Quantcast

Prancūzijos lėktuvo katastrofa Maltoje užminė mįslių

  • Teksto dydis:

Maltoje pirmadienį vos pakilusio iš šios šalies tarptautinio oro uosto lengvojo žvalgybinio lėktuvo sudužimas, nusinešęs visų penkių juo skridusių žmonių gyvybes, užminė mįslių, ką konkrečiai darė šis privatus užsakytas orlaivis.

Lėktuvas, turėjęs vykdyti neatskleistą žvalgybos operaciją, netrukus po pakilimo staiga pasviro į dešinę, rėžėsi į žemę bei užsiliepsnojo.

Maltos premjeras Josephas Muscatas (Džozefas Muskatas) parlamentui sakė, kad labiausiai tikėtina incidento priežastis buvo žmogaus klaida arba mechaninis gedimas.

Jis paneigė, kad lėktuvas vykdė slaptą karinę žvalgybos operaciją virš konfliktų draskomos Libijos, kuri yra vos 350 km piečiau salos.

„Aišku, kad orlaivyje nebuvo jokios bombos ir iki jam atsitrenkiant į žemę nebuvo jokio sprogimo“, – sakė J.Muscatas.

„Aviacijos ekspertai kol kas nenustatė jokių pažeidimų... nors šiame etape niekas dar neaišku“, – sakė jis.

J.Muscatas teigė, kad skrydis, kuriam Maltos vyriausybė buvo suteikusi leidimą, buvo surengtas vykdant Prancūzijos muitinės stebėjimo operaciją – aiškinantis ir prekybos žmonėmis, ir narkotikų kontrabandos kelius nuo Libijos krantų.

Prancūzijos gynybos ministerija nesutiko su pirminiu Maltos pateiktu aukų apibūdinimu, kuriuo tvirtinta, kad tai buvo muitinės pareigūnai, tačiau patvirtino, kad lėktuvas veikė jos vardu ir vykdė „žvalgybos misijas Viduržemio jūroje“.

Trys iš žuvusiųjų buvo Gynybos ministerijos darbuotojai. Du kiti buvo pilotai, dirbę privačioje Liuksemburgo kompanijoje „CAE Aviation“, kurios specializacija yra stebėjimas iš oro ir kuri reguliariai dirba su Europos kariuomene.

„CAE Aviation“ sakė, kad lėktuvą „valdė patyrusi įgula, nepatyrusi jokių techninių problemų per ankstesnius skrydžius“.

Prancūzija pastaraisiais metais Libijoje vaidina gana svarbų vaidmenį.

Valdant buvusiam prezidentui Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozy), 2011 metais Libijoje buvo surengta Vakarų šalių „neskraidymo zonos palaikymo“ misija. Ši operacija padėjo nuversti ir nukauti buvusį diktatorių Muamarą Kadhafi (Muamarą Kadafį), bet taip pat iš dalies lėmė šalį apėmusį chaosą, iš kurio ji niekaip negali išsikapstyti.

Paryžius liepą patvirtino, kad specialiosios pajėgos veikia šioje konfliktų draskomoje Šiaurės Afrikos valstybėje, kai sudužus sraigtasparniui žuvo trys jų kariai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių