Quantcast

Sprogdinimų 2010 metais Ugandos sostinėje sumanytojas pripažintas kaltu

  • Teksto dydis:

Islamistų grupuotės „al Shebab“ mirtininkų sprogdintojų išpuolių 2010 metais Ugandos sostinėje sumanytojas ketvirtadienį buvo pripažintas kaltu dėl vieno kruviniausių 76 žmonių gyvybes nusinešusio išpuolio regione.

Su „al Qaeda“ siejama „al Shebab“ grupuotė prisiėmė atsakomybę už dviejų mirtininkų susisprogdinimą viename Kampalos restorane ir regbio klube liepos 11 dieną per Pasaulio futbolo čempionato finalą, kuriame rungėsi Nyderlandų bei Ispanijos komandos.

Teisėjas Alfonse Owiny-Dollo (Alfonsas Ovini-Dolo) paskelbė, kad Ugandos pilietis Issa Luyima (Isa Lujima) teisme buvo parodytas kaip asmuo, atlikęs svarbų vaidmenį planuojant šias atakas.

„Todėl aš pripažįstu Issą Luyimą kaltu dėl jam pateiktų kaltinimu terorizmu ir jį nuteisiu“, – sakė A.Owiny-Dollo.

Pasak prokurorų, I.Luyima – vienas iš 13 šioje byloje apkaltintų asmenų – buvo nuvykęs į Somalį, kur dalyvavo apmokymuose su „al Shebab“ kovotojais.

Teisėjas paskelbė nuosprendį ir kitiems 12 kaltinamųjų.

Visi 13 kaltinamųjų savo kaltę neigė. Į teismą Kampaloje jie buvo atgabenti sugriežtinto saugumo sąlygomis, pareigūnai buvo uždarę kelius ir parduotuves aplink Aukščiausiojo teismo rūmus.

Teisėjas A.Owiny-Dollo, kuris nuosprendį pradėjo skaityti vidurdienį, galėtų pritaikyti nuteistiesiems mirties bausmę.

13 kaltinamųjų – septyniems Kenijos, penkiems Ugandos ir vienam Tanzanijos piliečiui – buvo pateikta virtinė kaltinimų, tarp kurių buvo kaltinimai teroristine veikla, žudymu ir dalyvavimu teroristinėje organizacijoje.

Du iš jų teismas dar 2011 metais pripažino kaltais dėl dalyvavimo šiose atakose.

Su „al Qaeda“ susiję „al Shebab“ islamistų kovotojai yra surengę virtinę išpuolių šiame regione, tarp jų išpuolį Kenijos sostinės Nairobio prekybos centre „Westgate“ 2013 metų rugsėjį, kai per keturias dienas trukusią apsiaustį žuvo mažiausiai 67 žmonės, ir išpuolį Kenijos Garisos universitete 2015 metų balandį, per kurį žuvo mažiausiai 148 žmonės.

Tūkstančiai Ugandos karių dalyvauja Afrikos Sąjungos misijoje Somalyje (AMISOM), JT palaikomose pajėgose, kurios kovoja su „al Shebab“ islamistais ir saugo tarptautinės bendruomenės pripažįstamą vyriausybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių