Quantcast

Pagrindinė grėsmė – vidaus terorizmas

JAV saugumo pareigūnai skambina pavojaus varpais: bombų sprogimai Niujorke ir Naujajame Džersyje bei išpuolis Minesotoje rodo, kad vidaus veikėjų atakos, kurias įkvepia smurtinis ekstremizmas, kelia tokį patį pavojų JAV, kaip ir teroristų režisuojamos atakos.

Pasak Jeho Johnsono, JAV teritorinio saugumo vadovo, nors visas atakas sunku susekti ir sužlugdyti, JAV bei jų sąjungininkai, praėjus penkiolikai metų po Rugsėjo 11-osios atakų Niujorke ir Vašingtone toliau "karinėmis priemonėmis kovoja su teroristinėmis organizacijomis užsienyje".

Iš anksto parengtuose parodymuose vienam Senato komitetui J.Johnsonas teigė, kad per aviacijos smūgius ir specialias operacijas prieš "Islamo valstybę" (IS) žuvo nemažai jos vadeivų.

Nors ir tebekelia grėsmę, IS prarado beveik pusę gyvenamųjų rajonų, kuriuos kadaise kontroliavo Irake, ir tūkstančius kvadratinių kilometrų Sirijoje.

Prarasdama teritorijas IS rezgė daugiau sąmokslų prieš objektus už Irako ir Sirijos ribų, be kita ko, kalifatas toliau skatina atakas Jungtinėse Valstijose.

J.Johnsonas, Federalinio tyrimų biuro direktorius Jamesas Comey ir Nacionalinio kovos su terorizmu centro direktorius Nicholas Rasmussenas liudijo Senato Teritorinio saugumo ir vyriausybės reikalų komitete, kuris nagrinėja grėsmes saugumui, praėjus penkiolikai metų po Rugsėjo 11-osios teroro. Komiteto pirmininkas Ronas Johnsonas sakė, kad "islamistų teroro atakų grėsmė JAV tebėra reikšminga" ir paminėjo rugsėjo 17-osios atakas Niujorko regione bei Minesotoje, taip pat – kruvinas atakas San Bernardine Kalifornijoje ir Orlande Floridoje.

"Iš viso islamo ekstremistų teroristai JAV teritorijoje nužudė 63 žmones nuo to laiko, kai mūsų komitetas praėjusį kartą surengė savo metinį posėdį grėsmėms aptarti", – teigė R.Johnsonas.

"Prezidentui Barackui Obamai paskelbus tikslą nugalėti IS, praėjo dveji metai, bet didelės pažangos nėra", – pridūrė jis.

Pagrindiniam atakų Niujorke įtariamajam Ahmadui Khanui Rahami gresia federaliniai kaltinimai terorizmu.

Prokurorai sako, kad 28 metų A.Kh.Rahami mėnesius planavo sprogdinimus, internetu pirko komponentus savo bomboms, be to, rašė žurnalą, kuriame gyrė Osamą bin Ladeną ir kitus musulmonų ekstremistus, piktinosi, anot jo, JAV vyriausybės vykdomu musulmonų šventųjų karių žudymu, ir skelbė mirtį priespaudai.

Nors respublikonų kandidatas į prezidentus Donaldas Trumpas siūlo laikinai uždrausti musulmonams atvykti į JAV, J.Johnsonas sakė, kad JAV, norėdamos apginti teritoriją, turėtų skirti didelį dėmesį "tiltams į įvairias bendruomenes".

Senatoriai taip pat gali aptarti incidentus Talsoje, Oklahomoje, ir Šarlotėje, Niujorko valstijoje, kai policininkai nušovė juodaodžius, taip pat – Hillary Clinton naudojimąsi privačiu elektroninio pašto serveriu užimant valstybės sekretoriaus postą.

Respublikonai kritikavo J.Comey sprendimą netraukti atsakomybėn H.Clinton, kuri dabar yra demokratų kandidatė į prezidentus.

Keli jų reikalavo Teisingumo departamento ištirti, ar H.Clinton melavo pernai liudydama apie kruvinas 2012 m. atakas Bengazyje, Libijoje. Demokratai tokius pareiškimus vadina partijos bandymais pakenkti prezidento rinkimuose dalyvaujančiai H.Clinton.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių