Quantcast

Teroristai skyla: „al Nusra Front“ atsiskyrė nuo „al Qaedos“

  • Teksto dydis:

„Al Qaeda“ padalinys Sirijoje „al Nusra Front“ ketvirtadienį paskelbė nutraukiantis ryšius su tarptautiniu teroristų tinklu, paskelbęs vaizdo įrašą, kuriame pirmąkart buvo parodytas šios grupuotės vadovas Abu Mohamadas al Jolani (Abu Mohamadas Džolanis).

Nenori būti taikiniu

Įrašas, paskelbtas naujienų televizijos „al Jazeera“, pasirodė praėjus po kelias dienas trukusių kalbų internete apie skilimą tarp „al Qaeda“ ir jos padalinio Sirijoje, kuris yra pagrindinis judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) varžovas džihadistų stovykloje.

„Al Nusra Front“ nori atsiriboti nuo IS, kad nebūtų laikoma užsienio aviacijos smūgių taikiniu.

Pirmąkart pasirodęs viešumoje A.M.al Jolani sakė, kad „al Nusra Front“ persivardins į „Jabhat Fateh al Sham“ (Sirijos užkariavimo frontas) ir susivienys su kitais nuosaikiaisiais kovotojais Sirijoje.

„Nusprendėme liautis veikti su „al Nusra“ vėliava ir įkurti naują frontą, pavadintą „Jabhat Fateh al Sham“, – pareiškė jis.

Kariškus drabužius vilkintis ir turbaną dėvintis barzdotas A.M.al Jolani išreiškė padėką „al Qaeda“ vadams, kad jie suprato būtinybę nutraukti ryšius“.

Jis taip pat pažadėjo, kad naujoji grupuotė „nebeturės jokių ryšių su užsienio veikėjais“.

Patiria padidėjusį spaudimą

Pasak analitikų, „al Nusra Front“ siekia pakeisti savo įvaizdį, kai grupuotė patiria padidėjusį spaudimą, Maskvai ir Vašingtonui susitarus suvienyti pastangas įveikti džihadistų grupuotes.

Praeitą savaitę JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė, kad jie susitarė dėl „konkrečių žingsnių“, turinčių išgelbėti žlungančias paliaubas Sirijoje ir kovoti su džihadistais, tokiais kaip „al Nusra“ ir IS.

Tačiau po taikaus atsiskyrimo nuo „al Qaeda“ A.M.al Jolani „gali dabar kreiptis į platų spektrą ginkluotų grupuočių Sirijoje ir susitarti suvienyti iniciatyvas, kurioms iš būtinybės didelę įtaką darytų pati „al Nusra“, sako analitikas Charlesas Listeris (Čarlzas Listeris).

Trumpame vaizdo įraše A.M.al Jolani, šalia kurio buvo du kiti barzdoti vyrai, sakė, kad atsiskyrimas nuo „al Qaeda“ buvo padiktuotas būtinybės „apsaugoti Sirijos revoliuciją“.

Jis taip pat pažadėjo vienyti jėgas su kitais kovotojais, kad „išvaduotų Siriją nuo priespaudos“.

„Tikimės suformuoti suvienytą organą, pagrįstą šura (islamo taryba), vienijantį al Šamo (Sirijos) žmonių mases, išvaduojantį jų žemes, suteikiantį pergalę jų tikėjimui ir palaikantį jų tikėjimo liudijimą“, – sakė grupuotės lyderis.

Pasak Ch.Listerio, vienas iš žmonių, sėdėjusių šalia A.M. al Jolani, buvo veteranas „al Qaeda“ lyderis Ahmedas Salameh Mabroukas (Ahmedas Salamė Mabrukas).

„Al Qaeda“ atlieka kritinį vaidmenį, formuojant šį judėjimą ir jų mąstymą, o strategijos kūrimas išliks gyvybiškai svarbus šiam naujam „Jabhat Fateh al Sham“ judėjimui“, – aiškino jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių