Quantcast

Rusijos paleista N. Savčenko – jau Ukrainoje

  • Teksto dydis:

Rusija trečiadienį paleido 22 metus kalėti nuteistą Ukrainos karinių oro pajėgų lakūnę Nadiją Savčenko, kuri buvo išskraidinta į tėvynę

Vadina stipria lydere

Į Ukrainą trečiadienį sugrįžusi Rusijoje kalinta ukrainiečių kariškė ir liaudies deputatė Nadija Savčenko patikino, kad yra pasiruošusi iš karto pradėti dirbti, pranešė frakcijos „Batkyvščyna“ („Tėvynė“) lyderė Julija Tymošenko.

„Namo sugrįžo tikrai stiprus lyderis, – J.Tymošenko sakė žurnalistams Borispolio oro uoste, pasikalbėjusi su N.Savčenko.

N.Savčenko buvo įrašyta pirmąja partijos „Batkivšyna“ sąraše per Aukščiausiosios Rados rinkimus 2014 metų spalį ir pateko į parlamentą. Vėliau Aukščiausioji Rada ją įtraukė į Ukrainos delegacijos Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje sąrašą.

Pasak J.Tymošenko, N.Savčenko „yra pasiruošusi nedelsiant, dar šiandien, pradėti dirbti Ukrainai“.

„Jos pirmas man pateiktas klausimas buvo: kada galiu pradėti dirbti? Ji pasakė: Ar man dabar važiuoti į darbą? Ji paklausė, kur rytoj turi būti, kur rytoj ateiti ir pradėti dirbti“, – sakė frakcijos lyderė.

J.Tymošenko pabrėžė, kad yra pasiruošusi visokeriopai padėti N.Savčenko pritaikyti savo „unikalų potencialą bei unikalų moralės suvokimą ir padėti tarnauti Ukrainai“.

Palinkėjo atgauti sveikatą

Aukšto rango Europos žmogaus teisių pareigūnas pasveikino Rusijoje kalėjusios ukrainiečių pilotės Nadijos Savčenko paleidimą ir išreiškė viltį, kad šis žingsnis paskatins „daugiau gerų dalykų“.

Europos Tarybos generalinis sekretorius Thorbjoernas Jaglandas (Tornbjornas Jaglandas) pavadino dvejus metus kalintos N.Savčenko paleidimą „labai geru įvykiu“, pabrėždamas, kad ji yra Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos narė.

Tai Th.Jaglandas pareiškė lankydamasis Atėnuose ir pridūrė, kad jis „labai ilgai“ prašė paleisti N.Savčenko.

N.Savčenko, kuriai Rusijos teismas skyrė 22 metų laisvės atėmimo bausmę, trečiadienį buvo iškeista į du rusų karius, kurie buvo kalinami Ukrainoje.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris ((Frankas Valteris Šteinmejeris) išreiškė viltį, kad apsikeitimas belaisviais prisidės prie „Ukrainos ir Rusijos tarpusavio pasitikėjimo stiprinimo“ ir paspartins pastangas įgyvendinti Minsko susitarimus dėl rytinės Ukrainos, kurioje Rusijos palaikomi separatistai kovoja su Ukrainos pajėgomis.

Pridurdamas F.-W.Steinmeieris palinkėjo „poniai Savčenko greitai atgauti sveikatą“.

F.Mogherini: ilgai laukta gera žinia

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) trečiadienį pasveikino Ukrainos karo lakūnės Nadijos Savčenko paleidimą ir pareiškė, kad ji švenčia šį įvykį su visa Ukraina.

F.Mogherini ne kartą po ukrainiečių pilotės suėmimo 2014 metais ragino Rusiją paleisti N.Savčenko, vienu metu ji net perspėjo, kad dėl paskelbto bado streiko ukrainietei gresia mirtis.

„Pagaliau Nadija Savčenko yra laisva ir sugrįžo į Ukrainą. Ilgai laukta gera žinia, kurią ES švenčia kartu su jos šalimi“, – parašė F.Mogherini trečiadienį socialiniame tinke „Twitter“.

„Ukrainiečių pilotė šiandien buvo paleista iš Rusijos kalėjimo, mainais į du rusus belaisvius, žmogiškos atjautos gestu“, – sakoma F.Mogherini pareiškime.

ES diplomatijos vadovė palinkėjo N.Savčenko kuo greičiau pasveikti ir paragino Ukrainos konflikto šalis pasinaudoti jos paleidimu Minsko susitarimo įgyvendinimui

„ES ragina visas šalis tęsti šiuos pozityvius žingsnius, kad būtų įgyvendintas Minsko sutarties realizavimo priemonių paketas, tarp jų ir įsipareigojimas paleisti visus belaisvius ir sulaikytuosius, susijusius su rytinėje Ukrainoje vykstančiu konfliktu“, – sakė F.Mogherini.

Pasveikino P. Porošenka

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pasveikino sugrįžusią į tėvynę liaudies deputatę Nadiją Savčenko ir pažadėjo toliau kovoti už visus į nelaisvę patekusius ukrainiečius.

„Mūsų Nadija jau Ukrainos žemėje. Džiaugiuosi sveikindamas ją sugrįžusią! Sveikinu ukrainiečius ir visą pasaulį su mūsų Pergale! Ačiū Dievui – šį kartą viskas pavyko. Tęsiame kovą už visų ukrainiečių įkaitų išlaisvinimą“, – pareiškė prezidentas savo paskyroje „Facebook“ trečiadienį.

P.Porošenka dar padėkojo visiems, kas padėjo jam išlaisvinti N.Savčenko.

„Ilgos 709 dienos nelaisvėje pagaliau baigėsi“, – pažymėjo jis.

Ukrainos prezidentas įteikė liaudies deputatei Ukrainos didvyrei N. Savčenko ordiną „Auksinė Ukrainos didvyrio žvaigždė“.

„Už nepalaužiamą valią, pilietinę narsą, pasiaukojamą tarnybą Ukrainos liaudžiai Savčenko Nadijai Viktorivnai suteikiamas Ukrainos didvyrės vardas įteikiant ordiną „Auksinė Ukrainos didvyrio žvaigždė“, – nurodoma įsake, kuris buvo perskaitytas per apdovanojimo ceremoniją Kijeve.

„Tarnauju Ukrainos liaudžiai!“, – atsakė N.Savčenko.


Šiame straipsnyje: Rusijakaras UkrainojeNadija Savčenkoteismas

NAUJAUSI KOMENTARAI

puiki naujiena

puiki naujiena portretas
Dziaugiuosi. Visa, ka pasakoja Rusija- MELAS.

geras

geras portretas
i malunsparni ir i fronta gana pailsejo reik ginti sokolado vada

sokoladas

sokoladas portretas
Si pilote dar parodys savo aukstaji pilotaza, oi nesaldu bus porosenkai, nepades sokolado magnatui net sokoladas
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių