Quantcast

Sirų pabėgėlis planavo susprogdinti bombą Berlyno oro uoste

  • Teksto dydis:

Pabėgėlis iš Sirijos, pirmadienį su trijų savo tėvynainių pagalba sulaikytas Vokietijoje, planavo susprogdinti bombą Berlyno oro uoste grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) vardu, pranešė vietos žvalgybos vadovas.

„Gavome informacijos iš slaptųjų saugumo tarnybų, kad iš pradžių jis kėsinosi į traukinius Vokietijoje, tačiau galiausiai nusprendė atakuoti vieną iš Berlyno oro uostų“, sakė Hansas-Georgas Maassenas (Hansas Georgas Masenas) Vokietijos transliuotojui ARD.

Nors kai kurie Vokietijos žiniasklaidos atstovai savaitgalį pateikė versijas, kad 22 metų įtariamasis Jaberas Albakras (Džaberas Albakras) turėjo tokį tikslą, tai buvo pirmasis oficialus patvirtinimas.

Sprendimas jį areštuoti buvo priimtas penktadienį, kai J.Albakras nusipirko strypelių karštų klijų pistoletui.

„Manome, kad tai buvo paskutinis cheminis produktas, kurio jam reikėjo pagaminti bombai“, – sakė H.-G.Maassenas.

J.Albakras vos nepapuolė į policijos tinklą šeštadienį, kai komandosai atliko reidą jo bute ir rado 1,5 kg TATP (acetono peroksido arba tricikloacetono peroksido) – itin nestabilių namudinių sprogmenų, kuriuos naudojo IS kovotojai per Paryžiaus ir Briuselio atakas.

Sprogmenys buvo „beveik arba visiškai parengti naudojimui“, nurodė Joergas Michaelis (Jorgas Michaelis), rytinės Saksonijos žemės tyrėjų vadovas. Jis pridūrė, kad įtariamasis tikriausiai norėjo pasigaminti mirtininko sprogdintojo liemenę.

„Jis bandė mus papirkti“

Po dvi dienas trukusių gaudynių policija su trijų J.Albakro tėvynainių pagalba pagaliau sučiupo įtariamąjį rytiniame Leipcigo mieste.

Vienas iš jų atėjo šį policijos nuovadą su J.Albakro nuotrauka savo mobiliajame telefone ir pasakė pareigūnams, kad „jo buto draugai jėga sutramdė J.Albakrą bei jį surišo ir kad mes turėtume atvykti į jo butą“, žurnalistams sakė J.Michaelis.

Anksčiau J.Albakras Leipcigo geležinkelio stotyje priėjo prie tų vyrų ir paprašė priimti jį pas save. Sirai pasikvietė jį į savo butą, bet vėliau iš policijos pranešimo suprato, kad jis – besislapstantis įtariamasis dėl rengto teroro išpuolio.

Vienas iš vyrų sakė, kad J.Albakras jiems siūlė 1 000 eurų ir 200 dolerių (apie 178 eurus), kad šie jį paleistų.

„Jis bandė mus papirkti, tačiau mes jam pasakėm, kad gali siūlyti kiek nori pinigų, bet mes jo nepaleisim“, – televizijai RTL sakė vienas iš vyrų. Jis, bijodamas keršto, kalbėjo nugara atsisukęs į kamerą ir prisistatė kaip Mohamedas A.

„Tada surišome jį elektros laidu ir laukėme, kol atvyks policija“, – sakė jis ir parodė RTL televizijai sulaikytojo nuotrauką savo telefone.

„Aš įtūžau ant jo, negaliu susitaikyti su tokiais dalykais, o ypač čia, Vokietijoje – šalyje, kuri mums atvėrė savo duris“, – pareiškė vyras.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pirmadienį išreiškė savo padėką ir pareiškė, kad tie sirai „ryžtingai prisidėjo“ prie įtariamojo arešto.

IS kontekstas

Policija pirmiausia prie J.Albakro priartėjo šeštadienį rytiniame Chemnico mieste, apie 85 km į pietus nuo Leipcigo, reaguodama į gautą informaciją iš vidaus žvalgybos.

Tačiau jis vos paspruko nuo policijos prieš pat pareigūnams aptinkant sprogmenis. Po to prasidėjo įtariamojo paieška visoje šalyje.

Preliminarūs tyrimai rodo, kad J.Albakras greičiausiai buvo susijęs su „Islamo valstybės“ grupuote, nurodė policija.

Vidaus reikalų ministras Thomas de Maiziere'as (Tomas de Mezjeras) sakė, kad įtariamojo planai „primena dalykus, kuriuos žinome apie pasiruošimus Paryžiaus ir Briuselio atakoms“.

J.Albakro buto Chemnice draugas siras Khalilas A. (Chalilas A.) buvo oficialiai suimtas sekmadienį, o dieną prieš tai jis buvo sulaikytas dėl įtarimo bendradarbiavimo su nusikaltėliu.

J.Albakras į Vokietiją atvyko 2015 metų vasario 18 dieną, o po dviejų savaičių pateikė prieglobsčio prašymą. Prieglobstis jam buvo suteiktas tų pačių metų birželį.

Įtampa Vokietijoje

Įtampa Vokietijoje dar nėra atslūgusi po dviejų liepą įvykdytų išpuolių, už kuriuos atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybė“. Viurcburge vyras puolė traukinio bendrakeleivius kirviu ir sužeidė penkis žmones, o Ansbache susisprogdino mirtininkas, sužeidęs 15 žmonių.

Šie išpuoliai dar padidino susirūpinimą dėl į Vokietiją 2015 metais atvykusių apie 900 tūkst. pabėgėlių ir migrantų ir padidėjusio planuotų atakų skaičiaus šiemet.

Praėjusį mėnesį policija sulaikė tris vyrus, turėjusius suklastotus Sirijos pasus. Manoma, kad jie priklausė IS „miegančiai kuopelei“, galbūt susijusiai su pernai lapkritį Paryžiuje įvykdytomis atakomis.

Policija taip pat Kelne areštavo 16-metį sirą pabėgėlį, kuris buvo įtariamas planuojant sprogdinimą IS vardu.

Vokietijos valdžia įspėjo visuomenę nelaikyti pabėgėlių „teroristais“, tačiau pripažino, kad tarp pernai į šalį atvykusių prieglobsčio prašytojų galėjo būti ir daugiau džihadistų.

A.Merkel konservatyvi CDU partija savo ruožtu paragino skirti daugiau teisių saugumo tarnyboms, kad jos galėtų tikrinti prašančiųjų prieglobsčio bylas.

47 metų migrantas Jihadas Darwishas (Džihadas Darvišas), kuris gyvena netoliese vyro, sugavusio J.Albakrą, pabrėžė, kad „ne visi sirai yra tokie kaip“ įtariamasis teroristas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DJ

DJ  portretas
Kvailos vištos pasekmės !.

Anonimas

Anonimas portretas
Galetu pas mus suplanuoti musu nieksus susprogdinti

valiooo

valiooo portretas
Puiku,lietuvių valdžia tai gerbia,valiooo už brudus
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių