Quantcast

Turkijos prezidentas kritikuoja JAV įžūlumą dėl Sirijos

  • Teksto dydis:

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) trečiadienį sukritikavo JAV „įžūlumą“ dėl Sirijos konflikto, atskleisdamas įtampos tarp Vašingtono ir Ankaros mastą kelios dienos po svarbaus jo susitikimo su JAV viceprezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu).

Ryšiai tarp JAV ir Turkijos pastaraisiais mėnesiais pablogėjo dėl Turkijos lyderių nenoro karinėmis priemonėmis prisidėti prie JAV vadovaujamos kampanijos prieš „Islamo valstybės“ (IS) džihadistus, kurie užėmė dideles Irako ir Sirijos teritorijos dalis.

Kad įtampa tarp šių NATO sąjungininkių liko, parodė ir R.T.Erdogano kaltinimas Amerikai, kad ji yra „įžūli“ spausdama padėti gelbėti apsiaustą Sirijos miestą Kobanę, kuri yra visai šalia Turkijos sienos.

„Kodėl kažkas atvyksta į šį regioną iš už 12 tūkst. kilometrų?“ – klausė R.T.Erdoganas, Ankaroje kreipdamasis į verslininkų grupę, aiškiai turėdamas omenyje JAV.

„Noriu, jog žinotumėte, kad mes prieš įžūlumą, beatodairiškumą ir begalinius reikalavimus“, – sakė jis.

J.Bidenas praėjusį mėnesį asmeniškai įgėlė R.T.Erdoganui užsimindamas, kad jo politika remti islamistų sukilėlių pajėgas Sirijoje padėjo paskatinti IS iškilimą. Ta pastaba paskatino R.T.Erdoganą perspėti, kad jo santykiai su antruoju pagal rangą JAV pareigūnu jau gali būti „istorija“.

Vašingtonas spaudžia Ankarą dėl galimybės JAV lėktuvams, rengiantiems atakas prieš IS, naudotis Indžirliko oro pajėgų baze Pietų Turkijoje.

Tačiau Turkija atsisakė pasiduoti spaudimui ir nustatė kelias sąlygas už didesnį savo vaidmenį koalicijoje.

„Jie stebėjo, kai tironas (Sirijos prezidentas Basharas) al Assadas (Bašaras Asadas) išžudė 300 tūkst. žmonių. Jie toliau tylėjo Assado barbariškumo akivaizdoje, o dabar rengia „sąžinės šou“ per Kobanę, – sakė R.T.Erdoganas. – Mes išspręsime savo problemas ne su „aukštesnio proto“ pagalba, o su savo žmonių pagalba“.

J.Bidenas sekmadienį užbaigė trijų dienų vizitą Turkijoje nepasiekęs persilaužimo dėl karinio bendradarbiavimo Sirijos krizės klausimu.

Tačiau R.T.Erdogano komentarai buvo kontrastas palyginti optimistiškiems JAV pareigūnų vertinimams, kad šis susitikimas su J.Bidenu suartino abiejų šalių pozicijas.

Pirmadienį R.T.Erdoganas apkaltino Vakarus ateinant į regioną „naftos“.

„Visuomet susitinku su jais, bet tai nenueina nė kiek toliau nei sakau. Jie neturi jokio jautrumo. Jie turi tik vieną jautrią vietą: nafta, nafta, nafta“, – sakė jis.

Kol kas vienintelis Turkijos indėlis į koaliciją buvo leidimas Irako kurdų kovotojų pešmergų kontingentui kirsti Turkijos teritoriją vykstant kovoti su IS dėl Kobanės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių