Quantcast

Maskvoje tūkstančiai žmonių atidavė paskutinę pagarbą nužudytam B. Nemcovui

  • Teksto dydis:

Tūkstančiai gedinčių žmonių antradienį atidavė paskutinę pagarbą Rusijos opozicijos lyderiui Borisui Nemcovui, kuris praeitą savaitgalį buvo nušautas netoli Kremliaus per labiausiai sukrečiantį nužudymą, įvykdytą per prezidento Vladimiro Putino vadovavimo laikotarpį.

Didžiulės minios Rusijos sostinėje gedėjo 55 metų buvusio vicepremjero, ilgamečio V.Putino kritiko ir kovotojo su korupcija, kai jis buvo laidojamas vienose Maskvos kapinėse.

Šios laidotuvės iš naujo pakurstė įtampą tarp Rusijos ir Europos Sąjungos, pasmerkusios, anot jos, „savavališkus“ draudimus atvykti į tas gedulingas ceremonijas kai kuriems iškiliems Lenkijos ir Latvijos politiniams veikėjams.

Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas taip pat negalėjo dalyvauti, nes dar nebuvo paleistas iš administracinio arešto. Tačiau jis kaltino „šalies politinę vadovybę“ davus įsakymą nužudyti B.Nemcovą.

Pats V.Putinas tą išpuolį vadino provokacija, o jo atstovas, reaguodamas į A.Navalno kaltinimus, pareiškė: „Neketinu komentuoti tokios kvailystės.“

Maskva pažadėjo atlikti nuodugnų tyrimą, sklandant įvairiausiems gandams, kas galėjo organizuoti V.Nemcovo nužudymą.

Laikydami gėlių puokštes ir žvakes, gedintys žmonės laukė ilgoje eilėje prie Andrejaus Sacharovo žmogaus teisių centro Maskvos centre, kur buvo pašarvotas B.Nemcovas.

Skambant gedulingai muzikai, žmonės ėjo pro gėlėmis užklotą karstą. Daugelis žegnojosi ir verkė.

Prie karsto stovėjo B.Nemcovo motina Dina Eidman, kuriai antradienį sukako 87-eri, velionio aktyvisto vaikai, našlė, buvę bendražygiai ir draugai.

Kartu su paprastais Rusijos gyventojais atsisveikinti su nužudytu politiku atėjo kai kurie vyriausybės pareigūnai ir visuomenės veikėjai, tarp jų premjero pavaduotojas Arkadijus Dvorkovičius, buvusio prezidento Boriso Jelcino našlė Naina Jelcina ir buvęs finansų ministras Aleksejus Kudrinas.

Tarp ceremonijoje dalyvavusių svečių iš užsienio buvo Britanijos ekspremjeras Johnas Majoras (Džonas Meidžoras) ir Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

V.Putinas, kuris tuo metu priėmė Maskvoje autoritarinį Baltarusijos prezidentą Aleksandrą Lukašenką, nedalyvavo B.Nemcovo laidotuvėse prestižinėse Trojekurovo kapinėse.

„Kulkos kaip argumentai“

Berlyne Vokietijos kanclerė Angela Merkel pakartojo raginimus patraukti atsakomybėn šio ciniško nusikaltimo vykdytojus.

„Ir aš viliuosi - o mes dirbsime siekdami šio tikslo - kad tie, kurie Rusijoje galvoja kitaip, turėtų galimybę reikšti savo mintis, nors žinau, kad tai nelengva“, - sakė ji.

Daug žmonių, atėjusių atsisveikinti su B.Nemcovu, dėl žmogžudystės kaltino V.Putiną, sakydami, kad Kremlius, įsitraukęs į rimtą konfrontaciją su Vakarais dėl Ukrainos konflikto, kursto neapykantą kitaminčiams.

„Atėjome, nes mums gėda dėl mūsų šalies, mūsų žmonių, kad leidžiame vykti tokiems dalykams“, - sakė Dmitrijus Afanasjevas, atėjęs atiduoti paskutinės pagarbos nužudytam Kremliaus kritikui.

„Kaltas Putinas. Tačiau mes taip pat“, - pridūrė jis.

Žurnalistas ir B.Nemcovo bendražygis Vladimiras Kara-Murza pro ašaras sakė, kad draugai mėgino įtikinti opozicionierių išvykti iš šalies, bet jis atsisakė.

„Tapome liudininkais to, kaip kulkos buvo pasitelktos kaip argumentas ginče su oponentais, - prie B.Nemcovo karsto sakė A.Kudrinas. - Borisai, esame su Tavimi“.

A.Navalnas savo tinklaraštyje paskelbtame griežtame pareiškime dėl B.Nemcovo nužudymo kaltino V.Putiną.

„Manau, kad B.Nemcovą nužudė vyriausybės (specialiųjų tarnybų) ar provyriausybinės organizacijos nariai šalies politinės vadovybės (įskaitant V.Putiną) nurodymu“, - rašė jis.

„Putinui tai naudinga“, - pridūrė jis.

B.Nemcovas, kuris dešimtajame dešimtmetyje ėjo vicepremjero pareigas, kai prezidento postą užėmė Borisas Jelcinas, buvo nušautas penktadienį prieš pat vidurnaktį ant tilto visai šalia Kremliaus. Tuo metu su politiku buvo jo draugė, ukrainiečių manekenė Hana Durycka.

„Rusijos patriotas, Ukrainos draugas“

V.Putinas, kurio valdymo metais nuosekliai vykdomas nepriklausomos žiniasklaidos ir opozicinių partijų varžymas, pažadėjo, kad bus dedamos visos pastangos sučiupti B.Nemcovo žudikus.

Draugai sakė, kad B.Nemcovas rinko medžiagą straipsniui, kuriame, pasak jo paties, ketino pateikti įrodymus apie Rusijos karinį dalyvavimą kruviname prorusiškų separatistų sukilime Rytų Ukrainoje.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka po mirties apdovanojo B.Nemcovą Laisvės ordinu.

„Mums, ukrainiečiams, Borisas visuomet liks Rusijos patriotu ir Ukrainos draugu. Savo gyvenimu jis įrodė, kad viena ir kita yra suderinama“, – sakė P.Porošenka.

B.Nemcovo 23 metų draugei H.Duryckai, kuri buvo kartu su juo tą penktadienio vakarą ir yra pagrindinė žmogžudystės liudininkė, buvo leista sugrįžti į Kijevą.

Tyrėjai antradienį sakė, kad H.Durycka, kuri per išpuolį nenukentėjo, „gali žinoti reikšmingų įvykio aplinkybių“. Jie taip žvalgė Maskvos upės dugną po tiltu, ant kurio buvo nušautas B.Nemcovas.

Tyrėjai užsiminė apie kelis galimus nusikaltimo motyvus, įskaitant versiją, kad B.Nemcovas galėjo būti „paaukotas“ siekiant pakurstyti nestabilumą.

Žmogžudystė buvo įvykdyta griežčiausiai saugomoje Rusijos vietoje, visai šalia Kremliaus sienų.

Kai kurie stebėtojai iškėlė prielaidą, kad nusikaltimą įvykdė žemo rango nusikaltėliai, o ne profesionalūs smogikai.

Nuo 2000 metų, kai į valdžią atėjo V.Putinas, buvo nužudyta virtinė iškilių opozicijos veikėjų, tarp jų žurnalistė Ana Politkovskaja ir žmogaus teisių aktyvistė Natalija Estemirova.

Sekmadienį dešimtys tūkstančių žmonių dalyvavo eitynėse B.Nemcovui atminti, o tokio masto opozicijos mitingų šalyje nebūta nuo 2011-aisiais ir 2012-aisiais vykusių demonstracijų prieš V.Putiną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kokios galvos diedus valdo

kokios galvos diedus valdo portretas
graži šeima prie karsto,o valkiotis reikėjo su piemenėm manekenėm,vertybių krizė totali
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių