Quantcast

G. Kasparovas piešia niūrią Rusijos ateitį

  • Teksto dydis:

Rusijos opozicijos lyderis Boriso Nemcovo nužudymas sužlugdė bet kokias viltis, kad prezidento Vladimiro Putino vadovaujamoje šalyje gali įvykti taiki politinė transformacija, pareiškė iškilus Kremliaus kritikas Garis Kasparovas.

Buvęs šachmatų pasaulio čempionas G.Kasparovas, pasitraukęs gyventi į Jungtines Valstijas, pateikė niūrių prognozių dėl Rusijos politinės opozicijos ateities po to, kai B.Nemcovas vėlų penktadienio vakarą buvo nušautas Maskvoje netoli Kremliaus.

„Borisas vylėsi – kaip suprantame, bergždžiai – pamatyti kokio nors pavidalo taikų perėjimą prie normalaus, civilizuoto demokratinio valdymo“, – sakė G.Kasparovas sekmadienį naujienų agentūrai „Reuters“, vadindamas B.Nemcovą vienu iškiliausių Rusijoje nesmurtinės politinės diskusijos šalininkų.

„Dabar nematau jokių galimybių Rusijai judėti iš brutalios Putino diktatūros į kažką, kas būtų bent tiek santūru, kaip pas mus buvo prieš dešimtmetį“, – pridūrė jis, prognozuodamas, kad dabar permainos galėtų būti įmanomos tik įvykus masiniam smurtiniam sukilimui.

55 metų B.Nemcovas buvo vienas iš pagrindinių šviesulių susiskaldžiusioje opozicijoje, ieškojusių galimybių suteikti daugiau įtakos liberaliosioms jėgoms, praėjus trejiems metams po to, kai masiniai mitingai prieš V.Putiną nesugebėjo užkirsti kelio autokratinio lyderio grįžimui į Kremlių po ketverius metus trukusio darbo premjero poste.

Rusijos valdžia kėlė prielaidą, kad pati opozicija galėjo organizuoti B.Nemcovo nužudymą, mėginant paversti jį kankiniu, kurio įvaizdis suvienytų susiskaldžiusį judėjimą.

Tačiau G.Kasparovas sakė pritariantis B.Nemcovo šalininkams, kurie įtaria, kad opozicijos lyderio nužudymą galbūt surengė Rusijos valdžia, pasiųsdama aiškų signalą prieš V.Putino valdymą protestuojantiems aktyvistams.

„Tai signalas kiekvienam, dalyvaujančiam opozicijos veikloje, kad visi statymai atšaukiami, – pabrėžė G.Kasparovas. – Mes negaišime laiko, kad jus nuteistume ... apsimesdami, kad gerbiame įstatymų viršenybę. Mes tiesiog jus eliminuosime.“

G.Kasparovas sakė neturintis asmens sargybinių Jungtinėse Valstijose ir nemanantis, kad jo gyvybei gresia pavojus – jeigu tik jis laikysis atokiai nuo Rusijos. Jis taip pat sakė neketinantis grįžti į Maskvą.

„Neperku bilietų į vieną pusę“, – pabrėžė aktyvistas.

Paklaustas, ar turi kokią nors politinę strategiją ateičiai, G.Kasparovas atsakė tiesmukai: „Jokios strategijos neturiu. Tai ne šachmatų žaidimas. Šachmatuose galioja taisyklės.“
Jis pridūrė, kad šiuo metu Rusijoje politinių aktyvistų manevrų laisvė labai ribota, jau nekalbant apie galimybę kurti politinę strategiją.

„Kokia dar strategija, jeigu tave gali nužudyti?“ – klausė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
kas tas kasparovas niekas jo nuomone neaktuali

senuks

senuks portretas
Koloradų neigimas kad Nemcovas buvo niekis, reikškia tik vieną - jį nudėjo Kremlius. Antraip kam gi stengtis jį taip sumenkinti?

Ponui ubagui

Ponui ubagui portretas
Pats save laidoti nori matyt paauksuotam karste,ponas ubage?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių