Quantcast

Kryme tęsiasi elektros tinklų krizė, o Rusija grasina nutraukti dujų tiekimą Ukrainai

  • Teksto dydis:

Kryme beveik 940 tūkst. žmonių antradienį tebebuvo likę be elektros, tvyrant didelei įtampai tarp Kijevo ir Maskvos dėl aneksuoto pusiasalio, o Rusija pagrasino nutraukti dujų tiekimą Ukrainai.

Krymas beveik visą elektros energiją gauna iš Ukrainos, o šis tiekimas nutrūko praeitą savaitgalį dėl sprogdinimų Ukrainoje šalia ribos su tuo Juodosios jūros pusiasaliu.

Rusijos energetikos ministerija nurodė, kad apie 938 tūkst. Krymo gyventojų tebegyvena be elektros, o Maskva pasiuntė į pusiasalį 300 kilnojamųjų generatorių.

Tuo tarpu Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas pareiškė, kad gamtinių dujų tiekimas Ukrainai gali būti nutrauktas artimiausiu laiku, nes Kijevas neatliko išankstinio mokėjimo už energetikos išteklius. Ministras užsiminė, kas Rusija gali taip pat nutraukti akmens anglių tiekimą.

„Dujų tiekimas bus sustabdytas šiandien arba rytoj, jeigu nebus atliktas išankstinis mokėjimas“, – A.Novakas sakė radijui „Vesti FM“.

Rusija tiekia beveik trečdalį Europoje suvartojamų dujų, o apie pusė to kiekio yra pumpuojama tranzitu per Ukrainą..

A.Novakas ir Rusijos nepaprastųjų situacijų ministras Vladimiras Pučkovas tikriausiai apsilankys Kryme vėliau antradienį.

Ukraina pirmadienį nutraukė prekių tiekimą į Krymą, o tas žingsnis padidino įtampą su Maskva, nors kautynės su prorusiškais separatistais Rytų Ukrainoje pastaruoju metu buvo aprimusios.

Ukrainos vidaus reikalų ministras pirmadienį netgi pasiūlė visiškai nutraukti elektros tiekimą Krymui.

Kryme sekmadienį buvo paskelbta nepaprastoji padėtis, kai ankstesnę dieną Ukrainos pietiniame Chersono regione, kuris ribojasi su pusiasaliu, driokstelėję sprogimai sugadino dvi veikiančias elektros linijas, palikdami be šviesos apie 1,6 mln. žmonių.

Aneksuoto Krymo valdžia tvirtino, kad tuos sprogdinimus veikiausiai organizavo Ukrainos jėgos.

Rusijos energetikos ministras kaltino Kijevą delsiant taisyti sugadintas linijas.

„Kenčia ne vien Krymas, bet ir Chersono sritis, Ukrainos energetikos pramonė“, – sakė A.Novakas.


Šiame straipsnyje: UkrainaRusijakaras UkrainojeDujoselektra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Minde

Minde portretas
Norejot to Krymo, tai dabar ir tvarkykite patys, ar tarnu jums reikia. Viskas jusu rankose. Taisykite, statykite naujus...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių