Quantcast

Per migrantų valties užpuolimą galėjo žūti iki 25 žmonių

  • Teksto dydis:

Iki 25 žmonių dingo ir tikriausiai nuskendo, kai Libijos pakrančių apsaugos kateriu atplaukę vyrai penktadienį atakavo migrantų sausakimšą pripučiamą valtį, vykstant gelbėjimo operacijai prie šios Šiaurės Afrikos valstybės krantų.

Vokiečių nevyriausybinė organizacija „Sea-Watch“, kuri dalyvauja tarptautinėje paieškos ir gelbėjimo operacijoje Viduržemio jūroje, sakė, kad tragedija įvyko po to, kai jos laivas „Sea-Watch 2“ ir pro šalį plaukęs tanklaivis anksti ryte buvo nusiųsti padėti nelaimės ištiktai migrantų valčiai.

Vykstant šiai gelbėjimo operacijai netoli už Libijos teritorinių vandenų, į šiaurę nuo Sabratos uosto, atplaukė greitaeigis kateris su Libijos pakrančių apsaugos atpažinimo ženklais, o jame buvę vyrai bandė pavogti pakabinamą migrantų valties variklį, sakė atstovas Rubenas Neugebaueris (Rubenas Noigebaueris).

Vyrai, kurie kalbėjo arabiškai, mušė kai kuriuos migrantus lazdomis, o kai kurie įlipo į valtį ir sukėlė paniką. Vienas valties šonas subliuško, o dauguma keleivių atsidūrė vandenyje.

Užpuolikams nuplaukus, „Sea-Watch“ išgelbėjo 120 žmonių ir ištraukė keturis skenduolius.

Matėsi ir daugiau plūduriuojančių lavonų, bet jų nebuvo įmanoma paimti. Apskaičiuota, kad trūksta 15–25 žmonių migrantų valtyje buvusių.

„Sea-Watch“ pareiškime nurodoma, kad per užpuolimą dviem jos greitaeigiams kateriams buvo „agresyviai trukdoma“, todėl jų įgula „negalėjo perduoti gelbėjimo liemenių ir suteikti medicininės pagalbos žmonėms, kuriems to reikėjo“.

„Visų šių mirčių buvo galima išvengti, jeigu ne šis įsikišimas“, – pridūrė R.Neugebaueris.

Daugiau kaip 3,5 tūkst. žuvusiųjų

Atstovas sakė, kad jo organizacija nežino, ar užpuolikai buvo susiję su Libijos pakrančių apsaugos tarnyba, ar paprasčiausiai pagrobė jų katerį.

Tačiau jis pažymėjo, kad incidentas atkreipia dėmesį pavojus, susijusius su Europos planais mokyti ir aprūpinti Libijos pakrančių apsaugos tarnybą, kad ji galėtų riboti migrantų valčių srautą iš šios konflikto draskomos šalies į Italiją.

„Sunku pasakyti, kas ką daro Libijoje, – sakė jis. – Tai dar kartą parodo, kad kurti visą Europos politiką kliaujantis šiais žmonėmis nėra gera mintis. Niekad nežinai, kieno rankose galiausiai atsidurs ši įranga.“

Europos Sąjungos instruktavimo iniciatyva turi prasidėti šio mėnesio pabaigoje, patikrinus maždaug 80 Libijos pakrančių apsaugos pareigūnų, turinčių dalyvauti šioje programoje.

Libijos pakrančių apsaugos atstovas penktadienį AFP sakė, kad jie nežinojo apie incidentą su „Sea-Watch“, kuris neabejotinai šokiruos humanitarines organizacijas, padedančias kariniams ir pakrančių apsaugos laivams iš įvairių Europos šalių gelbėti gyvybes.

„Jei bus patvirtintos, tai yra didelį nerimą keliančios naujienos“, – sakė Flavio Di Giacamo (Flavijus Di Džakamas) iš Tarptautinės migracijos organizacijos (IOM).

Italijos pakrančių apsaugos tarnyba, kuri išsiuntė „Sea-Watch“ laivą koordinuodama operacijas tame rajone, nurodė, kad per 20 operacijų buvo išgelbėta maždaug 3 tūkst. žmonių ir surinkti septyni lavonai.

Šią savaitę iš viso jau buvo išgelbėta maždaug 5 400 žmonių.

Kaip nurodo Jungtinės Tautos, šiemet bandydami perplaukti Viduržemio jūrą jau žuvo mažiausiai 3 654 žmonės, daugiausia – plaukę iš Libijos į Italiją.

Pavojingi bandymai perplaukti Viduržemio jūrą tęsiasi, nepaisant prastėjančių orų ir artėjančios žiemos.

Italijos vidaus reikalų ministerija penktadienį nurodė, kad šiemet Italiją jau pasiekė daugiau kaip 146 500 migrantų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Jūrų safaris?..

tai

tai portretas
samoningas zmoniu zudymas pagal /kazkieno' uzsakyma..... gal kgb ar mosad ar czv???....

Haaa

Haaa portretas
Valio ,saviškiai juos pagaliais muša ,o Europa bučiuoja šiknaskylių teroristams ,teisingai daro.kad muša juos pagaliais ,nėra ko žmonių verslu užsiimti ir terorizmu palaikyti
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių