Quantcast

Ukraina apkaltino Rusiją tiesiogine invazija (papildyta)

Ukrainos pareigūnai penktadienį apkaltino Rusiją „tiesiogine invazija“, kai Maskva pasiuntė prieštaringai vertinamą humanitarinės pagalbos koloną į prorusiško separatistinio sukilimo krečiamą kaimyninę šalį, negavusi Kijevo vyriausybės leidimo ir be planuotos Raudonojo Kryžiaus palydos.

ES pasmerkė

Europos Sąjunga griežtai kritikuoja Rusiją dėl „akivaizdaus Ukrainos sienos pažeidimo“ penktadienį, kai Maskva nurodė didelei humanitarinės pagalbos vilkstinei važiuoti į neramiąją rytinę Ukrainos teritoriją.

„Mes smerkiame Rusijos sprendimą įvežti humanitarinį krovinį į Ukrainos teritoriją be Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto (TRKK) palydos ar Ukrainos valdžios pritarimo“, – taip, anot TRKK, sakė ES užsienio politikos vadovė Catherine Ashton (Ketrin Ašton).

„Tai akivaizdus Ukrainos sienos pažeidimas. Be to, tai prieštarauja ankstesniems susitarimams tarp Ukrainos, Rusijos ir TRKK. Mes raginame Rusiją grįžti prie šio sprendimo“, – sakė C.Ashton atstovas spaudai Sebastienas Brabantas (Sebastjenas Brabantas).

Nebeprileidžia pasieniečių

Ukrainos valstybės sienos apsaugos tarnyba penktadienį pareiškė, kad jos pasieniečiams ir muitininkams nebeleidžiama tikrinti Rusijos humanitarinės pagalbos kolonos sunkvežimių abiejų šalių sienos perėjoje.

„Ukrainos pasieniečių ir muitinės pareigūnų darbas blokuojamas,  ir kiti sunkvežimiai su humanitariniais kroviniai bus tikrinami mums nedalyvaujant“, – naujienų agentūra „Interfax“ citavo tos tarnybos atstovus.

Pasak jų, ketvirtadienį Ukrainos pareigūnai pradėjo tikrinti pirmąją Rusijos pagalbos kolonos sunkvežimių grupę.

„Buvo patikrinti iš viso 34 žmonės ir 34 transporto mašinos“, – sakė tarnybos atstovas.

„Tačiau Rusijos užsienio reikalų ministerija paskelbė pranešimą, kaltindama, kad ukrainiečiai krovinių tikrinimą vilkina, ir pareiškė, kad jie patys nugabens krovinį į Luhanską. Dabar patikrinti sunkvežimiai pradėjo judėti į Ukrainą, o Ukrainos pasienio ir muitinės (pareigūnų) grupė buvo blokuota Rusijos Donecko patikros poste“, – aiškino jis.

Atstovas pridūrė, kad į |Ukrainą važiuojančių Rusijos sunkvežimių nelydi Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komiteto (TRKK) atstovai, tokiu būdu ignoruojami „pasiekti susitarimai dėl krovinių patikrinimo“.

Sienos apsaugos tarnyba nurodė, kad į Ukrainos teritoriją įvažiavo jau mažiausiai 145 sunkvežimiai.

Kolonos žada neatakuoti

Ukraina neatakuos Rusijos humanitarinės pagalbos kolonos sunkvežimių, be leidimo įvažiavusių į šalies teritoriją, nes nori išvengti bet kokių „provokacijų“, penktadienį pareiškė Ukrainos saugumo tarnybos vadovas Valentynas Nalyvaičenka.

„Ukraina visokeriopai informuos Raudonąjį Kryžių, kad mūsų, Ukrainos, neįtrauktų į šią provokaciją siekiant, kad mes panaudotume suvaržymus arba jėgą prieš vadinamąsias pagalbos mašinas“, – sakė jis.

Paklaustas, ar Ukraina panaudotų aviacijos smūgius prieš sunkvežimių koloną, važiuojančią per prorusiškų sukilėlių kontroliuojamą teritoriją, V.Nalyvaičenka atsakė: „Prieš juos – ne.“

Tuo tarpu Rusijos valstybinė televizija „ Rossija 24“ pranešė, kad penktadienio popietę į Ukrainos teritoriją įvažiavo iš viso apie 130 sunkvežimių su humanitarine pagalba.

„130 sunkvežimių kirto sieną ir važiuoja per Donbasą“, - pranešė televizijos korespondentas.

Pasak jo, Rusijos muitininkai pasienio kontrolės poste toliau tikrina kitus  sunkvežimius su pagalbos siunta.

Vairuoja kariškiai

„Mes tai vadiname tiesiogine invazija, ciniškai prisidengiant Raudonuoju Kryžiumi. (Tą koloną sudaro) kariniai automobiliai, kariškiai su priedangos dokumentais. Ten vairuotojų vaidmenį atlieka kariškiai, apmokyti konvojavimo funkcijų, valdyti kovos mašinas, tankus ir artileriją. Tos kolonos transportas bus panaudotas artilerijai pervežti – tai yra, prieš taikius gyventoju“, – sakė Ukrainos saugumo tarnybos vadovas Valentynas Nalyvaičenka.

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas Andrijus Lysenka savo ruožtu pabrėžė, kad Rusijai tenka visa atsakomybė už saugų pagalbos kolonos judėjimą per teritoriją Donbase, kurios nekontroliuoja vyriausybinės pajėgos. 

„Pabrėžiame, kad visa atsakomybė už saugų Rusijos kolonos judėjimą per teritoriją, kurios laikinai nekontroliuoja Ukrainos pajėgos, tenka Rusijos Federacijai“, - sakė jis.

Tuo tarpu prorusiškų separatistų paskelbtos vadinamosios Donecko liaudies respublikos atstovai pranešė, kad maištininkai nutrauks ugnį tuose kelio ruožuose, kuriais važiuos sunkvežimiai su Maskvos pagalbos siunta.

„Tai daroma dėl Luhansko gyventojų, kad jie gautų humanitarinę pagalbą“, - sakė separatistų atstovas, nenurodęs savo pavardės.

Lydi separatistai

Rusijos humanitarinės pagalbos sunkvežimių koloną, kuri penktadienį įvažiavo į Ukrainos teritoriją negavusi Kijevo vyriausybės leidimo ir be Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komiteto (TRKK) atstovų palydos, lydi prorusiški separatistai, tebekontroliuojantys dideles teritorijas Ukrainos rytuose.

„Mes užtikriname humanitarinių krovinių ir juos lydinčių asmenų saugumą. Kolona juda su kovotojų apsauga“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė separatistų paskelbtos „Donecko liaudies respublikos“ šaltiniai.

„Interfax“ taip pat citavo vieną šaltinį Ukrainos vyriausybėje, kuris sakė, jog Rusijos pagalbos kolonos sunkvežimiai kirto abiejų šalių sieną negavę Kijevo leidimo ir be TRKK atstovų palydos.

Įvažiavo į Ukrainos teritoriją

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas buvo informuotas, kad Maskvos siunčiamos humanitarinės pagalbos kolonos sunkvežimiai pradeda važiuoti į Ukrainos rytinį Luhansko miestą, kuriame Kijevo vyriausybės pajėgos kaunasi su prorusiškais separatistais, naujienų agentūra RIA penktadienį citavo Kremliaus atstovą Dmitrijų Peskovą.

Tuo tarpu vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas nurodė, kad pirmieji 10 sunkvežimių, priklausančių prieštaringai vertinamai Rusijos pagalbos kolonai, penktadienį įvažiavo į Ukrainos teritoriją, tačiau sustojo tos šalies muitinės patikros zonoje.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad Maskva pavargo laukti Kijevo leidimo, kad ta kolona galėtų įvažiuoti į konflikto krečiamą teritoriją, pridūrusi, kad sunkvežimiai pradeda judėti sukilėlių tvirtovės Luhansko link.

„Vis naujų dirbtinių reikalavimų ir dingsčių kėlimas jau tapo pasityčiojimu. Negalima toliau kęsti tokią betvarkę, atvirą melą ir nesugebėjimą susitarti. Visos priežastys vilkinant pagalbos gabenimą žmonėms humanitarinės katastrofos rajone jau išsemtos. Rusijos pusė priėmė sprendimą veikti. Mūsų kolona su humanitarinės pagalbos kroviniu pradeda judėti Luhansko link“, – sakoma URM tinklalapyje paskelbtame pranešime.

Ministerija taip pat pagrasino, kad Maskva imsis veiksmų dėl bet kokių galimų provokacijų prieš tą koloną.

„Perspėjame dėl bet kokių mėginimų sužlugdyti šią išimtinai humanitarinę misiją, kuriai buvo seniai ruošiamasi – visiškai skaidriai ir bendradarbiaujant su Ukraina bei TRKK (Tarptautiniu Raudonojo Kryžiaus Komitetu). Atsakomybė už galimų provokacijų prieš humanitarinė koloną visiškai teks tiem, kas yra pasiruošę toliau aukoti žmonių likimus dėl savo ambicijų ir geopolitinių užmojų, šiurkščiai pažeisdami tarptautinės humanitarinės teisės normas ir principus“, – sakoma pranešime.

Patikrino 34 sunkvežimius

Rusijos ir Ukrainos muitininkai patikrino krovinius 34 sunkvežimiuose iš didelės humanitarinės pagalbos kolonos, kurią Maskva pasiuntė į konflikto krečiamą rytų Ukrainą, penktadienį pranešė pareigūnai.

„Rusijos ir Ukrainos muitinės pareigūnai kartu patikrino tas mašinas ir jų vežamus krovinius“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Rusijos muitinės tarnybos atstovas Rajanas Farukšinas.

Tie 34 sunkvežimiai ir dar 34 mašinos stovi muitinės patikros poste Rusijos teritorijoje ir dar nekirto Ukrainos sienos, pridūrė jis.

Tuo tarpu Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas (TRKK) toliau reikalauja saugumo garantijų savo darbuotojams, kurie lydėtų Rusijos humanitarinės pagalbos koloną rytų Ukrainoje, sakė šios agentūros atstovė Rusijoje, Baltarusijoje ir Moldovoje Viktorija Zotikova.

„Dalis tų sunkvežimių buvo patikrinti ir užplombuoti dar vakar, tačiau jie niekur nevyksta, nes mes laukiame saugumo garantijų“, – sakė ji penktadienį.

Komentuodama ketvirtadienį paskelbtą TRKK pranešimą, jog visos pagalbos siuntos gabenimo sąlygos buvo išpildytos, V.Zotikova pareiškė, kad saugumo garantijos turi būti nuolat patvirtinamos.

„Jeigu saugumo garantijos mums buvo suteiktos užvakar, tai nereiškia, kad jos galioja šiandien ir kad mes esame patenkinti. Iki šiol neturime visiško patvirtinimo, kuris leistų mums pradėti judėti“, – aiškino Raudonojo Kryžiaus atstovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kur rusas

Kur rusas portretas
ten ir problemos

jankiui

jankiui portretas
siuksle pizdink i savo rusija ten greit nudvese is bado

RUSAS

RUSAS portretas
Rusijai ir nereikia jokio leidimo prasyti pas zydu fasistus Zmonem rekia padeti-reiskia tankai priekyje,masinos po tanku ir pirmyn Svarbiausia tai tanku daugiau ir problemu nebus
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių