Quantcast

Libijos teismas nuteisė mirti M. Kadhafi sūnų

Libijos teismas nužudyto diktatoriaus Muamaro Kadhafi (Muamaro Kadafio) sūnui Seif al Islamui (Seif Islamui) ir dar aštuoniems kaltinamiesiems antradienį skyrė mirties bausmes už nusikaltimus, įvykdytus per 2011-ųjų sukilimą.

Tarp nuteistųjų myriop yra buvęs žvalgybos vadovas Abdullah Senussi (Abdula Senusis) ir M.Kadhafi režimo paskutinis premjeras Al Baghdadi al Mahmudi (Bagdadis Mahmudis).

Skelbiant nuosprendį Seif al Islamo teismo salėje nebuvo, nes jis laikomas kalvose į pietvakarius nuo sostinės įsikūrusiame az Zintano mieste kovotojų, nepripažįstančių Tripolio valdžios.

Pernai balandį Libijos sostinėje prasidėjusį teismo procesą temdė žmogaus teisių gynėjų kritika ir neišspręstas ginčas su Hagoje įsikūrusiu Tarptautiniu baudžiamuoju teismu (TBT) dėl Seif al Islamo bylos jurisdikcijos.

37-iems prieš teismą stojusiems asmenims buvo pareikšti kaltinimai dėl įvairių nusikaltimų, įskaitant nužudymą ir bendrininkavimą kurstant išžaginti. Šie nusikaltimai buvo įvykdyti per 2011 metų sukilimą, nuvertusį diktatūrą.

Seif al Islamą laiko kovotojai, lojalūs tarptautinės bendruomenės pripažįstamai vyriausybei, kuri pernai rugpjūtį pasitraukė į nuošalų rytinį rajoną po to, kai priešiškos sukarintos grupuotės užėmė sostinę ir suformavo savo administraciją.

Seif al Islamas teismo procese trumpai dalyvavo nuotoliniu būdu, pasitelkus vaizdo ryšį, tačiau pastarąjį kartą tokia vaizdo konferencija įvyko pernai gegužę.

Dauguma kitų kaltinamųjų laikomi sostinėje, tačiau keli kali trečiajame pagal dydį šalies mieste Misratoje, pripažįstančioje Tripolio administraciją.

Tarptautinis baudžiamasis teismas reikalauja išduoti Seif al Islamą, kurį nori teisti dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui.

TBT prokurorai sako, kad Seif al Islamas, priklausęs savo tėvo artimiausiai aplinkai, „sugalvojo ir parengė planą, kurio tikslas buvo bet kokiomis priemonėmis atgrasyti ir numalšinti demonstracijas prieš M.Kadhafi režimą“.

Az Zintane buvusio diktatoriaus sūnus laikomas nuo tada, kai 2011 metų lapkritį buvo sulaikytas, nors TBT ne kartą ragino jį išduoti.

Tarp nusikaltimų, kuriuos nagrinėjo Tripolio teismas, taip pat buvo pagrobimas, plėšimas, sabotažas bei viešųjų lėšų pasisavinimas.

Žmogaus teisių organizacijos reiškė susirūpinimą dėl šio teismo proceso, kritikuodamos faktą, kad smarkiai ribojamos kaltinamųjų galimybės bendrauti su savo advokatais ir susipažinti su svarbiai dokumentais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių