Quantcast

Paryžius – už visapusišką paramą kovojantiems prieš „Islamo valstybę“

  • Teksto dydis:

Ragina imtis skubių veiksmų 

Prancūzijos ir Irako lyderiai pirmadienį paragino imtis skubių veiksmų prieš grupuotę „Islamo valstybė“ (IS), o Prancūzijos vadovas Francois Hollande'as (Fransua Holandas), pradėdamas tarptautinę konferenciją, skirtą suburti koaliciją kovai su džihadistais, įspėjo, kad „negalima gaišti“.

„Irakiečių kova su terorizmu yra ir mūsų kova“, - sakė F.Hollande'as, kreipdamasis į maždaug 30 valstybių ir organizacijų atstovus ir ragindamas užtikrinti „aiškią, lojalią ir tvirtą“ pasaulinę paramą Irakui.

„Islamo valstybės“ džihadistai kelia „pasaulinę grėsmę, kuriai reikia duoti pasaulinį atkirtį“, pabrėžė Prancūzijos vadovas ir pridūrė: „Gaišti negalima“.

Jis taip pat paragino užtikrinti visapusišką paramą nuosaikiesiems sukilėliams Sirijoje. „Prancūzija juos (nuosaikius sirų sukilėlius) laiko demokratinės opozicijos jėga... Jie turi būti remiami visomis priemonėmis“, - sakė F.Hollande'as.

Irako prezidentas Fuadas Masumas prieš konferenciją paragino surengti „greitą“ antskrydžių kampaniją.

„Jiems reikia veikti greitai, nes jei bus delsiama, jei ši kampanija ir ši parama Irakui vėluos, „Daesh“ galbūt okupuos kitas teritorijas ir jų keliama grėsmė bus dar didesnė“, – sakė jis prancūzų radijui, pavartodamas alternatyvų IS pavadinimą.

„Tebeprašome reguliarių oro operacijų prieš teroristų pozicijas. Turime persekioti juos visur, kad ir kur jie būtų. Mums reikia nusausinti jį finansavimo šaltinius“, - pridūrė Irako lyderis.

Aukščiausio rango pareigūnai iš viso pasaulio, tarp jų – JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) susitinka Paryžiuje detaliai aptarti savo strategijos prieš „Islamo valstybės“ kovotojus, kunkuliuojant emocijoms dėl jau trečio įkaito vakariečio nužudymo.

Kelios valandos prieš konferencijos pradžią Prancūzija paskelbė, kad prisideda prie Didžiosios Britanijos ir vykdys žvalgymo skrydžius JAV antskrydžių kampanijai prieš džihadistus.

„Jau šį rytą bus atlikti pirmieji žvalgymo skrydžiai pagal susitarimą su Irako ir (Jungtinių Arabų) Emyratų (JAE) valdžia“, – prancūzų kariams, tarp jų – pilotams, Al Zafros bazėje JAE pasakė gynybos ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas (Žanas Ivas Le Drianas).

Šiurpus galvos nukirtimas pagalbos darbuotojui britui Davidui Hainesui (Deividui Heinsui) padidino spaudimą Paryžiaus deryboms, JAV valstybės sekretoriui J.Kerry siekiant sustiprinti JAV vadovaujamą koaliciją prieš IS.

B.Obama išdėstė savo strategiją, kaip įveikti IS, kuri apimtų antskrydžius Sirijoje ir išplėstas operacijas Irake, kur JAV lėktuvai nuo rugpjūčio pradžios sudavė daugiau kaip 160 smūgių.

JAV lyderis taip pat numato „nuosaikių“ Sirijos sukilėlių parengimą kovai su IS ir Irako armijos, kurios dalys pabėgo nuo IS blickrygo Irako šiaurėje ir vakaruose, atkūrimą.
J.Kerry prieš atvykdamas į Paryžiaus derybas važinėjo po Artimuosius Rytus, telkdamas paramą koalicijai.

CBS laidai „Face the Nation“ sekmadienį jis sakė, kad yra sąjungininkų, norinčių prisidėti prie JAV antskrydžių, ir kad kai kurie jų pasiūlė dislokuoti sausumos karius, bet amerikiečiai, „šiaip ar taip, šiuo metu to nesiekia.“

Opozicijos jėgos kovos sausumoje Sirijoje, jas iš oro rems JAV ir sąjungininkai, sakė jis. Vašingtonas nekoordinuos antskrydžių su Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimu, tačiau sieks užtikrinti, kad DAmasko pajėgos neįsiveltų į konfliktą.

Pradėjo šnipinėjimo skrydžius

Prancūzija prisidėjo prie Didžiosios Britanijos ir ėmė vykdyti žvalgymo skrydžius, kuriais remiama praėjusio mėnesio pradžioje Irake pradėta JAV antskrydžių kampanija prieš džihadistus, pirmadienį pranešė gynybos ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas (Žanas Ivas Le Drianas).

Prancūzija turi bazę Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE), kur dislokuoti ir naikintuvai, ir žvalgymo lėktuvai.

Paryžius rengia tarptautinę konferenciją dėl kontrpuolimo prieš „Islamo valstybę“ (IS), kuri užėmė dideles Irako ir kaimyninės Sirijos dalis, o šeštadienį įvykdė egzekuciją jau trečiam įkaitui vakariečiui, taip padidindama spaudimą vyriausybėms, kurių atstovai susitiks Prancūzijos sostinėje.

Iranas atmetė JAV prašymą 

Iranas atmetė JAV prašymą bendradarbiauti kovojant su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“ (IS), pirmadienį sakė Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei (Alis Chamenėjus).

„Nuo pat pradžių Jungtinės Valstijos per savo ambasadorių Irake klausė, ar galėtume bendradarbiauti (kovojant) su „Daesh“ (arabiškas IS akronimas)“, – sakoma A.Khamenei pareiškime jo oficialioje interneto svetainėje.

„Aš pasakiau „ne“, nes jų rankos nešvarios“, – pareiškė A.Khamenei, kuriam Irane priklauso paskutinis žodis visais valstybiniais klausimais.

„(JAV) valstybės sekretorius (Johnas Kerry (Džonas Keris)) asmeniškai prašė (Irano užsienio reikalų ministro) Mohammado Javado Zarifo (Mohamado Džavado Zarifo) ir jis atmetė prašymą“, – nurodė A.Khamenei, išvykdamas iš ligoninės po, pasak gydytojų, sėkmingos prostatos operacijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių