Quantcast

Rygos „Maximos“ griūtis: pavojaus signalų būta dar prieš tragediją

  • Teksto dydis:

Deformacijos procesai Rygos prekybos centre „Maxima“, kur lygiai prieš metus įgriuvus stogui žuvo 54 žmonės, prasidėjo dveji metai prieš tragediją, penktadienį interviu Latvijos visuomeninei televizijai sakė šalies kriminalinės policijos viršininkas Andrejus Grišinas.

Deformacijos procesai Rygos prekybos centre „Maxima“, kur lygiai prieš metus įgriuvus stogui žuvo 54 žmonės, prasidėjo dveji metai prieš tragediją, penktadienį interviu Latvijos visuomeninei televizijai sakė šalies kriminalinės policijos viršininkas Andrejus Grišinas.

Įtariamas neveiklumas

„Esu tikras, kad tyrėjai turės visus dokumentus, įrodančius, kad deformacijos procesai prasidėjo dveji metai prieš tragediją“, – sakė jis.

A.Grišinas sakė, kad tyrėjai į šį atvejį žvelgia plačiau ir aiškinasi, ką žmonės galėjo pastebėti tuos dvejus metus.

„Tyrėjai rado informacijos apie tų žmonių, kurie dalyvavo projektuojant ir statant šį pastatą, veiksmus ar neveiklumą“, – sakė A.Grišinas, kuris pridūrė, jog net pastato projektas rodo, kad pastatas gali būti pavojingas.

Pasak jo, tyrėjai jau atliko daugumą užduočių, susijusių su įrodymų surinkimu ir užfiksavimu, ir netrukus gaus testų rezultatus.

A.Grišinas nenurodė jokių terminų, bet mano, kad įtariamųjų statuso priskyrimas kelis mėnesius neužtruks. Pasak jo, tarp įtariamųjų bus asmenų, bet jei bus įrodymų, kad asmenys veikė juridinių asmenų naudai, tie juridiniai asmenys taip pat bus laikomi atsakingi.

Anksčiau A.Grišinas sakė, kad ikiteisminis tyrimas artėja prie pabaigos ir kad paskutiniai testų rezultatai turėtų sudaryti sąlygas baudžiamajam persekiojimui.

Tiriant tragediją buvo apklausta daugiau kaip 400 žmonių. 105 žmonės buvo pripažinti nukentėjusiaisiais, kurių giminaičiai žuvo per tą tragediją, 58 žmonės buvo sužeisti, o 49 žmonės patyrė moralinių ir materialinių nuostolių.

Zuolitūdėje veikusio prekybos centro „Maxima“ stogas per kelis kartus įgriuvo 2013 metų lapkričio 21-osios vakarą. Tarp 54 žuvusiųjų yra trys gelbėtojai, dar dešimtys žmonių buvo sužeisti. Tarp tyrėjų iškeltų šios tragedijos priežasčių versijų minimi keli veiksniai, tokie kaip klaidos statybos projekte, statytojų arba prekybos centrą valdžiusios bendrovės aplaidumas.

Nesugebėjo įvertinti tragedijos?

Latvijos vyriausybė nesugebėjo sistemingai įvertinti prieš metus 54 žmonių gyvybių pareikalavusios prekybos centro „Maxima“ Rygoje griūties ir parodyti visuomenei, kad padarė viską, kas įmanoma, siekdama išvengti tokių nelaimių ateityje, pareiškė nevyriausybinė organizacija „Delna“.

Už skaidrumą kovojančios „Delna“ pranešime spaudai pripažįstama, kad vykdomas to incidento tyrimas, dedamos pastangos padėti nukentėjusiems, o kai kuriose srityse buvo pasiekta tam tikra pažanga, bet lieka keli aspektai, kurie nebuvo įvertinti ir pagerinti.

„Sritys, kurias „Delna“ pripažino likusiomis už tyrimo proceso ribų, yra nepakankama apie pavojų perspėjančių asmenų teisinė apsauga, privataus sektoriaus atsakomybė, draudimas, teisinė sistema, vietos administracijų atsakomybė ir kitos. To priežastis yra teisinio pagrindo nebuvimas, nustatant, kaip valstybė turėtų spręsti tokio masto tragedijos padarinius, užtikrinant atsakomybę, galutinius terminus, uždavinius ir kompetenciją, norint pasiekti skaidrumą, užkirsti kelią potencialioms nelaimėms, sukurti geresnę, saugesnę ir nekorumpuotą aplinką visiems Latvijos gyventojams“, – sakė „Delna“ direktorius Gundaras Jankovas.

Organizacija pabrėžė, kad Latvijoje nėra įstatymo, numatančio, kad tokios tragedijos atveju turi būti įkurta teisėta nepriklausoma viešoji komisija, kuri tirtų priežastis ir padarytų išvadas. Organizacija siūlo šioje srityje pasinaudoti kitų šalių, tokių kaip Norvegija, patirtimis.

„Delna“ pabrėžė, kad tokio teisinio pagrindo nebuvimas lėmė, kad įkurta komisija nepradėjo darbo praeitais metais. Pasak organizacijos, parlamento komisija buvo įkurta pavėluotai, o jos objektyvumas gali kelti abejonių.

„Manome, kad parlamento komisija šiuo atveju nėra pats tinkamiausias formatas tokio lygio ir masto tragedijos padariniams vertinti. Kaip bebūtų, visuomenė tikisi, kad komisija surinks visą prieinamą informaciją, kuri bus išsamiai ir profesionalai išnagrinėta, bei parengs ataskaitą visuomenei, aiškinančią, kodėl įvyko ši tragedija ir ką reikėtų nuveikti, kad panašių tragedijų nepasikartotų ateityje. Taip pat svarbu, kad baudžiamoji byla neįstrigtų teisme. Teismų sistema turi būti pasiruošusi ir atsakinga, kad ši byla būtų veiksmingai išnagrinėta“, – rašo „Delna“.

Visuomenė pasikeitė

Latvijos visuomenė pasikeitė po 2013-ųjų lapkričio 21-osios nelaimės, kai Rygoje įgriuvus prekybos centro „Maxima“ stogui žuvo 54 žmonės, sakė šalies prezidentas Andris Bėrzinis, penktadienį ryte dėdamas gėles tragedijos vietoje.

Jis sakė, kad ir pats pasikeitė po šios tragedijos.

A.Bėrzinis ir jo žmona Dacė Seisuma padėjo baltų rožių, uždegė žvakutes ir tylos minute pagerbė tragedijos aukas.

A.Bėrzinis paragino visuomenę gerbti 54 aukų atminimą ir prisiminti tą siaubingą pamoką. Jis sakė, kad ryte apie šią tragediją pasikalbėjo su savo sūnumi moksleiviu.

Prezidento nuomone, šių metų balandį sužeistų žmonių ir žuvusiųjų artimųjų įkurta jų teises ginanti organizacija „ Zuolitūde 21.11” vykdo puikų darbą ir turi teisę būti teisėja. Jeigu parlamento komisija, tirianti Zuolitūdės tragediją, padarys tai, ką reikia padaryti, rezultatas tikrai bus, sakė jis.

Į tragedijos vietą kartas nuo karto ateina žmonės, padeda gėlių ir uždega žvakutes. Čia padėtos žuvusiųjų nuotraukos, gedulo juostos, ikonos, Latvijos vėliava. Pro šalį važiuojantys automobilininkai paspaudžia garso signalą.

Baigiamas tyrimas

Baudžiamasis tyrimas dėl prieš metus įvykusios prekybos centro „Maxima“ stogo griūties Rygoje, kuris buvo labiausiai komplikuotas ir vienas didžiausių per Latvijos teisėsaugos istoriją, galbūt bus baigtas iki šių metų pabaigos, penktadienį pareiškė vidaus reikalų ministras Richardas Kozlovskis.

Duodamas interviu komercinei televizijai LNT, ministras išsakė viltį, kad iki šio mėnesio pabaigos bus gauti tyrimų rezultatai, o policijai nereikės kelių mėnesių, kad parengtų reikalingus dokumentus.

R.Kozlovskis nurodė, kad tie sudėtingi tyrimai, kuriuos atlieka 11 ekspertų grupė, yra susiję su pastato konstrukcijos projektu, statybos darbais ir statybų priežiūra. Kai kurie tyrimai atliekami užsienyje, nes juos atlikti Latvijoje nėra techninių galimybių.

„Visi tikisi kokybės, o ne skubėjimo. „Maxima“ parduotuvė taip pat buvo statoma paskubomis – ir ji sugriuvo. Nenorėčiau, kad ši byla subliūkštų teisme“, – sakė R.Kozlovskis, pridūręs, kad prognozuoja kovą tarp advokatų ir prokurorų ekspertų.

Pasak ministrų, keli asmenys yra įtariami nusikalstamu aplaidumu, o kiekvieno iš jų atsakomybė kruopščiai vertinama. Jis pridūrė, kad į policijos akiratį yra patekę keli įtariamieji, bet dar reikia surinkti visus įmanomus įrodymus, kad būtų įrodyta jų kaltė.

Per 400 asmenų buvo apklausti atliekant baudžiamąjį tyrimą dėl 54 žmonių gyvybių pareikalavusios tragedijos Rygos vakariniame Zuolitūdės rajone.

Apie 105 žmonės, kurių artimieji žuvo per tą incidentą, yra pripažinti nukentėjusiais. Dar 58 žmonės buvo sužeisti, o 49 pripažinti patyrusiais moralinę ir materialinę žalą.


Šiame straipsnyje: RygaMaximaMaximos griūtis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių