Quantcast

Šveicarijoje – įtemptos derybos dėl Irano ir Ukrainos

  • Teksto dydis:

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) vėlų sekmadienio vakarą atvyko į Šveicariją, kur dalyvaus įtemptose derybose dėl Irano bei Ukrainos ir spaus Rusijos užsienio reikalų ministrą užtikrinti, kad būtų atliktas „patikimas tyrimas“ dėl Rusijos opozicijos lyderio Boriso Nemcovo nužudymo.

Nepraėjus nė savaitei po to, kai J.Kerry apkaltino Rusijos pareigūnus meluojant "jam į akis" apie konfliktą Rytų Ukrainoje, pirmadienio rytą valstybės sekretorius susitiks pokalbio su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

Neabejotina, kad šio susitikimo metu daug dėmesio bus skirta Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritiko B.Nemcovo nužudymui, kuris išprovokavo didžiulį tarptautinį pasipiktinimą ir reikalavimus, kad būtų atliktas nepriklausomas Maskvos centre įvykdyto išpuolio tyrimas.

Prieš išvykdamas į Ženevą J.Kerry televizijai ABC sakė, kad Rusija turi atlikti „nuodugnų, skaidrų, tikrą tyrimą - (išsiaiškinti) ne tik tai, kas paleido šūvius, bet ir kas galėjo tai užsakyti arba nurodyti padaryti“.

Valstybės sekretorius pridūrė, kad Jungtinės Valstijos „nepaprastai nuliūdintos, sužinojusios apie B.Nemcovo nužudymą. Tikimės, kad (Rusijos) vadovybė prisidės prie pasaulio, užtikrindama patikimą, skaidrų tyrimą, kuris būtinas“.

V.Putinas sakė asmeniškai prižiūrėsiantis B.Nemcovo nužudymo tyrimą, o aukšto rango JAV Valstybės departamento pareigūnai, lydintys J.Kerry, nesutiko atsakyti žurnalistams, ar Vašingtonas mano, kad jis yra tinkamas asmuo vadovauti šiam tyrimui.

Tas tyrimas „turi būti pripažintas tinkamu Rusijos žmonių ir tarptautinės (bendruomenės) akyse“, pabrėžė vienas pareigūnas iš J.Kerry delegacijos.

Pirmadienio rytą vyksiančiame J.Kerry ir S.Lavrovo susitikime kita svarbi tema bus pastangos įgyvendinti braškančias paliaubas Ukrainoje.

J.Kerry ketina dar kartą perspėti S.Lavrovą, kad JAV ir Europos Sąjunga tariasi dėl galimų tolesnių sankcijų Rusijai, jeigu Maskva atsisakys vykdyti paliaubų susitarimo sąlygas.

Po tų derybų JAV valstybės sekretorius pasakys kalbą JT Žmogaus teisių taryboje, pabrėždamas būtinybę “toliau laikyti nukreipus prožektoriaus šviesą į kai kuriuos didžiausius pasaulyje žmogaus teisių pažeidėjus“, sakė kitas Valstybės departamento atstovas.

Vėliau pirmadienį J.Kerry susitiks su Irano diplomatijos vadovu Mohammadu Javadu Zarifu (Mohamadu Džavadu Zarifu), siekdamas didesnės spartos derybose dėl Teherano branduolinės programos.

Per ateinančias tris dienas ant ežero kranto įsikūrusiame Montrė mieste planuojama surengti kelis jų susitikimus, siekiant užtikrinti politinį susitarimą dėl šiitiškos respublikos branduolinės programos iki nustatyto galutinio termino - kovo 31 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to EZU

to EZU portretas
to rusai nedaro todėl, kad yra protingesni ir mato kas prie ko čia yra įveltas. Juk to ir buvo siekiama nužudant. Galvoti reikia, o ne klausyti niekų.

Nieko sau

Nieko sau portretas
laksto amerikosas lyg pilnom kelnem. Senis sedetu ramiai o dabar tik ir karksena.

to EZU

to EZU portretas
ar uzmirsai gumines kulkas prie seimo, ot musu demokratija
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių