Quantcast

Operacija prieš husių sukilėlius Jemene veikiausiai truks kelias dienas

  • Teksto dydis:

Arabų šalių karinė kampanija prieš Jemeno šiitų sukilėlius husius tikriausiai truks kelias dienas, o ne savaites, penktadienį prognozavo Jemeno užsienio reikalų ministras Riyadhas Yaseenas (Rijazas Jasinas).

Paklaustas Saudo Arabijos televizijos „al Arabiya“, ar ketvirtadienį prasidėjusi Rijado vadovaujama operacija truks dienas, ar savaites, R.Yaseenas atsakė: „Tikiuosi, kad ši operacija ilgai netruks. Manau, ji truks kelias dienas.“

Nuo kampanijos pradžios žuvo beveik 40 civilių

Saudo Arabijos vadovaujamos koalicijos antskrydžiai prieš šiitų sukilėlius Jemene per kiek daugiau nei parą nusinešė mažiausiai 39 civilių žmonių gyvybes, penktadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerijos pareigūnai.

12 žmonių žuvo, kai per antskrydį, kurio taikinys buvo į šiaurę nuo sostinės Sanos esanti karinė bazė, buvo apšaudyti aplinkiniai gyvenamieji rajonai, naujienų agentūrai AFP sakė, husiais vadinamų sukilėlių kontroliuojamos ministerijos atstovai.

Atakavo du rajonus

Karo lėktuvai penktadienį paryčiais atakavo du rajonus šiaurinėje Jemeno provincijoje, kuri yra husiais vadinamų šiitų sukilėlių judėjimo bastionas, pranešė šaltiniai.

Antskrydžiai buvo surengti kitą dieną po to, kai Saudo Arabijos vadovaujama koalicija pradėjo oro smūgių kampaniją, siekdama paremti Jemeno prezidentą Abdrabuh Mansurą Hadi (Abdrabą Mansurą Hadį), kurio vyriausybę mėgina nuversti husiai.

Penktadienį buvo smogta šiaurinėje Saados provincijoje esančios Kataf Bokos turgui, kur žuvo ar buvo sužeista 15 žmonių, nurodė šaltiniai. Taip pat atakuotas Šados rajonas.

Tęsia antskrydžius prieš husių sukilėlius

Saudo Arabijos vadovaujamos koalicijos karo lėktuvai penktadienį tęsė antskrydžius Jemene prieš husiais vadinamus šiitų sukilėlius, siekiančius nuversti prezidento Abdrabuh Mansuro Hadi (Abdrabo Mansuro Hadžio) vyriausybę.

Pats prezidentas tuo metu išvyko į arabų šalių viršūnių susitikimą telkti paramos kovai su sukilėliais, o šiitiškas Iranas savo ruožtu įspėjo, kad intervencija Jemene yra „pavojinga“.

Galingi sprogimai sudrebino sostinę Saną netrukus po to, kai sukilėlių lyderis Abdulmalikas al-Huthi (Abdulmalikas Husis) griežtai sukritikavo intervenciją, pareiškęs, kad ji yra „nepagrįsta“. Husių lyderis taip pat paragino savo šalininkus priešintis „nusikalstamai engėjiškai agresijai“.

Jemeno prezidentas ketvirtadienį atvyko į Rijadą, o pareigūnai nurodė, kad jis keliauja į Egiptą dalyvauti savaitgalį vyksiančiame dviejų dienų Arabų Lygos viršūnių susitikime.

Tai buvo pirmasis pranešimas apie prezidento buvimo vietą nuo tada, kai husiai šią savaitę pradėjo didelio masto puolimą, siekdami priartėti prie pagrindinio pietinio šalies miesto Adeno, kuriame apsistojo A.M.Hadi, kai praėjusį mėnesį paspruko iš sukilėlių užimtos sostinės.

Jų puolimas pakurstė Saudo Arabijos būgštavimus, kad šiitų sukilėliai perims viso kaimyninio Jemeno, kuriame gyventojų daugumą sudaro sunitai, kontrolę ir ši šalis paklius į šiitiško Irano, kuris yra pagrindinis husių užsienio sąjungininkas, įtakos zoną.

Saudo Arabija karinę kampaniją pradėjo ketvirtadienį paryčiais smūgiais iš oro ir nurodė subūrusi daugiau nei dešimties valstybių koaliciją, kuriai priklauso ir penkios Persijos įlankos monarchijos.

Saudo Arabijos ambasadorius Jungtinėse Valstijose Adelas al Jubeiras (Adelas Džubeiras) nurodė, kad koalicija pasirengusi „imtis visų būtinų priemonių“ A.M.Hadi vyriausybei apginti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių