Quantcast

O. Pistorius už draugės nužudymą kalės 5 metus, jis jau atvežtas į kalėjimą

  • Teksto dydis:

Pietų Afrikos Respublikos (PAR) teismas po sensacingo proceso parolimpinio sporto žvaigždei Oscarui Pistoriui (Oskarui Pistorijui) antradienį už draugės Reevos Steenkamp (Revos Stenkamp) nužudymą skyrė penkerių metų kalėjimo bausmę.

Teisėjai Thokozile Masipai (Tokozilei Masipai) paskelbus sprendimą dėl bausmės, 27 metų sprinteris buvo nulydėtas tiesiai į kamerą po teismo sale.

„Pirmas punktas, netyčinė žmogžudystė, skiriama bausmė yra penkeri metai“, – O.Pistoriui pranešė T.Masipa.

O.Pistorius, kurio abi kojos žemiau kelių yra amputuotos ir kuris bėgioja naudodamasis anglies pluošto protezais, 29 metų R.Steenkamp savo prabangiuose namuose Pretorijoje nušovė pernai Šv.Valentino dienos paryčiais.

O.Pistoriui taip pat buvo skirta trejų metų lygtinė laisvės atėmimo bausmė dėl kito, su ginklais susijusio kaltinimo, jos vykdymą atidedant penkeriems metams. Tas kaltinimas buvo pateiktas dėl atsitiktinio pistoleto šūvio po stalu viename Johanesburgo restorane 2013 metų sausį.

O.Pistorius kaltinamųjų suole stovėjo nejudėdamas, kai teismo salėje buvo skelbiamas sprendimas. Ant jo kaktos matėsi išsišovusios venos, dantys buvo sukąsti.

Tačiau teisininkai sako, kad O.Pistorius kalėjime tikriausiai sėdės ne visus penkerius metus, o, galbūt, vos 10 mėnesių.

O.Pistorius liudijo, kad į teisės studijas baigusią manekenę R.Steenkamp pro užrakintas vonios duris keturis kartus šovė per klaidą palaikęs ją įsibrovėliu.
Kaltintojai teigė, kad jis ją nužudė įtūžęs po ginčo.

Steenkampai sveikina sprendimą 

Teismui paskelbus pertrauką O.Pistorius atsisuko pažiūrėti į lankytojų galeriją, tada trumpam paėmė už rankų savo šeimos narius ir buvo policininkų nulydėtas laiptais žemyn į kamerą.

Netrukus po to jis buvo į Kgosi Mampuru kalėjimą Pretorijoje. „Jis jau apgyvendintas Kgosi Mampuru“, – sakė kalėjimų tarnybos atstovas Manelisi Wolela (Manelisis Volela).
R.Steenkamp šeima sveikino teisėjos skirtą bausmę po kovo mėnesį prasidėjusio proceso, kurio metu ne kartą buvo skelbiamos pertraukos.

Sergantis R.Steenkamp tėvas Barry (Baris) sakė, jog yra „labai patenkintas“, kad septynis mėnesius trukęs teismo procesas baigėsi. Šeimos advokatas sakė, kad skirta bausmė yra „sveikinama“.

Pasak Steenkampų advokato Dupo de Bruyno (Dupo de Breino), teisėjos skirta bausmė dvejus metus tikriausiai bus atliekama kalėjime, o likusius trejus – namų arešto sąlygomis.

O.Pistoriaus teisininkų komandos narė Roxanne Adams (Roksan Adams) sakė, kad jis kalėjime tikriausiai atliks „šeštadalį“ bausmės – 10 mėnesių iš skirtų penkerių metų, o paskui bus laikomas namų arešto sąlygomis.

O. Pistoriaus šeima susitaikė

Oscaro Pistoriaus (Oskaro Pistorijaus) dėdė antradienį pareiškė, kad parolimpinio sportininko šeima susitaikė su teismo jam skirta iki penkerių laisvės atėmimo bausmė už netyčinį jo draugės nužudymą.

„Teismas paskelbė nuosprendį ir bausmę, ir mes susitaikėme su tuo nuosprendžiu, – sakė Arnoldas Pistorius prie teismo rūmų. – Oscaras pasinaudos savo galimybe sugrąžinti skolą visuomenei“.

„Šis procesas buvo neįtikėtinai sunkus ir skausmingas visiems su juo susijusiems - Steenkampų (Stenkampų) šeimai, mūsų šeimai ir Oscarui“, – kalbėjo „bėgiko ašmenimis“ dėdė.

„Mes visi esame emociškai išsekę, – sakė A.Pistorius. – Byla, kurios svarstymas turėjo trukti tris savaites, iš tiesų buvo vilkinama septynis mėnesius“.

Jis kritikavo prokurorus, kurie siekė pripažinti 27-erių metų sportininką kaltu dėl tyčinio nužudymo ir „šalutinę žalą“, kurią padarė jų atkaklumas.

„Vienas labiausiai mane išsekinusių dalykų šiame teisme buvo tai, jog tiesa tapo visiškai nesvarbi, valstybei (kaltintojams) siekiant priklijuoti tyčinę žmogžudystę“, – sakė jis.

Kitą dieną po to, kai O.Pistoriaus brolis ir sesuo pradėjo savo brolio nekaltumo gynimo kampaniją žiniasklaidoje, Arnoldas Pistorius paragino gerbti šeimos privatumą.

„Kreipiuosi į jus visus kaip į žiniasklaidą po 20 mėnesių nepaliaujamo viešo teismo prašydamas sutikti su teismo sprendimu, prašau ponių ir ponų iš žinasklaidos leisti mums judėti toliau šiame procese“, – kalbėjo A.Pistorius.

„Kaip dėdė tikiuosi, jog Oscaras pradės savo išgijimo procesą, eidamas atsigavimo keliu. Kaip šeima mes esame pasirengę palaikyti Oscarą ir parodyti jam kelią, kol jis atlikinės savo bausmę“, - pridūrė jis.

Dėl apeliacijų neapsispręsta 

Nei kaltintojai, nei gynėjai kol kas nesakė, ar apskųs rugsėjį priimtą apkaltinamąjį nuosprendį ir antradienį paskelbtą sprendimą dėl bausmės.

Nacionalinės persekiojimo baudžiamąja tvarka administracijos atstovas Nathi Mncube (Natis Mnkubė) sakė, jog kaltintojai buvo nusivylę apkaltinamuoju nuosprendžiu dėl netyčinės žmogžudystės, nes siekė O.Pistoriaus nuteisimo dėl tyčinės žmogžudystės.

Tačiau N.Mncube pridūrė: „Dar neapsisprendėme, ar teiksime apeliaciją“.

R.Adams sakė, kad advokatai neturi komentaro dėl to, ar apskųs sprendimą.

T.Masipa nurodė norėjusi rasti pusiausvyrą tarp atpildo, atgrasinimo ir perauklėjimo, ir atmetė gynybos teiginius, kad neįgalus sportininkas kalėjime patirs ypatingas kančias.
„Tai būtų liūdna diena šiai šaliai, jei būtų buvęs sudarytas įspūdis, kad yra vieni įstatymai neturtingiems ... ir kiti (įstatymai) turtingiems ir garsiems (žmonėms)“, – sakė T.Masipa.

Ji taip pat apsvarstė O.Pistoriaus pajėgumą dorotis su įkalinimu, turint omenyje jo fizinę negalią.

„Taip, kaltinamasis yra pažeidžiamas, bet jis taip pat turi puikių susidorojimo (su sunkumais) įgūdžių“, – sakė teisėja.

Šis parolimpinis čempionas per 2012 metų Londono olimpiadą, kai varžydamasis su neįgalumo neturinčiais sportininkais pasiekė 400 m distancijos pusfinalį, tapo viena ryškiausių pasaulio sporto žvaigždžių ir savo gyvenimo istorija įkvėpė milijonus.

Tačiau teismo proceso metu kaltintojai jo paveikslą piešė tamsesnėmis spalvomis ir kalbėjo apie pavojingai nepastovų jauną vyrą, mėgstantį ginklus, gražias moteris ir greitus automobilius.

Kalbėdama apie O.Pistoriaus nusikaltimo sunkumą teisėja sakė, kad jis yra kaltas dėl „akivaizdaus nerūpestingumo“.

„Panaudodamas mirtiną ginklą, užtaisytą šaunamąjį ginklą, kaltinamasis į tas duris paleido ne vieną, o keturis šūvius, – sakė T.Masipa. – Tas tualetas buvo maža kabina ir žmogui už tų durų nebuvo kur bėgti“.

Kaltintojai siekė 10 metų kalėjimo bausmės sportininkui, o gynėjai prašė skirti namų areštą ir visuomenei naudingą darbą.

Tačiau T.Masipa nurodė, kad visuomenei naudingo darbo bausmė „nebūtų tinkama“.

Po apkaltinamojo nuosprendžio ir bausmės O.Pistorius prarado puikią sportininko karjerą, pelningus kontraktus ir, visų svarbiausia, visiems laikams neteko didvyrio statuso.

O. Pistorius atvežtas į kalėjimą Pretorijoje

O. Pistorius antradienį buvo atvežtas į Kgosi Mampuru kalėjimą Pretorijoje, kur jis pradės iki penkerių metų galinčią trukti laisvės atėmimo bausmę už savo merginos Reevos Steenkamp (Revos Stenkamp) nužudymą.

„Jis jau apgyvendintas Kgosi Mampuru“, – kalėjimų tarnybos atstovas Manelisi Wolela (Manelisis Volela) sakė naujienų agentūrai AFP.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių