Quantcast

Ukrainoje sparčiai daugėja konflikto aukų

  • Teksto dydis:

Rytų Ukrainoje pastarąjį mėnesį vykę įnirtingi susirėmimai nusinešė daug žmonių gyvybių – per parą žūdavo vidutiniškai 36 žmonės, sakoma Jungtinių Tautų (JT) ataskaitoje apie žmogaus teisių padėtį toje šalyje.

Rytų Ukrainoje pastarąjį mėnesį vykę įnirtingi susirėmimai nusinešė daug žmonių gyvybių – per parą žūdavo vidutiniškai 36 žmonės, sakoma Jungtinių Tautų (JT) ataskaitoje apie žmogaus teisių padėtį toje šalyje.

Per keturias savaites nuo liepos vidurio iki rugpjūčio vidurio žuvo bent 1 200 žmonių. Šis skaičius daugiau negu dvigubai didesnis negu žuvusiųjų per visą ankstesnį konflikto laikotarpį nuo balandžio, nurodoma JT žmogaus teisių stebėtojų ataskaitoje, kuri bus paskelbta penktadienį.

Ukrainos pajėgos per pastarąjį mėnesį padarė pažangą, siekdamos išstumti promaskvietiškus separatistus. Jos atsikovojo kontrolę virtinėje miestų ir gyvenviečių rytiniame regione ir stiprina sukilėlių tvirtovių blokadą.

„Dėl suintensyvėjusių kovos veiksmų išaugo aukų skaičius, kuris padidėjo daugiau negu dvigubai, lyginant su paskelbtu ankstesnėje ataskaitoje“ liepą, sakoma 39 puslapių dokumente, kurį gavo naujienų agentūra AFP.

Į mėnesio aukų statistiką nebuvo įtraukti 298 žuvusieji per liepos 17-ąją įvykusią katastrofą, kai buvo numuštas oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 keleivinis laineris.

Nuo balandžio per konfliktą rytų Ukrainoje žuvo iš viso mažiausiai 2 220 žmonių, tarp jų 23 vaikai, nurodė JT.

Naujausioje ataskaitoje dėl išaugusio aukų skaičiaus aiškiai kaltinami separatistais, kurie rengia atakas „tankiai gyvenamose vietovėse, sukeldami pavojų civiliams gyventojams“.

Tačiau stebėtojai pridūrė, kad „atsakomybė dėl bent dalies aukų ir nuostolių tenka Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms“, kurios bombarduoja sukilėlių pozicijas miestuose.

Per daugumą vėliausių susirėmimų buvo naudojama artilerija, tankai ir raketos, o fronto linijos vis labiau artėja prie pagrindinių sukilėlių tvirtovių – Donecko ir Luhansko – priemiesčių.

Šioje ataskaitoje netiesiogiai palaikomi Ukrainos pareiškimai, kad Rusija apginkluoja sukilėlius.

Dokumente sakoma, kad separatistais „dabar aprūpinti kaip profesionalai ir atrodo besinaudojantys modernios ginkluotės bei šaudmenų nuolatiniu tiekimu, suteikiančiu jiems galimybę numušinėti Ukrainos karinius orlaivius, tokius kaip sraigtasparniai, naikintuvai ir transporto lėktuvai“.

Ataskaitoje sukilėlių kovotojai taip pat kaltinami žmogžudystėmis, žmonių grobimu, kankinimais ir kitais žmogaus teisių pažeidimais.

Mažiausiai 468 žmonės yra laikomi nelaisvėje, nurodoma dokumente, kuris yra jau penktoji JT žmogaus teisių stebėtojų misijos ataskaita.

JT generalinio sekretoriaus pavaduotojas žmogaus teisių reikalams Ivanas Simonovičius šią ataskaitą planuoja pristatyti penktadienį per vizitą Ukrainoje.


Šiame straipsnyje: UkrainakarasaukosJT

NAUJAUSI KOMENTARAI

jankis

jankis portretas
iki rusijos sienos išsivalė novarosijos kariai,žino,kad iš nugaros nereiks gintis,bus permesta armija į vakarus,o kievo paėmimas bus tik kelių dienų klausymas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių