Quantcast

Maskva pratęsė „humanitarinę pauzę“ Alepe

  • Teksto dydis:

Rusijos gynybos ministerija penktadienį paskelbė, kad pratęsiama „humanitarinė pauzė“ Alepe iki šeštadienio 16 val., jog civiliai ir ginkluoti sukilėliai galėtų saugiai išvykti iš miesto.

 

„Jungtinių Tautų ir kitų tarptautinių organizacijų atstovų prašymu ir Rusijos prezidento sprendimu pratęsiama humanitarinė pauzė Alepo rajone dar 24 valandoms“, – sakė žurnalistams kariškių atstovas Sergejus Rudskojus.

,,Susirūpinusi“ dėl kovotojų atsisakymo palikti Alepą

Rusija penktadienį sakė esanti susirūpinusi dėl buvusio „al Qaeda“ padalinio „Fateh al Sham Front“ kovotojų atsisakymo palikti Alepą, Rusijos ir Sirijos pajėgoms sustabdžius kovos veiksmus.

Rusija penktadienį sakė esanti susirūpinusi dėl buvusio „al Qaeda“ padalinio „Fateh al Sham Front“ kovotojų atsisakymo palikti Alepą, Rusijos ir Sirijos pajėgoms sustabdžius kovos veiksmus.Šios grupuotės, kuri anksčiau vadinosi „al Nusra Front“, kovotojai ir maždaug 250 tūkst. civilių, esančių sukilėlių kontroliuojamuose rajonuose, daugiausia vengė aštuonių pasitraukimo koridorių, apie kuriuos šią savaitę paskelbė Rusija ir Sirijos režimas.

„Mes labai susirūpinę dėl fakto, kad, nepaisant Maskvos ir Damasko geros valios gestų siekiant normalizuoti situaciją Alepe, matome, jog „al Nusra“ kovotojai atsisako palikti miestą“, - sakė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas penktadienį žurnalistams sakė, kad tai, ar Rusija toliau pratęs kovų pauzę, „priklauso nuo kovotojų pasitraukimo iš miesto proceso, kuris kol kas, deja, yra vangus“.

Paklaustas, ar sprendimai pratęsti pauzę bus priimami kasdien, jis sakė, kad jie bus daromi remiantis esama situacija, nes „situacija gan greitai keičiasi, ji gali pablogėti“.

Per trumpą spaudos konferenciją Maskvoje S.Lavrovas apkaltino „Fateh al Sham Front“ ir įtakingos islamistų grupuotės „Ahrar al Sham“ kovotojus, kad šie „sabotuoja Jungtinių Tautų pastangas – su mūsų (rusų) parama, su Sirijos vyriausybės parama – nugabenti humanitarinės pagalbos krovinius į rytinę Alepo“ dalį.

Pasak jo, kovotojai „grasinimais, šantažu ir brutalia jėga trukdo taikių civilių išvykimui iš Rytų Alepo“, taip pat – išvykti pasirengusiems kovotojams.

Rusija yra „pasirengusi pratęsti šią humanitarinę pauzę“, jeigu nebus „al Nusra“ ir jų sąjungininkų „provokacijų“, sakė S.Lavrovas ir pridūrė, kad „ši pozicija buvo patvirtinta per ... kontaktus su Jungtinėmis Valstijomis“.

S.Lavrovas taip pat sakė, kad Rusija yra „labai susirūpinusi“ Turkijos smūgiais JAV remiamiems kovotojams Sirijos šiaurėje, tarp jų – Sirijos kurdų kovotojams.

Pasak jo, Rusija tikisi, kad Jungtinės Valstijos, vadovaujančios koalicijai, kuriai priklauso ir Turkija, „laikysis gairių dėl deklaruoto tikslo“ kovoti su IS ir „Fateh al Sham Front“.


Šiame straipsnyje: RusijaAlepaskovotojaikaras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių