Quantcast

Siaubo dantistas sulaukė atpildo

Odontologas 51 metų Jacobus van Nieropas, dar vadinamas Siaubo dantistu, pagaliau sulaukė teismo nuosprendžio. Jam skirta aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmė. Be kita ko, sadistas turės sumokėti 10 500 eurų baudą.

Vaidino ligonį

Nyderlandų pilietį J.van Nieropą Prancūzijos prokurorai kaltino tyčiniu pacientų žalojimu ir luošinimu.

Kaltinamasis ir jo advokatas bandė aiškinti, esą olandas – psichiškai nestabilus, tad yra nepakaltinamas, tačiau teismas nusprendė kitaip.

51 metų vyras, anot kaltintojų, sąmoningai žalojo savo pacientus, kai šie ateidavo pas jį taisyti dantų. Pasak prokurorų, dirbdamas Šato Šinono miestelyje Prancūzijos vidurio regione jis traukdavo pacientams sveikus, o ne sugedusius dantis, sąmoningai palikdavo medicininių įrankių fragmentus jų burnose arba kitaip juos žalodavo.

Nukentėjusieji skundėsi dantenose įstrigusiais sulūžusių stomatologijos įrankių fragmentais, atsinaujinančiais pūliniais, kraujo užkrėtimu ir netgi lūžusiais žandikauliais.

Niekuo neišsiskyrė

Kaltinamasis buvo pripažintas kaltu dėl pacientų luošinimo ir iš anksto apgalvoto smurto bei sukčiavimo, siekiant išvilioti pinigus iš savo pacientų ir draudimo kompanijų.

Nevero miesto teismas uždraudė jam verstis odontologo praktika ir skyrė 10 500 eurų baudą.

Prokurorė Lucile Jaillon-Bru aiškino, kad J.van Nieropas atliko nereikalingų ir skausmingų procedūrų iš viso apie 100 pacientų, kad jam būtų sumokėta už paslaugas pagal sveikatos draudimo sutartis.

"Šioje byloje matome ne ką kita, o godumą, abejingumą kitiems ir netgi mėgavimąsi sukeliamu skausmu", – teigė kaltintoja.

J.van Nieropas, kuris save vadino Marku, 2008 m. lapkritį buvo pakviestas vienos įdarbinimo agentūros dirbti Šato Šinono miestelyje kaimiškajame Vidurio Prancūzijos regione. Iš pradžių vietos gyventojai džiaugėsi, nes jų miestelyje labai stigo sveikatos priežiūros specialistų.

Teisme liudijęs odontologo kaimynas prisiminė tą dieną, kai besišypsantis didžiulis gydytojas atvyko dideliu keturiais ratais varomu automobiliu, su dideliu šunimi ir su dideliu cigaru.

Tačiau maždaug 2011 m. pareigūnams pradėjo kilti klausimų dėl šio gydytojo buhalterijos, o pacientai sukėlė triukšmą dėl J.van Nieropo odontologijos metodų.

Žiaurus elgesys

Teismas išgirdo daugybę košmariškų istorijų, vieną kurių papasakojo 65 metų Sylviane Boulesteix, kuri kreipėsi į J.van Nieropą 2012 m. kovą dėl ortodontinės plokštelės.

"Jis man suleido septynias ar aštuonias injekcijas ir vienu metu ištraukė aštuonis dantis. Aš kraujavau tris dienas", – pasakojo moteris.

Kitas liudininkas 80 metų Bernardas Hugonas sakė, kad jo burnoje dantistas tyčia paliko stomatologijos įrankių fragmentų.

"Kas kartą, kai tik apsilankydavau jo kabinete, jis suleisdavo injekciją ir užmigdavau. Niekada nežinojau, ką ji daro, kol nekildavo problemų. O tada jis nurodydavo ateiti kitą dieną arba dar kitą. Neva, kad pabaigtų gydymą", – liudijo buvęs Siaubo dantisto pacientas.

Gydytojo aukų grupė, kuri buvo sukurta 2013 m. pradžioje, padidėjo iki 120 buvusių jo pacientų. Prokurorai pateikė kaltinimus dėl 53 pacientų suluošinimo ir dar 20 tyčinio smurto  atvejų.

Tiesa, teismas išteisino J.van Nieropą dėl šešių pacientų sužalojimo ir kai kurių kaltinimų sukčiavimu.

Bandė pabėgti

Teismo procesą J.van Nieropas stebėjo akmeniniu veidu, dažniausiai į klausimus atsakydamas teiginiu "nekomentuosiu".

Prancūzijos įstatymai nereikalauja, kad kaltinamasis prisiimtų arba paneigtų jam pateiktus kaltinimus, tačiau J.van Nieropas siekė išvengti atsakomybės tvirtindamas, esą turi psichologinių problemų, tarp jų – susijusių su savo lytiniu identitetu ir polinkiu į savižudybę.

Teismas išgirdo prieštaringas ekspertų nuomones apie psichinę J.van Nieropo būklę. Vienas psichiatras teigė, kad jis turėjo polinkį į narcisizmą, todėl nepajėgė įvertinti savo veiksmų moraliniu požiūriu.

Vis dėlto, kito eksperto nuomone, kaltinamasis puikiai suvokė, ką darė.

Olandas buvo suimtas 2013 m. birželį, tačiau buvo paleistas laukti teismo ir pabėgo iš Prancūzijos. Vėliau jis buvo aptiktas nedideliame Kanados mieste, suimtas ir išsiųstas pirmiausia į Nyderlandus, paskui – į Prancūziją.

Norėdamas išvengti ekstradicijos J.van Nieropas, anot Kanados pareigūnų, grasino nužudysiąs savo žmoną ir nusižudysiąs pats.



NAUJAUSI KOMENTARAI

idomu

idomu portretas
kiek /musu/ stomotologu sovietmeciu suluosino o gal ir nuvare i kapus nezinoma nes niekas nekontroliavo o kgb psihoneurologus ir stomotologus naudojo susidorojimui sunumatytais asmenimis neatmetama kad tas vykdoma ir siandienspec. t.....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių