Quantcast

Paaugliai, prisijungę prie teroristų

Šių metų pradžioje pranešta, kad trys merginos iš Didžiosios Britanijos išskrido ieškoti laimės į Siriją. Dabar pasaulį pašiurpino paauglių iš Bosnijos, gyvenusių Austrijoje, istorija. Viena iš jų buvo negyvai sumušta, kai bandė pabėgti iš Sirijos, kita – tapo džihadisto žmona.

Bosnių kilmės Samra Kesinovič, kuriai septyniolika metų, ir jos draugė šešolikmetė Sabina Selimovič prie kalifato (vadinamosios "Islamo valstybės"), kaip tvirtina Austrijos spauda, prisijungė pernai pavasarį.

Būtent tuo metu jos dingo iš Austrijos, o netrukus buvo pastebėtos Turkijos sostinėje Ankaroje, iš kurios, kaip teigė turkų žiniasklaida, nukeliavo į Siriją. Vėliau jų pėdsakai dingo. Tai nutiko pietinėje Turkijos dalyje, per kur į Siriją patenka didžioji dalis europiečių, norinčių tapti kalifato piliečiais.

Austrijos pareigūnai nekomentavo šios istorijos, tačiau spauda mirgėjo antraštėmis, kad Samra galėjo būti nužudyta kalifato kovotojų, kai pabandė pabėgti iš faktinės kalifato sostinės Rakos.

Dienraštis "The Local" pakalbino vieną moteriškę iš Tuniso, kuri, kaip spėjama, galėjo palaikyti ryšį su merginomis iš Austrijos. Tunisietė, kurios tikrasis vardas neatskleistas, sakė, kad jai pavyko pabėgti iš Rakos, o Samrai – ne ir dėl ji buvo nužudyta.

Anksčiau Jungtinės Tautos taip pat patvirtino, kad bent viena iš dviejų Austrijoje gyvenusių ir vėliau prie kalifato prisijungusių merginų galėjo žūti Sirijoje. Susidomėjimą šios paauglės sukėlė tada, kai keliuose kalifato paskelbtuose vaizdo įrašuose pasirodė pozuojančios su "Kalašnikov" automatais, apsuptos ginkluotų džihadistų. Šie propagandiniai vaizdai buvo įdėti į virtualią erdvę.

Davidas Scharia, JT Saugumo tarybos kovos su terorizmu komiteto (CTED) ekspertas, patvirtino turįs informacijos apie merginas iš Austrijos.

"Taip, mes gavome informaciją apie penkiolikos–septyniolikos metų merginas, kilusias iš Bosnijos, kurios išvyko iš Austrijos, kur gyveno pastaruosius metus. Jos buvo paskelbtos dingusiomis. Daug kas – tiek jų šeimos nariai, tiek žvalgybos agentūros ieškojo jų. Vėliau nustatyta, kad abi jos tapo kalifato narėmis. Merginos buvo užverbuotos. Viena iš jų buvo nužudyta Sirijoje, kita kol kas paskelbta dingusia be žinios."

Manoma, kad stoti į kalifatą merginas pakurstė vienas džihadistas, gyvenantis Austrijoje, bet kuris taip pat yra kilęs iš Bosnijos.

Austrijos teisėsauga jį įvardija kaip Mirsadą O. Dar jis žinomas kaip "Ebu Tejma". Tiesa, vyras neigė kaltinimus, esą jis radikalizavo jaunas merginas. Nepaisant to, jis šį mėnesį buvo suimtas ir apkaltintas terorizmo kurstymu.

Austrijos saugumo tarnybos spėja, kad Sabina ir Samra Sirijoje galėjo ištekėti už kalifato narių. Nors iš pradžių abi poros gyveno viename bute Rakoje, vėliau viena iš merginų buvo iškeldinta į kitas patalpas. Gali būti, kad tai nutiko po to, kai Samra nusprendė palikti Siriją, tačiau buvo sugauta ir nulinčiuota.

Prancūzijos savaitraščio "Paris Match" žurnalistams, kaip jie teigė, pavyko susisiekti su Sabina SMS žinutėmis.

Susirašinėdama su žurnalistais mergina neigė pastojusi nuo vieno iš kovotojų. Kartu ji pripažino, kad mėgaujasi gyvenimu Sirijoje, nes gali laisvai išpažinti savo religiją, ko negalėjo gyvendama Austrijoje.

"Čia aš esu laisva. Galiu praktikuoti savo religiją. To negalėjau daryti gyvendama Vienoje."

"Paris Match" pažymėjo, kad merginai, kaip ji pripažino, susirašinėti su žurnalistais iš Vakarų leido jos vyras, tiesa, jis visą tą laiką buvo kambaryje. Sabina sakė, kad į Siriją atvyko per Turkijos sostinę Ankarą. Sirijos teritoriją ji su drauge pasiekė pėsčiomis, kirtusios Turkijos sieną. Galiausiai su drauge jos pasiekė Rakos miestą. Atvykusi į kalifatą ji neturėjo nieko, tik drabužius, kuriuos vilkėjo. Mergina dar pridūrė, kad jos vyras – karys.

Pasak Austrijos saugumo pareigūnų, apie 130 šalies piliečių priklauso vadinamajai "Islamo valstybei". Daugelis šių asmenų anksčiau atvyko į Austriją iš Kaukazo regiono ir Rusijos.

Austrijoje jiems buvo suteiktas prieglobstis, mat atvykėliai argumentavo savo prieglobsčio prašymus dalyvavimu konflikte Čečėnijoje.

Vidaus reikalų ministerijos atstovas Alexanderis Marakovitsas pažymėjo, kad tų merginų atvejis parodo, jog jaunuolių, norinčių prisijungti prie teroristų, problema darosi vis opesnė: "Jeigu negalime jų sugauti, kai jie išvyksta, turime dirbti su jų tėvais ar kitomis institucijomis, jog atitrauktume juos nuo neigiamos įtakos. Jeigu tik jie išvyksta iš šalies, jų pagauti praktiškai nebeįmanoma."



NAUJAUSI KOMENTARAI

jau sakiau

jau sakiau portretas
išleiskit visus, kas tik nori, bet atgal nepriimkit nė vieno. Ir tai bus didžiausias ir geriausias bet kurios vakarų šalies taktikos ir strategijos rezultatas. Būtina pranešti visuomenei, tėvams, kad išvykti į džihadistų šalis jų vaikai gali, bet atgal jau nebegrįš visomis prasmėmis - arba žus savo "rojaus" žemėje, arba nebus įleisti į valstybę, iš kurios išvyko karinių mokslų semtis.

savas

savas portretas
Nesvarbu iš kur, bet tai baisi jaunimo klaida.

inga

inga portretas
tiesiog pazodziui isverstas straipsnis is austru sekmadieninio laikrascio, nors ne vienos nuorodos nera
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių