Quantcast

Naujasis Orleanas gedėjo žuvusiųjų ir šventė gyvenimą

  • Teksto dydis:

Naujasis Orleanas šeštadienį prisiminė mirusiuosius ir šventė savo atsigavimą po stichinės nelaimės – praėjus 10-čiai metų po uragano „Katrina“ sukeltos destrukcijos ir chaoso.

Miesto lyderiai padėjo vainikus prie memorialo nežinomoms „Katrina“ aukoms, tą pačią valandą, kai uraganas smogė šiam Luizianos uostamiesčiui, kurio nuo tos katastrofiškos jėgos neapsaugojo nė pylimų sistema.

Daugiau negu 1,8 tūkst. žmonių žuvo JAV Meksikos įlankos pakrantėje, daugiausiai Naujajame Orleane, o dar per milijonas gyventojų buvo priversti palikti savo namus, kai 5-osios kategorijos uraganas smogė tam regionui 2005 metų rugpjūčio 29 dieną. Audros padaryta materialinė žala vertinama 150 mlrd. dolerių.

Bene daugiausiai žalos buvo padaryta sugriuvus prastai įrengtiems ir prižiūrėtiems apsauginiams pylimams, neatlaikiusiems didžiulės audros patvankos spaudimo. Potvynis užliejo apie 80 proc. Naujojo Orleano namų, o vandens gylis kai kur siekė šešis metrus.

Vangus vyriausybės atsakas atskleidė šalies nesugebėjimą geriau pasirengti reaguoti į krizes, nors milijardai dolerių buvo išleista teritoriniam saugumui užtikrinti po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų.

Praūžus uraganui, Naujajame Orleane įsiviešpatavo košmariškos mirties ir plėšimų scenos, o vyriausybės pagalba keliavo skausmingai lėtai ir tai vis dar yra opi tema miestui.

Praėjo keturios dienos, kol sunkvežimiai atvežė maisto ir vandens dešimtims tūkstančių įstrigusių žmonių.

Galiausiai buvo evakuotas visas miestas. Praėjo kelios savaitės, kol buvo nusausintas potvynių vanduo, o namai buvo patikrinti, ieškant aukų. Turėjo praeiti dar keli mėnesiai, kol dauguma žmonių galėjo sugrįžti namo.

Naujojo Orleano meras Mitchas Landrieu (Mičas Lendru) per iškilmingą ceremoniją Labdaros ligoninės kapinėse, kurioje dalyvavo maždaug 400 žmonių, kalbėjo išdidžiai.

„Naujasis Orleanas nebus nugalėtas ir palaužtas. Ir po 10 metų vis dar stovime, – pareiškė jis. – Mes pakilome ir pakilsime vėl, bet tai padaryti galime tik jei palaikysime vieni kitus ir nieko nepaliksime už savęs“.

Memoriale nežinomoms „Katrina“ aukoms ilsisi tie žuvę žmonės, kurių tapatybė niekada nebuvo nustatyta ir kurių palaikų niekas nepasiėmė.

„Žinome, kad net atstatant Naująjį Orleaną yra tokių, kurie gedi dėl savo motinų, savo tėvų, savo seserų mirties. Noriu, jog tos šeimos žinotų, kad mes galvojame apie jas“, – sakė gubernatorius Bobby Jindalas (Bobis Džindalas).

Po vainikų padėjimo ceremonijos vyko paradai, žygiai ir šventės, kuriomis baigėsi atminimo renginių savaitė, apėmusi ir prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) apsilankymą.

Kepsninių dūmai ir muzika užpildė tvankų Naujojo Orleano orą, šiam diksilendo džiazo ir triukšmingų Užgavėnių sinonimu tapusiam miestui švenčiant savo atsigavimą.

Po švenčių ir paradų miesto rajonuose bei kultūros centruose per vakare įvykusį atminimo renginį kalbėjo buvęs prezidentas Billas Clintonas (Bilas Klintonas), koncertavo virtinė „Grammy“ pelniusių muzikantų.

Prieš dešimtmetį „Katrina“ griovė pastatus iki pamatų ir užliejo beveik visą Naująjį Orleaną vandeniu, kurio lygis kilo taip sparčiai, jog kai kurie žmonės nuskendo savo namuose.

Tie, kam pavyko užlipti ant pastatų stogų arba pasiekti sausumą, turėjo ištisas dienas laukti pagalbos, o miestą apėmė chaosas.

Tose keliose miesto vietose, kurios liko sausos, įsiviešpatavo anarchija, kai dešimtys tūkstančių vis didesnei nevilčiai pasidavusių žmonių, turėjusių labai nedaug maisto ir švaraus vandens, laukė, kol juos pagaliau pasieks pagalba.

„Visi mes, kurie esam pakankamai seni prisiminti, niekada nepamiršime mūsų tėvynainių amerikiečių, (atsidūrusių) vargų ir griuvėsių jūroje, vaizdų“, – penktadienį lankydamasis vienoje Naujojo Orleano mokykloje savo ruožtu sakė buvęs prezidentas George‘as W.Bushas (Džordžas V.Bušas).

G.W.Bushas, kuris buvo smarkiai kritikuojamas dėl to, kaip sprendė tą krizę, sakė, kad jį sujaudino miesto pasiryžimas „atstatyti geriau nei buvo“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių