Quantcast

Rusijai rimtu iššūkiu tapo Ukrainos konflikto pabėgėlių antplūdis

  • Teksto dydis:

Į Rusiją, bėgdami nuo susirėmimų Ukrainos rytuose, kasdien plūsta pabėgėliai, kurių skaičius jau perkopė pusę milijono, ir daugelis šių žmonių, regis, linkę čia pasilikti, sako pareigūnai ir aktyvistai.

Rusijai, kurią Vakarų kaltina tuo, kad ji kursto konfliktą Rytų Ukrainoje, teikdama pagalbą ten veikiantiems prorusiškiems separatistams, dabar tenka spręsti didžiuliu iššūkiu tapusią pabėgėlių problemą.

„Nuo balandžio daugiau nei 515 tūkst. žmonių atvyko iš Ukrainos pietryčių“, - šią savaitę sakė Rusijos migracijos tarnybos (FMS) vadovas Konstantinas Romodanovskis.

Pabėgėlių antplūdis tapo rimta našta pasienyje su Ukraina esantiems pietiniams Rusijos regionams, ypač Rostovo sričiai, ir dabar Maskva mėgina spręsti šią problemą federaliniu lygiu.

Buvo įrengta apie 400 pabėgėlių stovyklų, kad šie žmonės turėtų kur laikinai apsistoti. Kol kas šiomis stovyklomis rūpinasi vietos valdžia, tačiau ji gali greitai pristigti pajėgumų.

Nuo birželio 4 dienos daugiau nei 220 tūkst. pabėgėlių iš Ukrainos atvyko į Rostovo sritį, ir dabar kasdien jų atvyksta po maždaug 2 tūkst. “, - antradienį sakė srities gubernatorius Vasilijus Golubevas.

„Rostovas ir kiti pasienio regionai dirba maksimaliais pajėgumais“, - pabrėžė Rusijos prezidento Žmogaus teisių tarybos vadovė Ela Pamfilova.

„Jie daro viską, ką gali, - ir valdžia, ir savanoriai, tačiau problema tik aštrėja“, - sakė ji.

„Krūvis didėja, o atėjus žiemai viskas bus dar sudėtingiau“, - sakė E.Pamfilova naujienų agentūrai AFP ir pridūrė, jog didžiausia problema yra netikrumas.

Rusijos vyriausybė antradienį nurodė, kad daugiau prisidės prie pagalbos pabėgėliams, o tam reikalui skiriama suma bus padidinta iki beveik 5 mlrd. rublių (364,4 mln. litų).

„Jie patyrė šoką, daugelis jų išgyveno tragediją, netekę mylimų žmonių. Rusijoje jie ieško apsaugos ir paramos“, - sakė premjeras Dmitrijus Medvedevas vyriausybės pasitarime, skirtame aptarti pabėgėlių problemą.

Kaip nurodė K.Romodanovskis, daugiau nei 80 proc. pabėgėlių tebėra pasienio rajonuose, bet vyriausybė pradėjo kelti kai kurias stovyklas į kitus rajonus, daugiausia centrinėje šalies dalyje, vildamasi, kad tai padės pabėgėliams, jei jie nuspręs pasilikti Rusijoje.

Daugiau nei 144 tūkst. pabėgėlių kreipėsi į Rusijos valdžią su prašymu suteikti specialų pabėgėlio statusą, o 38 tūkst. iš jų pasiprašė prieglobsčio, rodo neseniai paskelbti FMS duomenys.

Rusijos vyriausybė antradienį vakare nurodė supaprastinti prašymų suteikti specialų pabėgėlio statusą svarstymo procedūrą.

Valdžia taip pat rengia priemones, kurios turėtų supaprastinti Rusijos pilietybės gavimo tvarką ukrainiečių pabėgėliams, dauguma kurių yra rusakalbiai.

Pasirūpinimas pabėgėliais pareikalaus nemenkų trumpalaikių sąnaudų, tačiau migrantai gali atnešti ilgalaikę naudą Rusijai, kuri susiduria su demografine krize, sako analitikai.

„Rusijai trūksta žmonių ir darbininkų, ir štai atsiranda dešimtys tūkstančių žmonių, su kuriais mus sieja toks pats mentalitetas, ta pati kalba ir kultūra“, - sakė Rusijos mokslų akademijos Pasaulio ekonomikos ir tarptautinių santykių instituto direktoriaus pavaduotojas Jevgenijus Gontmacheris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kremliniams komentatoriams

Kremliniams komentatoriams portretas
"Čemodan vakzal Ra-"SS"-ija". Tik paskubėkite kol Rusynas dar nesubyrėjo iš vidaus kaip kokia Tarybų Sąjunga.

SUSKIUI LIETUVIUI

SUSKIUI LIETUVIUI portretas
Ukrainoj zmones kariauja uz savo zeme kur amziais gyveno Blogai kad ponas runkelis nesupranta prastu dalyku Maziau reikia skaityti lietuvos ziniasklaida-protingesnis busi

ruskiai

ruskiai portretas
tai jus suskiai zudot nekaltus zmones , o kaltinate visus aplinkui tik ne save, ciuoskit i savo ciurkistana susikti ruskiai, atsibodo jusu melas ir dezinformacija
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių