Quantcast

Rusija: Malaizijos lainerio katastrofos tyrimas – informacinio karo dalis

  • Teksto dydis:

Rusijos ambasadorius prie Jungtinių Tautų (JT) išreiškė abejonių dėl Nyderlandų vadovaujamo tyrimo dėl oro bendrovės „Malaysia Airlines“ lainerio katastrofos virš prorusiškų separatistų kontroliuojamos teritorijos rytų Ukrainoje ir penktadienį paragino surengti naują tyrimą, prižiūrimą Jungtinių Tautų.

Tuo tarpu Lietuvos ambasadorė prie JT Raimonda Murmokaitė pabrėžė, kad „nė viena šalis nereiškė abejonių“ dėl Nyderlandų vadovaujamo tyrimo ir netvirtino, kad jis turi trūkumų.

Šalys, kurių piliečiai sudarė daugumą tarp 298 žmonių, žuvusių sudužus reiso MH17 laineriui – Nyderlandai, Australija ir Malaizija – taip pat Jungtinės Valstijos ir dauguma kitų JT Saugumo Tarybos narių tvirtai palaiko olandų vadovaujamą tarptautinį tyrimą, į kurį yra įtraukti dešimtys ekspertų.

Olandijos generalinis prokuroras, prižiūrintis baudžiamąjį tyrimą, praėjusią savaitę sakė, kad „labiausiai tikėtinas“ scenarijus, jog minimas lėktuvas liepą buvo numuštas nuo žemės. Nyderlandų saugumo tarybos preliminarioje ataskaitoje atsakingieji dėl tos katastrofos nebuvo įvardyti.

Rusijos ambasadorius prie JT Vitalijus Čiurkinas penktadienį sakė Saugumo Tarybai, kad kelios šalys, kurių jis neįvardijo, naudojosi ta katastrofa, kad „kurstytų tarptautinę įtampą“, kaltindamos Maskvos palaikomus Ukrainos sukilėlius be jokių patvirtintų įrodymų ir laikydamos Rusiją atsakinga „dėl rimtų tarptautinių pažeidimų“.

„Mums tai atrodo kaip informacinio karo aktas; šiurkštus kišimasis, kuris trikdė incidento tyrimą, taip pat politinis mėginimas iš anksto nulemti tyrimo rezultatus“, – aiškino jis.
Tačiau Didžiosios Britanijos ambasadorius prie JT Markas Lyallas Grantas (Markas Lajalas Grantas) kaltino Rusiją stengimusi diskredituoti tebevykstantį „patikimą nepriklausomą tyrimą“.

V.Čiurkinas, kuris inicijavo šį posėdį, sakė, kad rugsėjo 9-ąją paskelbtoje preliminarioje tyrimo ataskaitoje stinga „įtikinamos informacijos apie sudužimo aplinkybes“.

Tame dokumente nurodoma, kad lėktuvas „Boeing 777“ subyrėjo ore virš Ukrainos, kai jo korpusą pramušė daug „didelės energijos objektų iš lėktuvo išorės“.

Rusijos ambasadorius sakė, kad Saugumo Tarybai reikia išspręsti „eilę keblių problemų“, tai ir pastangas sustabdyti bet kokius karinius veiksmus Malaizijos lainerio katastrofos vietoje ir užtikrinti „neatidėliotiną ir saugią prieigą“ tyrėjams. Pasak V.Čiurkino, rezoliucijoje, kurią Taryba priėmė po šios katastrofos, buvo raginama, kad JT nustatytų galimas priemones, turinčias padėti tyrimui, tačiau iki šiol tokių priemonių sąrašas nebuvo parengtas.

V.Čiurkinas pridūrė, kad Jungtinės Tautos ir Saugumo Taryba turėtų apsvarstyti galimybę paskirti ypatingąjį JT generalinio sekretoriaus atstovą katastrofos tyrimo reikalams.

JAV ambasadorė Samantha Power (Samanta Pauer) pareiškė, kad V.Čiurkinas aiškiai parodė, jog Maskvos „tikrieji ketinimai – ne išsiaiškinti, kaip vykdomas tyrimas, o jį diskredituoti“.

Australijos užsienio reikalų ministrė Julie Bishop (Džuli Bišop) sakė, kad jos šalis palaiko JT politikos vadovo Jeffrey Feltmano (Džefrio Feltmano) pareiškimą, kad Saugumo Taryba yra įsitikinusi, jog olandų vadovaujamas tyrimas atliekamas tinkamai.

J.Bishop paragino Rusiją panaudoti savo įtaką Ukrainos separatistams, kad tyrėjams iš Nyderlandų, Malaizijos ir Australijos būtų užtikrinta galimybė saugiai dirbti katastrofos vietoje.

Tęsiantis konfliktui tarp prorusiškų sukilėlių ir Ukrainos vyriausybės pajėgų, tyrėjai negalėjo dirbti vietovėje, kurioje yra išsibarsčiusios Malaizijos lainerio nuolaužos. Ši priežastis veikiausiai nulėmė atsargius pirminius olandų ekspertų vertinimus. Tikimasi, kad galutinė tyrimo ataskaita bus parengta prieš sukankant pirmosioms katastrofos metinėms.

V.Čiurkinas sakė, jog Maskva nori, kad tyrėjai grįžtų į rytų Ukrainą, bet tvirtino, kad vykdyti skaidrų ir objektyvų tarptautinį tyrimą įmanoma tik dalyvaujant Jungtinėms Tautoms.

Prorusiški maištininkai oficialiai neigia numušę keleivinį lainerį. Tačiau vienas jų aukšto rango atstovas tuojau po to incidento buvo sakęs, jog tą lėktuvą numušė kovotojų komanda, kurioje buvo sukilėlių ir Rusijos kariškių, nes laineris buvo palaikytas Ukrainos kariniu lėktuvu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

RUSAS

RUSAS portretas
Kijevo fasistai numuse lektuva,o dabar fasistu draugai nezino kaip pasauliui tesybe pasakyti
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių