tokių vaizdelių iš Donecko ir Luhansko, kuriuose ruskiai arba net ir ukrainiečiai trokšta likti rusijos sudėtyje. Atėjus laikui, bus žinoma, kokių asmenų reikės atsikratyti ir išmesti iš Ukrainos.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių