Quantcast

Oficialiai paskelbta antrojo bažnyčios užpuoliko tapatybė

  • Teksto dydis:

Prancūzijos tyrėjai oficialiai nustatė antrojo džihadisto, dalyvavusio bažnyčioje surengtame išpuolyje, per kurį buvo nužudytas kunigas, tapatybę, ketvirtadienį pranešė vienas prokuratūros šaltinis.

Tyrėjai nurodė, kad šis asmuo buvo 19-metis Abdel Malikas Petitjeanas (Abdel Malikas Petižanas), nukautas policijos per antradienį įvykdytą išpuolį vienoje Normandijos regiono bažnyčioje kartu su bendraamžiu Adeliu Kermiche'u (Adeliu Kermišu), laukusio teismo dėl kaltinimų terorizmu.

Tyrėjai pridūrė, kad šis jaunuolis birželį buvo įtrauktas į Prancūzijos sąrašą „Fiche S“ kaip asmuo, keliantis grėsmę nacionaliniam saugumui, kai mėgino patekti į Siriją iš Turkijos.

Jaunuoliai įsiveržė į bažnyčią šiauriniame Sent Etjen diu Ruvrė miestelyje per rytines mišias ir prie altoriaus perrėžė gerklę 86 metų kunigui, sunkiai sužalojo dar vieną žmogų, bet galiausiai buvo nušauti policijos. Per šią įkaitų dramą buvo pagrobtos dar trys vienuolės ir maldininkas, bet jie nenukentėjo.

Abu džihadistai buvo prisiekę ištikimybę grupuotei „Islamo valstybė“ vaizdo įraše, kurį trečiadienį paskelbė šio ekstremistų judėjimo naujienų agentūra „Amaq“.

Prokuratūros šaltinis sakė, kad A.M. Petitjeanas anksčiau nebuvo teistas, o policija neturėjo jo pirštų atspaudų arba DNR mėginio, todėl palaikų atpažinimas užtruko ilgiau.

Tačiau jis buvo minimas policijos dokumentuose po to, kai birželio 29 dieną mėgino patekti į Siriją iš Turkijos, nurodė šaltinis.

Tyrėjams atpažinti jaunuolį, kurio veidas buvo sudarkytas, kai jis buvo nušautas policijos, padėjo jo motinos DNR mėginys.

Politinė vienybė išsisklaidė

Išpuolis bažnyčioje buvo trečias iš surengtų per pastarąsias dvi savaites Prancūzijoje ir Vokietijoje, kurių užpuolikai tvirtino esantys ištikimi „Islamo valstybei“.

Šis faktas kelia didelį nerimą Europai dėl jaunų, dažnai nestabilios psichikos žmonių, įtikinčių IS propaganda ir raginimais rengti atakas savo šalyse.

IS taip pat tvirtino, kad Mohamedas Lahouaiejas Bouhlelis (Mohamedas Lahvaježas Buhlelis), nužudęs 84 žmones, kai liepos 14 dieną nukreipė sunkvežimį į minią Prancūzijos pietiniame Nicos mieste, buvo vienas iš jos karių, nors nebuvo nustatyta jokių tiesioginių užpuoliko ryšių su šia grupuote.

Politinė vienybė, trečiadienį pademonstruota per ekumenines pamaldas Paryžiuje, netruko išsisklaidyti, kai premjeras Manuelis Vallsas (Manuelis Valsas) ir vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as (Bernaras Kazenevas) sulaukė naujų raginimų atsistatydinti.

„Jeigu vyriausybė neatsakinga už terorizmo bangą, ji kalta, kad nepadarė visko, kad ją sustabdytų“, – sakė dešiniosios Respublikonų partijos pirmininko pavaduotojas Laurent'as Wauquiez (Loranas Vokjė), duodamas interviu dienraščiui „Le Figaro“.

„Manuelis Vallsas ir Bernard'as Cazeneuve'as privalo pasitraukti, nes jie atsisako imtis gyvybiškai svarbių priemonių kovai su islamizmu. Mums reikia naujos vyriausybės, pasiryžusios veikti“, – pridūrė jis.

Prancūzijos vyriausybė tikino, kad šalis daro viską, kas įmanoma, kad apsaugotų piliečius, bet perspėjo, kad naujų teroro atakų išvengti nepavyks. Prancūziją per pastaruosius 1,5 metų patyrė tris didelius ir kelis mažesnius išpuolius.

Prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) ketvirtadienį patvirtino, kad bus įkurta Nacionalinė gvardija, kurios pagrindu taps dabartinės rezervo pajėgos. Vyriausybė anksčiau ragino „patriotus“ užsirašyti į rezervistus.

F. Hollande'as sakė, kad parlamento konsultacijos dėl tų pajėgų įkūrimo vyks rugsėjį, „kad tos pajėgos būtų įkurtos kiek įmanoma greičiau, siekiant apsaugoti Prancūzijos žmones“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių