Quantcast

Stambulo oro uosto sprogdintojai ketino paimti įkaitus

  • Teksto dydis:

Trys mirtininkai, šią savaitę įvykdę išpuolį Stambulo pagrindiniame tarptautiniame oro uoste, kaip manoma, planavo paimti įkaitais dešimtis žmonių, penktadienį rašė vienas turkų laikraštis.

Iš viso 44 žmonės žuvo per antradienio vakaro išpuolį intensyviausiai dirbančiame Turkijos oro uoste; ir tai yra daugiausiai aukų pareikalavusi ataka iš visos virtinės šiemet Stambule įvykdytų išpuolių.

Provyriausybinis laikraštis „Sabah“ pranešė, kad užpuolikai iš pradžių išžvalgė vietą ir planavo paimti įkaitais dešimtis keleivių, o paskui imti žudyti.

Tačiau jie pradėjo išpuolį anksčiau nei planuota, nes sukėlė įtarimų, rašė „Sabah“.

„Apsiaustai, su kuriais nepaisydami karšto oro jie buvo, kad pridengtų mirtininkių liemenes, atkreipė piliečių ir vieno policijos pareigūno dėmesį“, – rašė laikraštis.

Turkų pareigūnai mano, kad už tas skerdynes panaudojant šaunamuosius ginklus ir bombas yra atsakinga „Islamo valstybė“ (IS), ir nustatė, kad užpuolikai buvo rusas, uzbekas ir kirgizas.

Žiniasklaida rašė, kad atakos sumanytojas yra Achmetas Čatajevas iš Rusijos Čečėnijos regiono, be to laikraštis „Hurriyet“ tvirtino, kad jis vadovavo IS kuopelei Stambule.

Įtariama, kad jis šiemet organizavo du kruvinus sprogdinimus Stambulo turistinio Sultanachmeto rajono širdyje ir pagrindinėje parduotuvių gatvėje Istiklale, rašė „Hurriyet“.

„Jie atrodė kaip banditai“

Laikraštis pranešė, kad sprogdintojai išsinuomojo butą Stambulo Faticho rajone, kur gyvena daug sirų ir kitų arabų, ir sumokėjo nuomą už metus į priekį – 24 tūkst. Turkijos lirų (7 500 eurų).

Po išpuolio policija atliko kratą tame bute, sakė viena kaimynė viršuje. Pasak jos, sprogdintojai gyveno nuolat užsitraukę užuolaidas.

Ji pati jų niekada nematė, bet girdėjo ir skundėsi tvarką rajone prižiūrintiems pareigūnams dėl keisto kvapo.

„Labai labai keistas, cheminių medžiagų kvapas, – sakė ji „Hurriet“. – Po sprogimų pasirodė policijos pareigūnai... Aš gyvenau tiesiog ant bombos“.

„Hurriyet“ taip pat citavo vieną santechniką, nurodydama tik jo inicialus E.S., kuris sakė, kad vienas išpuolio vykdytojų pas jį atėjęs paprašė sutaisyti vandens maišytuvą.

„Jis kalbėjo laužyta turkų kalba. Nusivežė mane namo“, – pasakojo santechnikas.

„Aš pakeičiau vandens maišytuvą. Viduje mačiau tris žmones. Jie atrodė kaip banditai. Vienas (jų) visą laiką stovėjo šalia. Jie man sumokėjo 20 Turkijos lirų“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių