Quantcast

Ukrainos separatistai planuoja prieštaringai vertinamus rinkimus

  • Teksto dydis:

Rytų Ukrainos prorusiškų separatistų lyderis ketvirtadienį paskelbė, kas spalį planuojama surengti vietos valdžios rinkimus, kurie įtvirtintų jų regiono pusiau autonominį statusą šalies sudėtyje.

Rytų Ukrainos prorusiškų separatistų lyderis ketvirtadienį paskelbė, kas spalį planuojama surengti vietos valdžios rinkimus, kurie įtvirtintų jų regiono pusiau autonominį statusą šalies sudėtyje.

Aleksandras Zacharčenka sakė, kad spalio 18 dieną vyksiantys rinkimai bus surengti „Ukrainos įstatymų pagrindu ... kiek tai neprieštarauja konstitucijai ir įstatymams“ savavališkai paskelbtoje „Donecko liaudies respublikoje“.

Rytų Ukrainos separatistai ir Kijevas nesutaria, kaip turi būti įgyvendinama taikos sutartis, kuri padedant Vokietijai ir Prancūzijai buvo pasirašyta vasarį Minske ir turi užbaigti jau 15 mėnesių besitęsiantį kruviną konfliktą.

Vadinamoji Minsko 2-oji sutartis reikalauja, kad konflikto šalys nedelsianti pradėtų konsultacijas dėl rinkimų, kurie gali būti surengti separatistų kontroliuojamos Donecko ir Luhansko sričių teritorijose iki šių metų pabaigos.

Ukrainos įstatymai sako, kad tokius rinkimus gali organizuoti tik Centrinė rinkimų komisija Kijeve, o ne patys separatistai.

Separatistai anksčiau taip pat grasino pašalinti iš postų bet kuriuos vietos pareigūnus, palaikančius Kijevo valdymą.

A.Zacharčenkos migloti komentarai, kaip planuojama surengti rinkimus, sulaukė atsargaus, bet daugiausiai neigiamo įvertinimo iš Vakarų šalių palaikomo Ukrainos prezidento.

„Manau, kad mėginimai surengti neteisėtus rinkimus, kurie neatitinka Ukrainos įstatymų ... prilygs įnirtingai Rusijos atakai prieš Minsko 2-ąją sutartį“, – prezidentas Petro Porošenka sakė lankydamasis Ukrainos vakariniame Lvovo mieste.

„Esu tikras, jog tai būtų neatsakinga ir sukeltų pragaištingų padarinių pastangoms deeskaluoti padėtį atskiruose (separatistų vadovaujamuose) rajonuose“ pramoniniame rytų regione, pridūrė P.Porošenka.

Prezidentas ankstesnę dieną pasiūlė konstitucijos pataisas, kuriose nėra įtvirtinta sukilėliams laikinai suteikta teisė į autonomiją pagal Baltarusijos sostinėje sudarytą susitarimą.

Konfliktas Rytų Ukrainoje nusinešė jau per 6,5 tūkst. žmonių gyvybių. Padriki susirėmimai reguliariai tebevyksta palei 500 km ilgio ribą, skiriančią separatistų kontroliuojamas rytines teritorijas nuo likusios Ukrainos dalies.


Šiame straipsnyje: separatistaiUkrainakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Monika

Monika portretas
Visų pirma turi būti teisiami visi prorusiški banditai su zaxarčenka priešakyje, o tik po to rengiami vietos valdžios rinkimai.

Harka

Harka portretas
Kazin kodel visur taip nekencia kacapu?

taip

taip portretas
Rinkymai-klausimas tu zmoniu kurie ten gyvena,zydu banditai ilgai nevaldys,taip kad i juos nereikia kreipti demesi.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių