Quantcast

Nepale protestų nepaiso – per hinduistų šventę ir toliau masiškai aukojami gyvūnai

  • Teksto dydis:

Hinduistų tikintieji atokiame Nepalo rajone penktadienį pradėjo aukoti tūkstančius gyvūnų savo deivės garbei, nepaisydami vis garsiau reiškiamų gyvūnų teisių gynėjų protestų.

Kardais apsiginklavę tikintieji Barijarpuro kaimą netoli Indijos sienos per dvi dienas truksiančią hinduistų šventę turi paversti didžiausia pasaulyje skerdykla, kurioje gerklės bus perrėžtos ir buivolams, ir žiurkėms.

„Čia labai šventiška, visi džiūgauja“, – sakė dvasininkas Mangalas Chaudhary (Mangalas Čaudharis) skerdimo vietoje netoli šventyklos, skirtos hinduistų deivei Gadhimai.
„Visą rytą ritualai ėjosi sklandžiai ir dabar pradėjome aukojimus“, – sakė M.Chaudhary.

Tikintieji pirmąją dieną turėtų aukoti tik buivolus, kurių tūkstančiai buvo suvaryti į aptvarus dideliame lauke, o paskui ateis eilė kitiems gyvūnams.

55 metų ūkininkas Sita Ramas Yadavas (Sita Ramas Jadavas), kuris į Barijarpurą keliavo tris valandas, sakė, kad atmosfera „panaši į karnavalą“ ir kad susirinko tūkstančiai tikinčiųjų.

„Aukoju Gadhimai ožį, kad apsaugočiau savo šeimą. Jeigu ja tiki, ji išpildo tavo norus“, – sakė jis.

Tikintieji iš Nepalo ir kaimyninės Indijos ne vieną parą stovyklavo po atviru dangumi ir meldėsi deivei gėlėmis išpuoštoje šventykloje.

Festivalis, kurio metu saugumas buvo sustiprintas, prasidėjo vidurnaktį, ožio, žiurkės, vištos, kiaulės ir balandžio paaukojimo ritualu.

Maždaug 1,2 tūkst. policininkų patruliuoja kaime ir lauke, kur vyksta aukojimai, kad suvaldytų susirinkusias minias.

Tikintieji bandė perlipti 1,5 m aukščio sieną aplink aukojimo vietą, o policija stengėsi užkirsti kelią galimiems susirėmimams tarp tikinčiųjų ir aktyvistų.

Per praėjusį festivalį 2009 metais buvo paskersta maždaug 300 tūkst. gyvūnų – tai buvo didžiausias gyvūnų aukojimas pasaulyje.

Po šio spektaklio šventyklos teritorijoje lieka kraujo klanai, ore tvyro skerdienos kvapas. Buivolų galvas pareigūnai sumeta į iškastą didelę duobę.

Ožių ir vištų mėsa išdalijama maldininkams ir kaimo gyventojams, o rangovai superka buivolų ir kitų gyvulių odas ir kailius.

Gyvūnų teisių gynėjai šventyklos vadovus kaltina „pelnantis iš žmonių tikėjimų“.

„Jie lupa pinigus ... už įėjimą, transporto priemonių statymą ir taip toliau“, – sakė „Animal Welfare Network Nepal“ prezidentas Manojas Gautamas (Manodžas Gautamas), kuris atvyko į Barijarpurą protestuoti prieš šias apeigas.

Kaip sako legenda, pirmieji aukojimai Barijarpure buvo atlikti prieš kelis amžius, kai Gadhimai sapne pasirodė vienam kaliniui ir paprašė jo pastatyti jai šventyklą.
Kai tas kalinys pabudo, jo grandinės atsirakino, jis galėjo ištrūkti iš kalėjimo ir pastatyti šventyklą, kurioje reikšdamas padėką aukojo gyvūnus.

Kampaniją už šios religinės šventės uždraudimą parėmė tokios įžymybės kaip britų aktorė Joanna Lumley (Džoana Lamli) ir prancūzų kino legenda Brigitte Bardot (Brižit Bardo), kuri prašė Nepalo prezidento nutraukti šią „žiaurią tradiciją“.

Tačiau ir patys aktyvistai buvo kaltinami – tradicijos trypimu.

„Nepritariu gyvūnų skerdimui kaip papuola, bet mes turime būti atidūs istoriniams ir kultūriniams (festivalio) aspektams“, – sakė laikraščio „Republica“ vyriausiasis redaktorius Subhashas Ghimire (Subhašas Gimirė).

„Niekada nemačiau tokio protesto dėl Padėkos dienos ... Kodėl reakcijos tokios skirtingos?“ – klausė jis.

Nors Nepalo vyriausybė ignoravo raginimus uždrausti gyvulių aukojimą, ji šiemet nepasiūlė jokios finansinės paramos tos šventyklos fondui, kuriam 2009-aisiais skyrė 4,5 mln. rupijų (maždaug 36 tūkst. eurų).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių