Quantcast

Džihadistai atakavo Kirkuko miestą ir elektrinę: žuvo mažiausiai 16 žmonių

  • Teksto dydis:

Automatais ir sprogmenimis ginkluoti kovotojai anksti penktadienį atakavo taikinius Irako šiaurėje esančiame Kirkuko mieste ir aplink jį, o atsakomybę greitai prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

IS tikriausiai siekia tokiu būdu priversti vyriausybę nukreipti dėmesį nuo Mosulo, Irako pajėgoms šią savaitę pradėjus didelio masto puolimą šiam džihadistų kontroliuojamam šiauriniam miestui susigrąžinti.

Mažiausiai 16 darbuotojų, tarp jų – du iraniečiai, žuvo, kai IS kovotojai įsiveržė į elektrinę, esančią į šiaurę nuo Kirkuko, ir ten susisprogdino.

Tuo tarpu Kirkuką drebino sprogimai, vyko susišaudymai, sakė įvykių liudininkai, saugumo sumetimais prašę neviešinti jų pavardžių. Įnirtingiausi susirėmimai vyko prie vieno vyriausybinio komplekso.

IS pareiškė, kad šią ataką prieš Irako vyriausybę surengė jos kovotojai. Grupuotės pareiškimą, kuriuo prisiimama atsakomybė už ataką, paskelbė su IS siejama naujienų agentūra „Amaq“. Nepriklausomi šaltiniai šios informacijos kol kas nepatvirtino.

Vietos kurdų televizija „Rudaw“ parodė reportažą, kuriame matyti virš miesto kylantys juodi dūmai ir girdėti aidinčios automatų šūvių papliūpos.

Tačiau televizija, remdamasi Kirkuko gubernatoriumi Najmadinu Karimu (Nadžmadinu Karimu), nurodė, kad kovotojai neužėmė jokių vyriausybinių pastatų.

Į šiaurės vakarus nuo Kirkuko esančiame Dibiso miestelyje trys IS mirtininkai įsiveržė į elektrinę, statomą vienos Irano bendrovės, ir paėmė įkaitais 10 darbuotojų, sakė majoras Ahmedas Kaderas Ali (Ahmedas Kaderas Alis).

Užpuolikai pareikalavo nuvesti juos pas elektrinėje dirbančius iraniečius. Vienas darbuotojas nuvedė juos pas iraniečius ir pabėgo. Tada užpuolikai nužudė iraniečius ir kitus darbuotojus, o atvykus policijai susprogdino savo mirtininkų liemenes.

Per šią ataką žuvo mažiausiai 16 žmonių, pranešė meras ir saugumo pareigūnai.

Naftos turtingas Kirkukas yra už maždaug 290 km į šiaurę nuo sostinės Bagdado ir maždaug 170 km į pietryčius nuo Mosulo, kur Irako pajėgos nuo pirmadienio vykdo operaciją miestui atkovoti.

Nemažą dalį Kirkuko provincijos kontroliuoja kurdų kovotojai (pešmergai). Ji seniai yra įtampos tarp centrinės vyriausybės ir kurdų židinys, o IS kovotojai čia dažnai vykdo atakas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių