Quantcast

Susirėmimai prie Gazos sienos: Izraelio kariai nukovė keturis palestiniečius

  • Teksto dydis:

Nuo Izraelio karių ugnies penktadienį per susirėmimus prie Gazos sienos žuvo keturi palestiniečiai, sužeistas 21; tai pirmosios su neramumais siejamos aukos per kelias dienas nerimstančio smurto rytų Jeruzalėje ir Vakarų Krante, sakė medikai.

Palestiniečių judėjimo „Hamas“ vadovas Gazoje pastarosiomis dienomis kilusį smurtą okupuotame Vakarų Krante ir aneksuotoje rytų Jeruzalėje penktadienį pavadino intifada, arba palestiniečių sukilimu, ir paragino nenurimti bei tęsti riaušes.

20-mečiai Ahmedas al-Hirbawi (Ahmedas Hirbavis), Shadi Dawla (Šadi Davla) ir Abedas al-Wahidi (Abedas Vahidis) žuvo, Izraelio kariams atidengus ugnį į akmenis mėčiusius jaunuolius bendros sienos Izraelio pusėje, nurodė Gazos medikai.

Ketvirtoj auka buvo 15-metis Mohammedas al-Raqabas (Mohamedas Rakabas).

Šie susirėmimai kilo vietovėse į rytus nuo Gazos miesto ir į rytus nuo pietinio Kan Juniso miesto.

Pasak kariškių atstovės, apie 200 palestiniečių atėjo prie tvoros ir ėmė mėtytu akmenis bei ridenti padegtas padangas į Izraelio saugumo pajėgų karius.

„Ten buvusios pajėgos atsakė ugnimi į pagrindinius kurstytojus, kad smurtas neišsiplėstų ir riaušininkai būtų išsklaidyti“, – sakė ji ir patvirtino, kad būta „penkių pataikymų“.

Per savaitines pamaldas Gazos miesto mečetėje Ismailas Haniyeh (Ismailas Hanija) pamoksle musulmonams paragino „stiprinti ir didinti intifadą“.

„Šis kelias vienintelis veda į išlaisvinimą, – sakė jis. – Gaza atliks savo vaidmenį Jeruzalės intifadoje, ji yra labiau negu pasiruošusi pasipriešinimui“.

Badymo peiliais išpuoliai Vakarų Krante, Jeruzalėje ir Izraelyje, taip pat ir riaušės, kelia nerimą, kad gali prasidėti trečioji palestiniečių intifada. Pirmoji prasidėjo 1987-aisiasi, antroji – 2000 metais.

Po trumpo 2006 metų pilietinio karo islamistų judėjimas „Hamas“ valdo Gazą, Palestinos anklavą, esantį tarp Egipto ir Izraelio bei atskirtą nuo Vakarų Kranto. Šis judėjimas nori visiško Izraelio valstybės sunaikinimo ir nesutaria su Palestiniečių savivaldos prezidento Mahmudo Abbaso (Mahmudo Abaso) partija „Fatah“, kuri kontroliuoja Vakarų Krantą.

Gazos Ruože nuo 200-ųjų metų vyko trys karai, tačiau pastaruoju metu, iki šio penktadienio, čia buvo gana ramu, palyginus su neramumais Vakarų Krante ir rytų Jeruzalėje.

Pernai vasarą per 50 dienų karą tarp Gazos palestiniečių ir Izraelio žuvo daugiau kaip 2200 žmonių, apie 100 tūkst. tapo benamiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių