Quantcast

Sirijos prezidentas per Velykas aplankė iš sukilėlių atkovotą krikščionių miestelį

Prancūzija turi „informacijos“, kad B. al Assado režimas tebenaudoja cheminius ginklus, sako F. Hollande

Paryžius, balandžio 20 d. (AFP-BNS). Prancūzija turi „informacijos“, bet ne tvirtų įrodymų, kad Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro al Asado) režimas tebenaudoja cheminius ginklus, sekmadienį pareiškė prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas).

„Turime kelis informacijos elementus, bet įrodymų neturiu“, - pažymėjo F.Hollande'as žurnalistams, paprašytas pakomentuoti pranešimus, kad B. al Assadas tebenaudoja cheminius ginklus.

Sirijos prezidentas B. al Assadas per Velykas aplankė iš sukilėlių atkovotą krikščionių miestelį

Damaskas, balandžio 20 d. (AFP-BNS). Sirijos prezidentas Basharas al Assadas (Bašaras al Asadas) Velykų sekmadienį aplankė istorinį krikščionių Maalulos miestą, kurį jo pajėgos anksčiau šį mėnesį atkovojo iš sukilėlių, pranešė valstybinė televizija.

„Kristaus prisikėlimo dieną būdamas Maalulos širdyje prezidentas al Assadas išreiškė viltį, kad visi sirai turės laimingas Velykas ir kad visoje Sirijoje vėl įsitvirtins taika ir saugumas“, - buvo sakoma kanalo reportaže, kuriame paties vizito vaizdų nebuvo parodyta.

Reportaže buvo pažymėta, kad B.al Assadas apžiūrėjo Šv. Teklės vienuolyną, kuris nukentėjo per neseniai vykusias kovas.

Islamistų kovotojai, kai kurie – iš su „al Qaeda“ susijusio „al Nusra“ fronto, gruodžio mėnesį buvo užėmę Maalulą ir laikė nelaisvėje kelias vienuoles. Kovo mėnesį vienuolės buvo paleistos pagal mainų susitarimą, tarpininkaujant Katarui ir Libanui.

Maalula, esanti už 5 km nuo Damaską ir Homsą jungiančio kelio, iš vienos konflikto šalies kitai perėjo jau mažiausiai keturis kartus, per virtinę sukilėlių ir vyriausybinių pajėgų puolimų ir kontrpuolimų.

Maalulos bažnyčios ir svarbūs vienuolynai prieš konfliktą pritraukdavo ir krikščionių, ir musulmonų maldininkus. Kai kurie miestelio gyventojai vis dar kalba aramėjiškai – Jėzaus Kristaus kalba, o Šv. Teklės vienuolynas garsėja stebuklingais išgijimais.

Sirijos krikščionių bendruomenė, kuri sudaro maždaug 10 proc. šalies gyventojų, nepatikliai žiūri į tarp sukilėlių stiprėjančias islamistų grupuotes.

Tik labai nedaug krikščionių su ginklu rankoje dalyvauja šalies pilietiniame kare, kurio priešingose stovyklose atsidūrė mažumos, pirmiausia – B.al Assado alavitai, kurie yra šiizmo atšaka, ir šalies gyventojų daugumą sudarantys sunitai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių