Quantcast

Rusija toliau grūmoja Turkijai

  • Teksto dydis:

Rusija ruošiasi imtis atsakomųjų ekonominių priemonių prieš Turkiją, Ankarai numušus Rusijos karo lėktuvą Sirijoje, ketvirtadienį pareiškė Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas.

„Vyriausybei liepta paruošti atsakomųjų priemonių į šį agresijos aktą sistemą ekonominėje ir humanitarinėje srityse“, – sakė D.Medvedevas po vyriausybės posėdžio, o jo pareiškimą transliavo televizija.

Pasigedo atsiprašymo

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį sakė, kad Turkija dar neatsiprašė už Maskvos karinio lėktuvo numušimą ir nepateikė patikinimų, kad „šio nusikaltimo kaltininkai“ bus nubausti.

Kadaise buvę šilti Maskvos ir Ankaros santykiai smarkiai pašlijo, kai Turkija antradienį numušė Rusijos šturmo lėktuvą Su-24, vykdžiusį bombardavimo misiją netoli sienos su Sirija.

Ketvirtadienį kalbėdama Kremliuje V.Putinas skundėsi nesulaukęs iš Turkijos jokio atsiprašymo arba pasiūlymo „atlyginti žalą“. Rusija anksčiau pareiškė, kad jos lėktuvas niekada nebuvo įskridęs į Turkijos oro erdvę, nors Ankara tvirtina priešingai.

Kremliaus vadovas sakė apgailestaujantis dėl fakto, kad Turkijos ir Rusijos santykiai pateko į aklavietę.

Nežada atsiprašyti

Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu (Mevliutas Čavušohlu) ketvirtadienį pareiškė, kad Ankara neatsiprašys Maskvos dėl rusų karo lėktuvo numušimo prie Sirijos sienos.

„Mums nereikia atsiprašinėti dėl įvykio, kuriame mes esame teisūs. Tačiau mes vakar (trečiadienį) telefonu pareiškėme, kad apgailestaujame“, – pažymėjo jis ir pridūrė, kad kalbėjęs telefonu su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

Paskelbė garso įrašus

Turkija paskelbė garso įrašus, kuriuose esą girdimi Turkijos naikintuvų kelis sykius vis aštresniu tonu pakartoti perspėjimai Rusijos karo lėktuvui prieš jį numušant prie sienos su Sirija.

Iš tų įrašų, su kuriais ketvirtadienį susipažino naujienų agentūra „The Associated Press“, galima spręsti, kad per antradienį įvykusį incidentą Rusijos lėktuvas buvo kelis kartus perspėtas, kai artėjo prie Turkijos sienos ir buvo prašomas pakeisti kursą.

Numušusi šturmo lėktuvą Su-24 Turkija tvirtino, kad jis pažeidė šalies oro erdvę, nepaisydamas kelių perspėjimų. Šis incidentas taip pat buvo pirmasis atvejis per pusę šimtmečio, kai NATO šalies pajėgos numušė Rusijos lėktuvą.

Likęs gyvas vienas Rusijos pilotas neigė, kad jo lėktuvas buvo įskridęs į Turkijos oro erdvę, taip pat Ankaros pareiškimus, kad rusų lėktuvo įgula keliskart buvo perspėta.

Dešimt garso įrašų paskelbė premjero biuras, nurodęs, kad šią medžiagą perdavė Turkijos ginkluotosios pajėgos.

Įrašuose girdima, kaip turkų naikintuvo pilotas sako darkyta anglų kalba: „Kalba budinčios Turkijos oro pajėgos. Jųs artėjate prie Turkijos oro erdvės. Nedelsiant pasukite į pietus.“

Daugumoje įrašų balsas yra iškraipytas trukdžių ir sunkiai suprantamas, tačiau jo tonas tampa vis labiau įtemptas – tikriausiai todėl, kad į tuos perspėjimus nebuvo reaguojama



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių