Quantcast

Šerpams paliekant Everestą atšaukiamos ekspedicijos

Alpinistų vedliai šerpai trečiadienį traukėsi iš Everesto bazinės stovyklos, reaguodami į pražūtingiausią kada nors įvykusį nelaimingą atsitikimą ant aukščiausio pasaulyje kalno, o kai kurios ekspedicijas organizuojančios bendrovės paskelbė atšaukiančios kopimus per šių metų sezoną.

Amerikietis alpinistas Edas Marzecas (Edas Mažecas) sakė matęs kelis šerpus, paliekančius bazinę stovyklą, ir daugelį kitų, kurie krovė į kuprines savo palapines. Kai kurie krovė savo įrangą į sraigtasparnį, nutūpusį stovykloje.

"Šįryt pasitraukė daug šerpų, o per ateinančias dvi dienas dar daugiau paseks jų pavyzdžiu", - 67 metų E.Marzecas, gyvenantis San Diege, sakė telefonu iš bazinės stovyklos. Jis pridūrė jau atsisakęs savo planų įkopti į Everesto viršūnę.

Bazinėje stovykloje esantis vedlys Tusli Gurungas (Tuslis Gurungas) sakė, kad išvyko jau apie pusė šerpų.

Šis pasitraukimas neabejotinai sutrikdys šių metų kopimo sezoną, kurį tragiškai paženklino praeitą penktadienį įvykusi nelaimė, kai sniego ir ledo griūtis palaidojo grupę nepaliečių, gabenusių įrangą į aukštesnę stovyklą. Iki šiol rasta 13 kūnų, o dar trys dingę šerpai tikriausiai irgi yra žuvę.

"Daugeliui iš mūsų tiesiog neįmanoma toliau kopti, kai po sniegu palaidoti trys mūsų draugai", - sakė patyręs Everesto vedlys Dorje Sherpa (Dordžė Šerpa), priklausantis mažytei Himalajų bendruomenei, garsėjančiai savo kopimo įgūdžiais ir ištverme.

"Negaliu įsivaizduoti, kaip galėčiau žingsniuoti virš jų", - pridūrė jis, turėdamas omenyje sniego ir ledo užverstus tris šerpus.

Sietle įsikūrusi alpinizmo bendrovė "Alpine Ascents International" paskelbė atšaukianti savo žygį į Everestą.

"Visi sutarėme, kad geriausia bus netęsti šio sezono kopimo, kad galėtume gedėti dėl šeimos narių, draugų ir bičiulių netekties per šią precedento neturinčią tragediją", - sakoma bendrovės tinklalapyje paskelbtame pranešime.
Naujojoje Zelandijoje įsikūrusi bendrovė "Adventure Consultants" taip pat nurodė atšaukianti šį sezoną planuotą žygį į aukščiausią pasaulyje viršūnę.
Tačiau E.Marzecas nurodė, kad kai kurios mažesnės bendrovės tikisi tęsti savo kopimus.

Pražūtingą laviną sukėlė didelis ledo luitai, atitrūkę nuo ledyno pavojingoje pagrindinio kopimo maršruto vietoje, žinomoje kaip Chumbu ledokritis. Ant aukščiau esančių šlaitų plyti smarkiai sueižėjęs ledynas, kurio dalis blokų, prilygstančių 10 aukštų pastatui, stūkso virš alpinistų žygių trasos ir gali atitrūkti bet kurią akimirką.

Specialios šerpų komandos, žinomos kaip "ledokričio daktarai", tvirtina lynus saugiausiai atrodančiuose takuose ir permeta aliuminines kopėčias per lede atsivėrusius plyšius. Tačiau toje vietoje ledynas slenka taip sparčiai, kad šį darbą jie turi atlikti kiekvieną rytą, kad sutaisytų per naktį sugadintus kelio ruožus arba prireikus pakeistų maršrutą. Tokioje procedūroje dalyvavo ir penktadienį nukentėjusi grupė.

Nepalo vyriausybė antradienį atrodė sutinkanti su kai kuriais šerpų reikalavimais, kuriuos jie kėlė grasindami pasitraukti iš žygių. Tikėtina, kad bus įkurtas fondas, iš kurio būtų mokamos kompensacijos kalnuose žuvusiems arba susižalojusiems vedliams, tačiau tas finansavimas bus mažesnis negu reikalavo šerpai.

Po pražūtingos lavinos vyriausybė nedelsdama paskelbė kiekvieno žuvusio šerpo šeimai sumokėsianti po 40 tūkst. rupijų (apie 415 JAV dolerių arba 1 038 litus). Tuo tarpu šerpai teigia, kad jiems turėtų būti sumokėta daug daugiau, reikalaudami didesnių draudimo išmokų ir kompensacijų žuvusiųjų šeimoms. Jie taip pat pageidauja, jog būtų nustatytos naujos taisyklės, kurios užtikrintų vedlių teises.

Antradienį vyriausybė pakeitė savo pasiūlymą, nusprendusi įkurti pagalbos fondą, iš kurio būtų mokamos kompensacijos per nelaimingus atsitikimus kopiant sužeistiems šerpams ir žuvusiųjų šeimoms, taip pat apmokamos gelbėjimo operacijų išlaidos.

Vyriausybė pranešė, kad šiam fondui bus skiriama 5 proc. nuo pajamų, surenkamų už leidimus kopti į Everestą, nors šerpai reikalavo 30 procentų.

Nepalas iš alpinistų, kopiančių į Everestą, kasmet surenka apie 3,5 mln. JAV dolerių.

Draudimo išmokos už vedlius, žuvusius ant to kalno šlaitų, taip pat bus padidintos dvigubai - iki 2 mln. rupijų (15,6 tūkst. dolerių arba 39,1 mln. litų), nurodė Turizmo ministerija. Tačiau ši suma daug mažesnė negu ta, kurios reikalauja šerpai - 20,8 tūkst. dolerių (52 tūkst. litų).

Dauguma alpinistų Everesto viršūnę mėgina pasiekti gegužės viduryje, kai orų sąlygos būna pačios palankiausios. Jeigu šerpai boikotuos šį sezoną, daugelis alpinistų bus tuščiai išvaistę ekspedicijoms surinktas lėšas. Kiekvienas toks kopimas gali kainuoti 75 tūkst. dolerių (187 tūkst. litų) ar daugiau.

Nepalo nacionalinė kalnų vedlių asociacija mėgins derėtis su šerpais ir vyriausybe, nes visiškas boikotas ilguoju laikotarpiu pakenktų Nepalo turizmo sektoriui, sakė šios organizacijos generalinis sekretorius Sherpa Pasangas (Šerpa Pasangas).

Daugelis alpinistų turi po kelis kartus pereiti Chumbu ledokritį, persikeldami aukščiau arba žemiau ant kalno šlaitų per aklimatizacijos laikotarpį, ruošdamiesi viršūnės šturmui. Tuo tarpu šerpams tą pavojingą kelionę per sezoną tenka atlikti dešimtis kartų, gabenant atsargas ir padedant savo klientams įveikti suskeldėjusio ledo labirintą.

Nuo 1963 metų Chumbu ledokrityje žuvo jau beveik 30 žmonių. Daugumą jų palaidojo lavinos arba nuvirtę didžiuliai ledo blokai.

Jau daugiau nei 4 000 alpinistų yra įkopę į aukščiausią pasaulyje viršūnę nuo 1953 metų, kai ją pirmasis pasiekė Edmundas Hillary (Edmundas Hilaris) iš Naujosios Zelandijos ir šerpas Tenzingas Norgay (Tenzingas Norgė). Dar šimtai žmonių žuvo, mėgindami įveikti Everestą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

???

??? portretas
(15,6 tūkst. dolerių arba 39,1 mln. litų)su matematika nekaip.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių